in

Fotodokter: Kalibreren

Redactie

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Martijn Dekker. Hoe zorg je dat de foto die uit de printer komt er net zo uit ziet als op het scherm?

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

De vraag

Beste fotodokter, mijn prints zijn bijna nooit goed; vaak of te rood, of te donker, of te blauw enzovoort. Om gek van te worden. En dat wil ik graag beter beheren. Ik ben dus op zoek naar een goede oplossing om alles op elkaar aan te koppelen: camera, monitor en printer. De twee oplossingen hiervoor zijn volgens mij Spyder 4 studio en Colormunki Photo. Of zijn er misschien ook andere oplossingen?’

De behandeling van de fotodokter

In een van de vorige artikelen gaf de fotodokter advies over het aanschaffen van een printer. Maar eenmaal in het bezit van een printer, verwacht je dat het apparaat ook goed zijn werk doet. Als de printer geen mooie afdrukken maakt, maar verder geen mankementen heeft, is kalibreren vaak de oplossing. Kalibreren is, in dit geval, het afstellen van je camera, beeldscherm en printer op elkaar. Dit doe je zodat de geprinte foto’s er net zo uit zien als de foto’s op je scherm.

Beeldscherm kalibreren
Je beeldscherm kalibreren is het belangrijkst van allemaal. Als je dit vergeet of niet goed doet, komt je print er nooit uit als gehoopt. Je kunt er voor kiezen om je beeldscherm zelf te kalibreren of met een apparaatje. Voordat je overweegt om een duur pakket als Spyder 4 studio of Colormunki Photo aan te schaffen voor het kalibreren, kun je het eerst zelf proberen. Zelf kalibreren is gratis, maar geeft je een stuk minder garantie op een goede afstemming. Je stelt je beeldscherm namelijk af met eigen oog en dat zal nooit helemaal perfect gaan. Kalibreren met een apparaat is duurder, maar wel aan te raden als je erg serieus bent over je prints.

Als je overweegt om een apparaat aan te schaffen voor het kalibreren van je beeldscherm, zou je eens kunnen kijken naar X-Rite Eye-One D2. Dit apparaatje is voor ongeveer 150 euro te koop en wordt aangeraden door verschillende fotografen als Scott Kelby. Wil je liever (eerst) zelf proberen je scherm te kalibreren? Windows en Mac computers hebben beide een standaardprogramma dat je door middel van simpele stappen door het kalibreerproces heen leidt. Door bij het startmenu van je computer te zoeken naar “kalibreren” kom je bij dit standaardprogramma terecht.

Je computer heeft ook een standaardprogramma waarmee je je beeldscherm kan kalibreren.

Camera, Photoshop en printer instellen
Als je thuis je afdrukken maakt, is het slim om de kleurruimte van je camera op Adobe RGB te zetten. Nu staat je kleurruimte waarschijnlijk nog op sRGB. In het menu van je camera kun je bij “kleurruimte” je instellingen veranderen (van sRGB) naar Adobe RGB. sRGB is een kleurruimte die veel minder kleuren bevat dan Adobe RGB. Prima voor online gebruik, maar voor mooie prints moet je dus overstappen op Adobe RGB. Adobe RGB kun je daarentegen weer niet online gebruiken, dus moet je foto’s met de kleurruimte Adobe RGB weer omzetten naar sRGB als je de foto’s online wil gebruiken. Als je in RAW werkt kun je de kleurruimte achteraf nog aanpassen, mocht je vergeten zijn de instellingen te veranderen. Na het instellen van je camera, gaan we Photoshop instellen. Klik op edit en daarna op color settings. Een kader opent, kies bij settings: North America Prepress 2 en klik op ok. Als je nu een foto opent die (eerder) gemaakt is met sRGB krijg je een waarschuwing dat de kleurruimtes niet overeen komen. Bij deze waarschuwing kun je kiezen om de foto te laten converteren naar je huidige kleurruimte, Adobe RGB dus. Doe dit als je de foto gaat gebruiken voor print. Als je hem alleen online gaat gebruiken, kan de foto op kleurruimte sRGB blijven staan. Last but not least, de printer zelf moet natuurlijk ook op de goede instellingen staan. Eigenlijk is het erg simpel, de cd die je bij de printer krijgt installeer je op jouw computer en Photoshop en je computer weten dan welke printer je gebruikt. Via diezelfde cd kun je als het goed is ook je printer kalibreren en desnoods om hulp vragen bij de fabrikant als je ergens tegenaan loopt.

Nu alles gekalibreerd is, zouden de afdrukken met goede kleuren uit de printer moeten rollen. Als dit nog steeds niet lukt, is het een optie om een pakket als als Spyder 4 studio of Colormunki Photo aan te schaffen. Beide zijn wel erg prijzig, dus bedenk jezelf goed of dit een investering is die je er ook uit gaat halen.

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar [email protected]. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Hoe creëer je een moment voor spontane portretten?

Fotodokter: Macrofotografie met omkeerring