in

Fotodokter: foto’s samenvoegen

Redactie

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van André Masurel. Hoe breng je dezelfde persoon meerdere malen in beeld?

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

De vraag

Beste Fotodokter, graag zou ik wat meer informatie willen hebben over het tot stand komen van dit soort foto’s. Hoe breng je dezelfde persoon in één foto meerdere malen in beeld. Kunt u me helpen?

De behandeling van de fotodokter

Dit soort bijzondere foto’s zijn erg leuk om te zien en laten vooral bij actiemomenten goed zien wat er zich voor de lens afspeelde. Het maken van zulke foto’s is niet lastig. Je maakt een serie opnames en thuis leg je deze in Photoshop over elkaar en toont van elke foto alleen het onderwerp. De rest van de foto verberg je, behalve van 1 foto, van die foto laat je ook de achtergrond zien. Voor een zo realistisch mogelijk resultaat is het belangrijk dat je originele foto’s zoveel mogelijk op elkaar lijken wat betreft belichting en standpunt.

Foto’s maken
Om de foto’s zo gelijk mogelijk te krijgen plaats je de camera op een statief en stel je de camera handmatig in, dus in de M-stand. Kies de gewenste instellingen (iso, diafragma en sluitertijd) en stel ook de scherpte handmatig in zodat je snel achterelkaar door kunt afdrukken. De Fotodokter maakt in zijn voorbeeld gebruik van een collega en het kantoor van Zoom.nl. In 1 foto zal hij de collega 3x laten zien.
De volgende foto’s heeft hij gemaakt, 3 foto’s van gelijk belichting vanaf statief.

De volgende stap is om deze afbeeldingen te openen in Photoshop en elke foto op een aparte laag te plaatsen. Hiervoor heeft Photoshop vanaf versie CS3 de mogelijkheid: bestanden laden naar stapel. Hiermee kun je een serie foto’s in een keer in één bestand openen met elke foto op een eigen laag. Ga hiervoor naar Bestand, Scripts, Bestanden laden naar stapel. Kies dan de juiste foto’s en, ook al heb je met statief gewerkt, vink voor de zekerheid ook het vinkje aan bij Proberen om bronafbeeldingen automatisch uit te lijnen. Het tweede vinkje is optioneel, hiermee zet je de laden in een Slim Object, dat is nu niet nodig, maar wellicht voor jouw eigen project wel.

Als het goed is zie je nu de drie lagen met in elke laag een andere foto uit de serie.

Wat je nu gaat doen is het maken van een laagmasker waarbij je zorgt dat van de bovenste 2 lagen alleen je onderwerp zichtbaar blijft en de achtergrond niet. Van de onderste laag wil je alles blijven zien omdat je hiervan de achtergrond gebruikt. Selecteer het penseel (B-toets) en gebruik de D-toets om zwart als voorgrondkleur en wit als achtergrondkleur in te stellen. Houd nu je Alt-toets ingedrukt terwijl je op de rechtermuisknop drukt om de dekking in te stellen van het penseel. Kies een zachte rand (hardheid) en een behoorlijk groot penseel (diameter) zodat je snel een grove selectie kunt maken. Controleer of de dekking op 100% staat, deze kun je bovenin beeld nog aanpassen.

Selecteer nu de bovenste laag in het lagenvenster en maak een nieuw masker door onderin het lagenvenster op het maskericoon te klikken.

Gum met het penseel over je onderwerp heen tot deze helemaal verdwenen is. Zorg dat je niet meer weghaalt dan nodig is, werkt dus niet al te grof. In het lagenvenster zie je de vorm ook terug in het maskericoon.

Nu heb je keurig een masker gemaakt waardoor alles behalve je onderwerp te zien is. Dit wil je precies andersom. Gebruik hiervoor de toetscombinatie CTRL-I, om deze selectie om te keren. Nu wordt van deze laag alleen het onderwerp getoond, en de achtergrond niet. De foto van de laag eronder verschijnt dus nu in beeld.

Selecteer vervolgens de volgende (middelste) laag en doe hier hetzelfde mee. Dus een nieuw masker maken, onderwerp weggummen met het penseel en de selectie omkeren. Het lagenpaneel ziet er nu als volgt uit.

Als alle stappen goed zijn uitgevoerd is dit het resultaat:

De Fotodokter heeft in dit voorbeeld 3 foto’s gebruikt, maar je kunt uiteraard net zoveel foto’s stapelen als je wilt. In eerdere versies van Photoshop zit de stapelfunctie nog niet, en zul je de afbeelding apart moeten openen en kopiëren naar aparte lagen in hetzelfde bestand.

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar [email protected]. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

9 fotogenieke fotolocaties in Utrecht

Hoe werkt de compositieregel Regel van derden?