in

Expertuitdaging: Wees een straatfotograaf!


29 juni 2018, 19:24

Straatfotografie is een uitdaging op zichzelf. Je resultaten aan het einde van de dag zijn afhankelijk van veel factoren die je vaak zelf niet in de hand hebt. Toch zijn er een aantal dingen nog wel zelf te controleren en vanuit daar moet je te werk gaan. Deze uitdaging vraagt je om te fotograferen met zowel controleerbare als oncontroleerbare omstandigheden.

Straatfotografie wordt al heel lang gedaan. Bekijk hier straatfoto’s uit 1890 van een Noorse fotograaf!

Wees onopvallend

Wat je wel zelf in de hand hebt, is het niet-aanwezig zijn in je aanwezigheid op straat. Zodra mensen doorhebben dat jij hen aan het fotograferen bent, verandert hun gedrag. Soms kan dit mooie foto’s opleveren, maar vaak draaien mensen zich weg of voelen zich gestoord. Straatfotografie gaat om het vastleggen van het natuurlijke, ongestoorde gedrag van mensen. Kies daarom voor een kleine camera of ga vanaf een afstand te werk met een telelens. Houd er wel rekening mee dat er mensen zijn die het echt niet waarderen gefotografeerd te worden en het is dan ook van belang dat je dat respecteert! Dit zie je gauw genoeg af aan hun gedrag en non-verbale houding.

Huttenbosch

Burst mode

Het kan een honderdste van een seconde zijn om de perfecte foto te kunnen maken. Wees dus altijd paraat en zet je camera dan ook op de Burst-Mode. Je maakt meerdere foto’s achter elkaar, waardoor de kans groter wordt dat het ene goede shot erbij zit.


Ginss

Kleur of zwartwit

In de straatfotografie is het van belang na te denken over de nabewerking van je foto. Laat je de foto in kleur of zet je deze om naar zwart-wit? Omzetten naar zwart-wit wordt veel gedaan, omdat dit straatfoto’s vaak sterker maakt. Een straatbeeld kan door alle kleuren, mensen, auto’s en alles wat leeft op straat nogal druk lijken wanneer er allerlei kleuren aanwezig zijn. Door het beeld om te zetten naar zwart-wit en met contrast te werken, maak je het beeld rustiger. Denk goed na voordat je dit doet, want in sommige straatfoto’s kan de kleur juist het beeld krachtiger maken.

Manonruitenbergfotografie

Thema

Om het je nog iets moeilijker te maken; geef jezelf een thema of een onderwerp voor je straatfoto. Straatfotografie heeft soms wat weg van documentaire fotografie waarin een maatschappelijk thema vaak centraal staat. Nu hoef je voor deze expertuitdaging geen groot maatschappelijk thema na te jagen, maar geef jezelf een opdracht op straat waardoor je het jezelf iets moeilijker maakt een onderwerp te kiezen.

Rutgervanloo

De uitdaging

Ga dit weekend nog aan de slag met deze expertuitdaging! Deel je foto’s op Instagram of op upload ze op onze website met de tag zoomnluitdaging. Komende week delen we jullie beste resultaten!!

Kb

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Laatste kans: Fotografiewedstrijd: Wildlife – Win een reis naar Canada! | door GoCanada en Air Transat

Staafflitser met NAS – Nissin MG10