in

Fotodokter: rechtzetten

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Ineke over het rechtzetten van een gebouw.

Wil je ook leren nabewerken in Lightroom? Bekijk dan onze Cursus Lightroom voor gevorderden (boek & online cursus)

De vraag

Hoe voorkom ik dat het gebouw achterover helt. En hoe verbeter ik dit?

De behandeling van de Fotodokter

Het gebouw helt op de foto om naar achterover. Dit komt door de perspectivische vertekening. Deze vertekening kun je op twee manieren oplossen: tijdens het fotograferen en in de nabewerking. Tijdens het fotograferen kun je gebruik maken van een tilt en shift lens. Zo’n lens is wel vrij duur. Een andere manier is om ver van het gebouw af te gaan staan (minimaal zo’n 100 meter). Zo hoef je camera niet omhoog te houden maar kun je het parallel houden aan het gebouw. Hierdoor zal je minder perspectivische vertekening in je foto krijgen.

Helt je gebouw nog steeds achterover? Dan kun je dit met software rechtrekken. De Fotodokter legt twee methodes uit, voor zowel Photoshop (Nederlandse termen) als Photoshop Elements (Engelse termen).

Methode 1: Transformatie en perspectief

De eerste en makkelijkste manier is door je afbeelding te transformeren. Het is handig om een referentie te hebben om je gebouw recht neer te zetten. Je kunt handmatig hulplijnen toevoegen, maar het makkelijker om gebruik te maken van een raster. Activeer deze met sneltoets ctrl+ ‘ of via View – Grids (Elements) en Weergave – Tonen – Raster (Photoshop).

Gebruik de sneltoets Ctrl + T (of: Image/Bewerken – Transform/Transformatie – Free transform/Vrije transformatie). Er verschijnen ankerpunten om je foto. Druk nu je ctrl-toets in, terwijl je aan de ankerpunten sleept. Je ziet dat je muis een grijs pijltje is als je ctrl indrukt, in plaats van de standaard transformatie pijltjes.

Gebruik het raster als richtlijn hoe de lijnen van het gebouw moeten lopen. Denk je het juiste resultaat te hebben bereikt? Zet dan eerst even het raster weer uit. Als je tevreden bent klik je op het groene vinkje om je transformatie te accepteren.

Zet je gebouw recht via transformatie

Perspectief aanpassen
Het nadeel van de vrije transformatie is dat je zelf het perspectief op het oog aanpast. Je moet dus inschatten wat de verhoudingen van het gebouw zijn. Om hier meer controle op te hebben, kun je gebruik maken van de transformatie Perspectief (Image/Bewerken – transform/Transformatie – Perspective/ Perspectief). Eigenlijk ga je hetzelfde te werk. Trek aan deze punten tot je het gewenste resultaat hebt bereikt. Je hoeft hier niet de ctrl-toets in te drukken tijdens het slepen. Ook hier is het handig om eerst je raster uit te schakelen voor je de transformatie accepteert.

Links: resultaat vrije transformatie, rechts: resultaat transformatie perspectief

Methode 2: Lenscorrectie

De beste manier om de verhoudingen van je foto te behouden is je foto rechtzetten via het filter Lenscorrectie. Kies Filter – ‘corrigeren cameravervorming’ of ‘lenscorrectie’ (Correct Camera Distortion). Hierin kun je met behulp van schuifjes Vertical Perspective en Horizontal Perspective de gebouwen rechtzetten en de horizon rechttrekken. Je ziet dat onderin delen transparant zijn. Je kunt dit via Scale (schalen) bij Edge Extention aanpassen. Klik vervolgens op Ok en je foto is rechtgezet. Overigens hoef je de transparante delen niet weg te halen via het schalen in het filter, je kunt ook de foto na het accepteren van het filter bijsnijden met het croptool (Uitsnijden).

Met het filter lenscorrectie behoud je de verhoudingen van je foto

Horizon rechtzetten

De foto van Ineke heeft een vrij rechte horizon. Toch kan deze nog iets rechter. Dit doe je gemakkelijk via het gereedschap Rechttrekken. De muiscursor verandert vervolgens in een plusteken. Hiermee trek je een lijn langs de horizon op je foto terwijl je de linkermuisknop ingedrukt houdt. Zodra je de muisknop los laat zal Photoshop naar aanleiding van deze lijn de foto rechttrekken.

De tool rechttrekken is beschikbaar in Photoshop CS (vanaf versie 2) en Photoshop Elements (vanaf versie 4). Ook andere fotobewerkingssoftware bezit dergelijke mogelijkheden. Heb je een oudere versie? Dan kun je hetzelfde effect bereiken door de foto handmatig een stukje te draaien.

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar [email protected]. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Nog meer fotografietips nodig?
De belangrijkste fotografietips vind je op ZoomAcademy Blog. Hier vind je tips over elk denkbaar onderwerp.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Creatieve meervoudige belichting

Belangrijke tips voor portretfotografie: Video