in

Expertuitdaging: voorwerpen in huis abstract fotograferen!

Eline Sips

Het weer is de laatste tijd niet echt uitnodigend om op pad te gaan en buiten te fotograferen. Vandaar dat we deze keer weer met een expertuitdaging komen die je heel eenvoudig in huis kan uitvoeren!

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Een andere mooie uitdaging om vanuit huis te doen, is het fotograferen van eten!

Wat maakt een foto abstract?

Bij abstracte fotografie hebben we het over fotografie die niet langer de werkelijkheid weergeeft. Dat is eigenlijk heel erg lastig, want wanneer je een foto maakt, maak je altijd een momentopname van een bepaalde situatie in de werkelijkheid. Dat maakt het ook een bijzondere en uitdagende fotografievorm.

Er zijn veel verschillende manieren waarop je een abstracte foto kan maken. Zo kan je spelen met onscherpte en bewegingsonscherpte, om je onderwerp in een complete onherkenbare waas te veranderen. Een creatieve belichting van een relatief saai onderwerp kan ook heel mooi uitpakken. Ook kan je zodanig ver op een onderwerp inzoomen, dat de details die dan naar voren komen haast niet te vergelijken zijn met het oorspronkelijke onderwerp. Een sinaasappelschil met schimmel is daar een mooi voorbeeld van. Als je daar op inzoomt, krijgt de schimmel haast iets kunstzinnigs; terwijl het normale totaalplaatje al snel afgunst zal oproepen.

puck101259

Wat voor voorwerpen kan je gebruiken?

Werkelijk alles dat je in huis tegenkomt, kan je gebruiken voor deze uitdaging. Toch zijn sommige onderwerpen fotogenieker dan andere. Zo wordt bestek vaak gebruikt om vervreemde beelden te creëren met veel symmetrie en weinig kleur. High-key en low-key kan je hier ook goed bij gebruiken, omdat het onderwerp het licht mooi reflecteert. Ook fotogenieke vazen, lampen en design-voorwerpen zijn erg geschikt om vooral de focus op een lijnenspel te leggen en een mooi licht-donker contrast te creëren. Voorwerpen die glimmen, kan je juist weer goed combineren met een uitgedachte lichtopstelling.

lathyrus

De juiste aanpak

Geef jezelf een grote tafel met veel ruimte en voldoende licht. Zorg dat de voorwerpen die je kiest niet te groot zijn, zodat je er letterlijk alle kanten mee op kan. De achtergrond is in dit geval ook zeer bepalend voor je beeld. Een hele drukke achtergrond met veel kleur en patronen, kan al snel de aandacht van het onderwerp wegleiden, maar vormt net zo goed een mooie onscherpe invulling van de anders redelijk saaie delen in je beeld.

Focus niet te lang op één voorwerp, maar kies voor verschillende dingen die je in huis kan vinden. Je zal merken dat er dan altijd wel iets tussen zit, waar je zodanig gefascineerd door raakt dat je er echt unieke abstracte beelden kan uithalen. Mocht je tijdens het fotograferen vastlopen, dan kan je op zoek gaan naar een manier om het beeld spannender te maken. Fotografeer het bijvoorbeeld naast een schaaltje water en creëer een vage reflectie om het beeld verder te vullen. Of gooi alsnog je lichtopstelling om, om een extreme slagschaduw te creëren.

De foto is geslaagd als het voor jouw gevoel een mooie weergave is van kleur, contrast, lijnen, structuren, vormen en onscherpte. Het zou mooi zijn als de foto bij anderen langer de aandacht kan vasthouden en uiteindelijk de vraag oproept; ‘waar zit ik nu eigenlijk naar te kijken?’.

chrisvandolleweerd

De uitdaging

Ga in je eigen huis op zoek naar geschikte voorwerpen en start nog niet direct met fotograferen. Neem echt de tijd om het voorwerp goed te bestuderen en denk na over de mogelijkheden die het je kan bieden. Neem vervolgens ook ruim de tijd om je foto’s te maken en netjes af te ronden in de nabewerking. Upload je foto’s vervolgens op Zoom.nl met de tag ‘abstractinhuis’, zodat wij ze ook kunnen bewonderen! Vragen? Stel ze hieronder in de reacties en dan helpen we je op weg!

baswind

Een belangrijke uitdaging voor jezelf: fotografeer een familielid of naaste op leeftijd!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Beweging in je foto voor beginners

Wat is diafragma en hoe werkt het diafragma van je camera?