in ,

Fotodokter: Foto’s naast elkaar plaatsen

Redactie

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Christi Kater hoe je twee foto’s naast elkaar plaatst.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

De vraag

Ik heb een kleurenfoto gemaakt maar ik zou op Zoom.nl graag willen laten zien hoe die foto er in zwart-wit uit ziet. Hoe kan ik twee foto’s naast elkaar plaatsen zodat ik het als één foto op Zoom.nl kan zetten?

De behandeling van de fotodokter

Allereerst moet de foto naar zwart-wit worden omgezet. Dit kan op verschillende manieren. Gebruik je Lightroom? Lees eens deze quickstart of de Fotodokter, voor Photoshop kun je deze video bekijken of deze tutorial met 7 manieren voor een zwart-wit omzetting lezen. Voor Silver Efex Pro is deze tutorial geschreven. Er bestaan ook verschillende app’s om je foto naar zwart-wit om te zetten. Sla deze foto op en noem deze bijvoorbeeld zwart-wit. Zodra je de zwart-wit foto hebt kun je deze naast elkaar plaatsen in Photoshop. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, de Fotodokter legt er hier twee uit.

Methode 1: Canvas grootte aanpassen

De eerste manier is om de canvasgrootte aan te passen. Je voegt extra pixels aan de rechter kant van je kleurenfoto toe en plaatst je zwart-wit foto in dit lege vlak. Open je kleurenfoto. Ga naar Afbeelding – Canvasgrootte (Alt + Ctrl + C). Verander bij “Nieuwe grootte” het vakje centimeters naar pixels. Nu zie je hoe groot je afbeelding is, in dit geval 1114 x 839 pixels. Aangezien de zwart-wit afbeelding even breed is, wil je de breedte van je huidige afbeelding verdubbelen (1114 wordt 2228). Afhankelijk of je nog een wit randje tussen de foto’s wil, kun je nog zo’n 5 pixels extra toevoegen. De hoogte kun je hetzelfde houden.

Bij Plaatsing zie je 9 hokjes, in de middelste staat een puntje en de hokjes er omheen pijltjes die naar buiten gaan. Het puntje geeft aan vanuit waar de canvasgrootte wordt aangepast, in dit geval vanuit het midden. We willen de zwart-wit foto rechts van de kleurenfoto plaatsen, dus de extra breedte moet rechts van de foto komen. Klik daarom op het pijltje linksboven. Je ziet het puntje nu naar linksboven verplaatsen en er zijn nog maar 3 pijltjes over. Klik nu op Ok.

Op de linker afbeelding zie je de oorspronkelijke instellingen, de rechterafbeelding toont de juiste instellingen

Er is een witte rand aan de rechterkant van je foto gekomen. Nu is het een kwestie van de zwart-wit foto in de afbeelding plaatsen via Bestand – Plaatsen. Kies je zwart-wit foto en de foto wordt, met een kruis, op het midden van je foto geplaatst. Via het gereedschap Verplaatsen (Sneltoets V) sleep je nu de afbeelding naar rechts. Als je tijdens het slepen de shift-toets ingedrukt houdt, dan verplaats je de foto proportioneel. De zwart-wit foto zal dan niet een paar pixels hoger of lager terecht komen. De afbeelding plaats je definitief door op de Enter-toets te drukken. Het kruis zie je nu ook verdwijnen. De afbeeldingen staan naast elkaar en je hoeft de foto alleen nog op te slaan. Kies wel voor Bestand – Opslaan als (Ctrl + Shift + S) om je originele kleurfoto niet te overschrijven.

Gebruik Afbeelding – Plaatsen om je zwart-wit foto naast je kleurenfoto te plaatsen

Methode 2: Nieuwe afbeelding

Bij de tweede methode maak je een nieuwe afbeelding aan en plaats je zowel de gekleurde als de zwart-wit foto op dit lege bestand. Open de kleurfoto en ga naar Afbeelding – Afbeeldingsgrootte (Ctrl + Shift + I). Kijk bij Pixelafmetingen hoe groot je afbeelding is (1114 x 839). Sluit het venster en maak een nieuwe afbeelding (Bestand – Nieuw of Ctrl + N) aan. Verdubbel de breedte en voeg eventueel nog 5 pixels extra toe voor een witte lijn. De hoogte houd je hetzelfde. De Fotodokter kiest voor 2234 bij 839 pixels. Klik op Ok en je hebt een nieuwe, lege afbeelding.

Bekijk de afbeeldingsgrootte bij Pixelafmetingen

Ook hier is het een kwestie van zowel de zwart-wit als de kleurenfoto plaatsen via Bestand – Plaatsen en daarna slepen via het gereedschap Verplaatsen (sneltoets V) in combinatie met de Shift-toets. Sleep de kleurfoto naar links en de zwart-wit foto naar rechts. Beide foto’s staan nu naast elkaar en je kunt de afbeelding opslaan (Ctrl + S).

Wil je geen gebruik maken van plaatsen? Dan kun je de foto’s individueel openen, alles selecteren (Selecteren – Alles of Ctrl + A), kopiëren (Bewerken – kopiëren of Ctrl + C) en plakken (Bewerken – Plakken of Ctrl + V) op de nieuwe, lege afbeelding. Ook hierbij moet je de foto’s verplaatsen met het gereedschap Verplaatsen (Sneltoets V) in combinatie met de shift-toets.

Eindresultaat van beide methodes: twee foto’s naast elkaar in één afbeelding

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar [email protected]. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Laowa 50mm f/2.8 2X Ultra Macro APO – 2x Macro voor MFT

Een thuisstudio voor beginners