in

Fotodokter: kijkrichting28 februari 2013, 15:03

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de foto van Joop Meulen.

De vraag

Joop: “Hoe komt het dat we een foto soms maar “zo-zo” vinden, terwijl als we dezelfde foto horizontaal spiegelen, het wel eens een geweldige foto kan worden”

De behandeling van de fotodokter

Joop stuurde deze foto naar de Fotodokter met de vraag waarom hij gespiegeld niet goed zal overkomen. In het algemeen is de regel dat het onderwerp de leesrichting moet volgen, dus van links naar recht, dat voelt voor de kijken vertrouwd. Naast deze regel zijn er beeldelementen die op het eerste gezicht vaak over het hoofd worden gezien, maar die wel belangrijk kunnen zijn voor een juiste compositie. De kijkrichting is daar één van.

Regel van derden

De kijkrichting kan je foto maken of breken. Om hiermee rekening te kunnen houden is het belangrijk op de hoogte te zijn van ‘de regel van derden’ die te zien is in de bovenstaande afbeelding.
Bij de regel van derden wordt een vlak zowel horizontaal als verticaal verdeeld in drie delen van gelijke grootte, met als resultaat negen vlakken met dezelfde maten. Deze verdeling wordt gemaakt door (denkbeeldige) lijnen op het vlak te trekken, vergelijkbaar met de lijnen van het spelletje ‘Boter Kaas en Eieren’. De gedachte achter deze methode is dat wanneer de belangrijke beeldelementen zich op één van deze lijnen bevindt het beeld als interessant en ‘in balans’ wordt ervaren. En als het beeldelement zich op een kruispunt van deze lijnen bevindt dan geldt dit nog sterker.

Kijkrichting

Onderzoeken hebben uitgewezen dat de blik van een kijker gemakkelijker rust vindt op één van deze snijpunten dan bijvoorbeeld in het midden of op de randen van het beeld. Door gebruik te maken van deze kennis en de regel van derden toe te passen in jouw foto’s zorg je er dus voor dat je de blik van de kijker stuurt naar het voor jou belangrijke beeldelement.

Hieronder zie je dat een foto waarbij het onderwerp op een van de snijlijnen van de regel van derden staat prettiger oogt en meer impact heeft, dan wanneer dit onderwerp in het midden van de foto staat. Het beeld wordt nog beter wanneer de persoon veel kijkruimte heeft.

Kijkruimte

Als je bij een portret kiest voor een compositie volgens de regel van derden, dan zijn de ogen dus vaak de aangewezen beeldelementen die een plekje op de lijnen of kruispunten krijgen. Een bijkomend voordeel van deze methode is dat er vaak wat meer ruimte ontstaat, de zogenaamde ‘kijkruimte’. Je moet er dan natuurlijk wel voor zorgen dat deze kijkruimte aan de juiste zijde ligt. Als dit niet zo is, is er kans dat er te weinig kijkruimte overblijft en het beeld minder prettig oogt. Dit is te zien bij de bovenstaande foto’s, bij de tweede foto is er te weinig kijkruimte overgebleven.

Beweging

De kijkrichting kan ook worden toegepast op bewegende voorwerpen. Hierbij gaat het dus niet om de richting van de ogen, maar om de richting van de beweging. Zorg ervoor dat de beweging altijd de foto in gaat, hierdoor stuur je de blik van de kijker de goede kant op.

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Nikon D5200

Review: Samsung Galaxy Camera