in

Fotodokter: Ruis15 mei 2014, 10:00

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van William Klink over ruis.

De vraag

Waarom is deze foto onduidelijk en niet helder?

De behandeling van de fotodokter

William heeft een leuke fotolocatie gevonden en een goed onderwerp om te fotograferen. De foto heeft veel ruis, waardoor de foto onscherp oogt. Dit kun je tijdens het fotograferen makkelijk voorkomen.

Ruis

De foto van William bevat veel ruis. Hier zijn in het algemeen twee oorzaken voor:
1. Sensor: Hoe kleiner de sensor van je camera is, des te minder ruimte de pixels hebben waardoor eerder storingen optreden met ruis als gevolg. Dit is met name een probleem bij telefooncamera’s en compactcamera’s. Bij spiegelreflexcamera’s met een aps-c of fullframe-sensor hebben de pixels meer ruimte. Fotografeer je vaak in donkere situaties dan ben je met een fullframe-sensor dus het beste voorbereid.
2. Hoge iso: De tweede oorzaak is een hoge iso-waarden. De iso wordt snel omhoog geschroefd als er te weinig ligt is. Het nadeel van een hogere iso-waarde is dat je sneller last krijgt van ruis. Daarom is het verstandig om met iso 100 of 200 te fotograferen. Het is afhankelijk per camera wanneer de ruis hinderlijk wordt. Wil jij weten waar bij jouw de grens ligt? Test dit dan of zoek het op het internet op.

Als we naar de exif-gegevens van de foto van William kijken zien we dat hij een iso-waarde van 3200 heeft gebruikt. Dit is een behoorlijk hoge iso-waarde en de oorzaak van de ruis. De meeste spiegelreflexen van tegenwoordig hebben geen moeite met 800 iso, maar bij een waarde van 3200 vertonen de meeste camera’s ruis. Leon Goossens geeft in dit artikel tips om ruis te voorkomen en ruis in de nabewerking te verminderen.

Statief

Deze foto is gemaakt met een telelens. Een telelens vergroot bewegingen uit. Een kleine beweging kan al snel een onscherpe foto leveren. Daarom is het verstandig om gebruik te maken van een statief. Zo houd je de camera stil en verklein je de kans op bewegingsonscherpte. Bovendien kan een telelens behoorlijk zwaar worden als je de hele tijd uit de hand fotografeert. Houd bij je statief rekening met het gewicht van je lens. Een zwaarder statief is dan ook stabieler dan een licht statief. Niet alleen het statief is van belang, let ook de statiefkop. De voorkeur gaat uit naar een balhoofd, vloeistofkop of schommelkop omdat deze snel en prettig werken. Het nadeel is dat dit soort koppen duur zijn.

Uitsnede

William heeft de foto met een brandpunt van 300mm geschoten. 300mm is een prima lens voor vogelfotografie, maar het bereik is niet al te groot. Stel dat je deze vogel beeldvullend had willen fotograferen, dan moet je een stuk dichterbij komen. Voor een beeldvullende vogelfoto moet je bij een 300mm lens ongeveer 1,5 meter van het dier afstaan.

Wil je met een grotere afstand blijven fotograferen, dan biedt een teleconvert een oplossing. Een teleconverter verlengt de brandpuntsafstand van je telelens met een factor 1,4, 1,7 of 2. een 300 mm wordt in combinatie met een 1,7x teleconverter dus zo’n 500 mm. Het nadeel van zo’n converter is dat het licht kost. Gebruik je een 1,4x converter, dan lever je één (diafragma)stop aan licht in.

Vogelfotografie

Vogelfotografie is moeilijker dan het lijkt. Alles over de geschikte apparatuur vind je hier. De Fotodokter heeft eerder over de techniek verteld. Wil je meer weten over de instellingen en gedragscodes tijdens vogelfotografie? Lees deze Fotodokter dan eens door.

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Een trouwreportage nabewerken

De spanning van naakt – Tips voor naaktfotografie