in

Fotodokter: Meetrekken in beweging

Redactie

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Pascal Protze over panning.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

De vraag

Kunnen jullie een Fotodokter editie doen over het scherp krijgen van “panning” foto’s in een bocht?

(Foto: epperrr)

De behandeling van de fotodoker

Allereerst is het misschien handig om nog eens kort te herhalen wat panning nu precies is. Het wordt in de fotografie ook wel eens meetrekken genoemd.

Panning is het meebewegen met je bewegende onderwerp om op deze manier meer snelheid in je beeld te krijgen. Je onderwerp staat uiteindelijk los van je bewogen achtergrond. Je fotografeert hierbij met iets langere sluitertijden en het is van belang om het onderwerp op hetzelfde punt in je beeld te houden. Met enige oefening kun je prachtige resultaten behalen.

Door mee te bewegen met de fiets, blijft de fiets scherp en is de achtergrond bewogen. Deze techniek heet pannen of meetrekken. (Foto: tonijn)

Belangrijk voor de panning techniek is de snelheid van jezelf en dus je camera ten opzichte van het bewegende onderwerp. Als je te snel beweegt is alles bewogen maar als je te langzaam beweegt ook. Wat ook belangrijk is bij panning is je draai. Het is het eenvoudigst wanneer de actie recht voor je langs gaat. Draai vanuit je heup met het onderwerp mee. Zodra het bijna voor je langs gaat, en het onderwerp het snelst lijkt te bewegen ten opzichte van de achtergrond, druk je op de sluiterknop en blijf je meedraaien. Het onderwerp houd je op dezelfde plek in je beeld. Het zal wat oefening vergen voordat je een goede foto hebt gemaakt.

Uitdaging van fotograferen in de bocht

Er zijn verschillende mogelijkheden:

1. Je staat aan de binnenkant van een soort haarspeldbocht. Dit is een relatief makkelijke situatie aangezien je gewoon mee kan draaien met het voorwerp met constante snelheid. Het voorwerp draait om jou heen en jij draait, met exact dezelfde snelheid op het punt waar je staat.

2. Je staat in de punt van een haarspeldbocht. Auto’s komen in een bepaalde snelheid op je af. Je kunt ze hetzelfde volgen als dat je in het midden van de bocht staat. Maar dan is het onderwerp heel dicht bij je dus zul je sneller mee moeten trekken. Als de auto weer van je weg rijdt, is de snelheid van het meetrekken weer langzamer. Handige tip: beweeg zowel voor als nadat je afgedrukt hebt. Door de beweging ‘af te maken’ verhoog je de kans op een goede foto.

3. Je staat aan de buitenkant van een L-bocht.
Deze situatie is een stuk lastiger. Het lijkt op in de punt van een haarspeldbocht. Doordat je aan de buitenkant van de bocht staat, komen de auto’s eerst op je af en rijden dan weer van je af, een extra uitdaging voor de scherpstelling. Daarnaast komen ze daardoor ook nog eens eerst langzaam, dan snel en dan weer langzaam in beeld voorbij.

Oefenen met meetrekken is het makkelijkst als het onderwerp recht voor je camera beweegt. (Foto: arnold1984)

Scherpstellen

Scherpstellen is een uitdaging. Belangrijk is dat je continue-autofocus gebruikt zodat je autofocus het bewegende onderwerp blijft volgen. Houd het onderwerp ook in je focuspunt als je eenmaal hebt scherpgesteld. Een monopod of eenbeenstatief kan je helpen om je camera wat stabieler te houden terwijl je met het onderwerp meetrekt.

Beeldstabilisatie

Als je begint met meetrekken is het ook slim om je beeldstabilisatie uit te zetten. Bij Canon kon je de beeldstabilisatie veranderen naar mode 2 voor pannen. Als je die mogelijkheid niet hebt, schakel het uit. Anders zou het objectief je pan-beweging proberen te corrigeren en dat heeft een negatief effect op de opnamen.

Wil je meer lezen over panning? Zoom.nl was een dag op stap naar het circuit van Zandvoort, samen met Peter van Egmond. Lees de ervaringen hier.

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De mooiste fotolocaties om te fotograferen in: Maastricht | de mooiste shots!

4 leuke attributen voor macrofotografie