in

Fotodokter: Scherpe groepsfoto’s

Redactie

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Wendy van Aal over scherpte bij groepsfoto’s.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

De vraag

Ik heb een vraag over de kwaliteit van mijn foto’s. Mijn probleem is dat ik niet constant in staat ben om mijn foto’s haarscherp te krijgen. Heel soms zitten er een paar bij die echt goed scherp zijn, maar over het algemeen vind ik het vaak beter kunnen. Hoe kan ik de scherpte in mijn foto’s verbeteren en zo de kwaliteit te verhogen?

De behandeling van de fotodokter

Om meerdere mensen scherp op de foto te krijgen heb je veel scherptediepte nodig. De Fotodokter heeft in dit artikel verteld welke factoren er van invloed zijn op scherptediepte. Vandaag legt de Fotodokter uit hoe je bij groepen een haarscherpe foto creëert.

Scherptediepte

De makkelijkste en snelste manier om je scherptediepte te beïnvloeden is via het diafragma. Bij een grote lensopening/diafragma (klein getal) krijg je weinig scherptediepte. Bij een kleine lensopening (groot getal) heb je veel scherptediepte. De foto van Wendy is met F4 geschoten. Dit is een grote lensopening en dus weinig scherptediepte. Bij groepsportretten kun je beter een kleiner diafragma gebruiken, zoals F11 of F16. Dit stel je het makkelijkst in door in de Av- of A-stand te fotograferen. Hierbij stel je zelf een diafragmawaarde in en kiest je camera een passende sluitertijd.


Meer leren?


Dit artikel is slechts een klein onderdeel van de uitgebreide fotografiecursussen die je kunt volgen op Zoom Academy. Bekijk het grote aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start direct met een Cursus Lightroom, Basiscursus Fotografie of een van de vele anderen!

Gemiddelde beoordeling: 8,5

“Erg tevreden. duidelijke uitleg en duidelijke video’s. Voordeel is ook dat je nog eens terug kan kijken. Ik kijk uit naar een volgende training.” – John R


Bewegingsonscherpte

Een nadeel van zo’n gesloten diafragma is dat je camera minder licht binnen krijgt. Hierdoor zal je camera snel kiezen voor een langere sluitertijd. Een langere sluitertijd vergroot je kans op bewegingsonscherpte. Bewegingsonscherpte ontstaat bij langere sluitertijden door kleine bewegingen, zoals het indrukken van de ontspanknop of een beweging van de camera of het onderwerp. In het geval van groepsportretten ontstaat de bewegingsonscherpte door kleine bewegingen van mensen. Kies daarom voor een maximale sluitertijd van 1/100 seconde.

Extra licht

Een gesloten diafragma en een snelle sluitertijd zorgt dat er weinig licht op je sensor valt. Het is daarom bij groepsportretten aan te raden om je iso te verhogen. Een hogere iso-waarde kan wel voor ruis zorgen, maar met een moderne camera kun je vaak wel je iso tot zo’n 800 of 1600 opschroeven. Is de ruis te storend? Houd je iso dan toch wat lager en voeg licht toe door in te flitsen. Zet de flitser niet te dicht op de groep voor een gelijkmatige belichting of weerkaats je flitslicht via het plafond of een muur. De weerkaatsing vergroot de afstand tussen je onderwerp en de flitser en geeft een zachter licht.

Met klein diafragma creëer je de meeste scherptediepte. Een snelle sluitertijd voorkomt bewegingsonscherpte. Deze combinatie zorgt voor haarscherpe groepsfoto’s. (foto: fotokus)

Overige tips

1. Knipperende ogen: Bij groepsportretten vallen altijd wel wat foto’s af vanwege knipperende ogen. Beperk je daarom nooit tot slechts één foto, maar schiet een kleine reeks. Zet je camera in de continustand en schiet een paar reeksen van meerdere foto’s.
2. Foto’s samenvoegen: Staan toch niet alle ogen open op de beste foto? Dan kun je nog altijd een aantal foto’s in Photoshop Elements met elkaar combineren. Bij Photoshop Elements kies je voor Verbeteren – Photomerge – Photomerge-groepsfoto. Photoshop heeft deze optie niet. Hierbij moet je werken met lagen en laagmaskers. Open in één bestand meerdere foto´s in lagen. Kies een basisfoto en zet deze als onderste laag neer. Ga nu bij de bovenliggende lagen op zoek naar een foto waar iemand met gesloten ogen wel goed op staat. Maak een laagmasker aan in deze laag en maak via het witte penseel alleen dit gezicht zichtbaar. Vergeet hierbij niet om de rest van je laagmasker zwart te kleuren.
3. Rustige achtergrond: Bij groepsfoto’s is een rustige achtergrond aan te raden. Ook is een vage achtergrond is minder afleidend. Hoe dichter je een groep op de achtergrond zet, hoe scherper deze wordt. Zet de groep daarom niet te dicht op de achtergrond voor een vervaagde achtergrond.
4. Buiten: Buiten heb je meer licht dan binnen. Maar fel zonlicht zorgt voor dichtgeknepen ogen en harde schaduwen. Ga daarom op zoek naar zacht licht, zoals in de schaduw. Heb je flitslicht nodig, dan kun je buiten niet weerkaatsen. Met het gebruik van een softbox of paraplu krijg je het gewenste resultaat: de lichtbron wordt vergroot en de intensiteit van je flitslicht neemt af.
5. Scherpstelpunt: Fotografeer je een grotere groep met meerdere rijen mensen? Dan is het aantrekkelijk om op de eerste rij scherp te stellen. Maar de scherpte loopt altijd nog iets voor en achter je scherpstelpunt door. Om optimaal gebruik te maken van de scherpte moet je op de middelste rij scherpstellen.

Buiten beschik je over meer licht, waardoor je niet snel hoeft in te flitsen of de iso-waarde moet verhogen. (foto: bloempje76)

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Oproep: wat is jouw favoriete fotolocatie in IJsland?

Review: Sony 12-24mm f/2.8 GM