in

Fotodokter: Lens Kalibratie

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de foto van Nathalie Bauland

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

DE VRAAG

Ik heb een probleem, mijn camera is niet scherp meer. Als ik een andere lens op mijn body zet is er geen probleem en een andere body op mijn lens ook niet….Ik heb een Nikon D90 en een Tamron 70-200 2.8 lens. Wellicht weet de Fotodokter wat het kan zijn.

DE BEHANDELING VAN DE FOTODOKTER

Omdat de Fotodokter helaas geen foto heeft ontvangen waar de scherpte gecontroleerd kan worden, kan er alleen een aanname gedaan worden. Ook is de scherptespecialist er weer bij gehaald.

Bij- of verziend
De Fotodokter vermoedt namelijk dat de lens bij- of verziend is, met als gevolg dat al je foto’s onscherp worden, of in ieder geval minder scherp dan ze zouden kunnen zijn. Soms valt het dus direct op, maar vaak zie je pas op 100% weergave dat de beelden net niet helemaal scherp zijn. Er is heus wel iets scherp in de foto, maar het is dan net of je op een ander punt hebt scherpgesteld. Net voor of achter het hoofdonderwerp dus.

AF fijnafstelling
Sommige lenzen stellen op het verkeerde punt scherp, ook al geeft de camera aan dat er juist is scherpgesteld. Het kan aan het toestel liggen, dan gebeurt het (in min of meer dezelfde mate) met al je lenzen. Het kan ook bij een of enkele lenzen optreden. Vroeger moest je de apparatuur opsturen om het te laten afstellen, maar met steeds meer camera’s los je het zelf op door het scherpstel-systeem beter af te stellen. Niet alleen in high-end pro-camera’s maar bijvoorbeeld ook in diverse consumentencamera’s vind je “AF fijnafstelling” (AF micro adjustment) via het cameramenu. Je zet de bewuste lens op het toestel, voert een bepaalde test uit en daarna geef je aan hoeveel minuscule stapjes een lens dichterbij of verder weg moet focussen. De camera geeft dus de gewenste correctie aan de lens door, zodat iets ook echt scherp is. Deze correctie kun je voor elke lens opslaan in je camera.

Foto: Datacolor Spyder Lenscal

Datacolor
Het testen kan via een zelf uit te printen testkaart, maar er zijn ook producten te koop zoals de Spyder Lenscal. De testprocedure bestaat uit een aantal stappen die je moet doorlopen. Er zitten dus wel wat haken en ogen aan. Enkele camera’s waarbij je het scherpstelsysteem kunt bijregelen: Canon (50D, 7D, 5DMkII, 1DMkIII, 1DMkIV, 1DsMkIII, 1DIV) , Nikon (D7000, D300, D300s, D700, D3, D3s, D3x), Sony (A900, A850) , Olympus (E-30, E-620) , Pentax (K20D, K7D)

ZELF INSTUREN?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar [email protected]. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Waarom en hoe maak je een HDR-foto?

Wat heb je nodig voor strobistfotografie?