in

Fotodokter: groepsfoto bij weinig licht9 mei 2016, 13:00

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Wim Tilburg over het scherp krijgen van een groep kinderen bij weinig licht.

De vraag

Hallo,
Hier een foto voor de dokter, weer is de foto niet scherp.
Wim

Klik op de foto voor een grotere weergave

De behandeling van de fotodokter

Wim moest hier fotograferen in een behoorlijk donkere ruimte. Dat is altijd een lastige situatie, vandaar dat hij heeft geflitst. Helaas is de foto niet scherp en daar zijn in dit geval twee oorzaken voor te vinden.

Exif informatie
Sluitertijd: 1/60e sec
Diafragma: F3.8
Brandpuntsafstand: 21mm
ISO: 1400

In deze foto is sprake van bewegingsonscherpte, al is het maar een heel klein beetje, en onscherpte door het grote diafragma. Er is scherpgesteld op de lijn van het meisje met het geruite rood-witte jasje en het blonde meisje met de bril. Hoe verder je naar links gaat in de foto, des te verder de kinderen naar achter zitten en des te onscherper de foto wordt. De genoemde twee meisjes waren normaal gesproken wel scherp geweest, maar door een klein beetje beweging van de camera zijn ze het net niet.

Bij groepsportretten kun je beter een kleiner diafragma gebruiken, zoals F8 of F11. Dit stel je het makkelijkst in door in de Av- of A-stand te fotograferen. Een kleiner diafragma vraagt natuurlijk ook om meer licht. Bij de foto van Wim heeft hij al een iso-waarde gebruikt van 1400 waardoor er al aardig wat ruis in de foto zit. Het licht zal dus ergens anders vandaan moeten komen.

Waar Wim het meeste voordeel uit zou kunnen halen is in dit geval een statief en meer flitsvermogen. Door de zelfontspanner te gebruiken kan hij voorkomen dat de camera, ondanks het statief, alsnog beweegt De bewegingsonscherpte was dan verholpen en het diafragma kon verder worden gesloten, waardoor meer kinderen scherp waren geweest.
Groepsfoto’s met weinig licht zijn een van de moeilijkste onderdelen binnen de fotografie, omdat de kans groot is dat er altijd wel iemand beweegt.

Extra licht

Door gebruik te maken van een flitser met flink wat flitsvermogen had Wim deze foto mooi kunnen uitlichten. Het gevaar schuilt hem hier echter wel in de spiegel. In de huidige foto is de flits ook al terug te zien. Zou Wim zijn flitsvermogen opschroeven dan zou er een grote uitgebeten vlek ontstaan in de reflectie. In dit geval is het dus beter om met een diffusor of zelfs indirect te flitsen. Het licht wordt dan veel beter verspreid en voorkomt ook dat de kinderen lelijke glimmende voorhoofden krijgen en dat de mapjes van de diploma’s erg gaan glanzen.
Wil je meer lezen over het gebruik van flitsers? We leggen je graag uit hoe je deze handmatig instelt!

Een andere makkelijke manier om extra licht te krijgen is door simpelweg naar buiten te gaan! Als het regent is het natuurlijk een minder goede oplossing, maar zelfs op een bewolkte dag is er buiten veel meer licht dan binnen. Bovendien kan je een veel spontanere setting creëren waarin de kinderen trots hun diploma showen.
Foto: flynne

Groepsfoto’s maken

Een goede groepsfoto is altijd lastig te maken, zeker als het gaat om een grote groep en al helemaal als het een heleboel kinderen zijn! Als Wim bij deze foto wat meer naar links was gaan staan had de groep hem meer aangekeken. Bovendien was het gebied dat scherp moest zijn dan een stuk kleiner geweest, omdat de kinderen meer over de breedte verspreid staan in plaats van in de diepte. Simpel gezegd; de afstand tussen het voorste en het achterste kind was in dat geval kleiner geweest.

Bij een foto met een klein diafragma loopt de scherpte nog een stuk voor en achter het scherpstelpunt door. Door in dit geval op de middelste kinderen scherp te stellen kan je dus de hele groep alsnog scherp in beeld krijgen.

Een ander probleem bij groepsfoto’s is dat er vaak een iemand knippert, of in dit geval niet richting de camera kijkt. Door kort je hand op te steken en even de aandacht te vragen, krijg je de meeste blikken in de goede richting. Door snel meerdere foto’s achter elkaar te maken kan je achteraf de foto uitzoeken waarbij iedereen er het beste opstaat.
Foto: Bramphotography

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tips voor het fotograferen op een festival

Review: Canon EF-S 18-135mm F3.5-5.6 IS USM