in

Expertuitdaging: Next level Nederlandse wildlife fotograferen


23 november 2017, 12:00

We investeren soms enorm veel geld in fotoreizen naar exclusieve wildlife locaties in het buitenland, terwijl er in ons eigen land zoveel dieren te vinden zijn die we zelden fotograferen. Deze expertuitdaging roept je dan ook op om wildlife dicht bij huis te vinden en het niveau nóg verder omhoog te tillen!

Lastige dieren

De vossen in de Amsterdamse waterleidingduinen hebben de meeste Nederlandse natuurliefhebbers wel eens gefotografeerd. De dieren zijn door de overdaad aan bezoekers zó tam geworden, dat ze haast voor je camera gaan zitten om te poseren. Dat kunnen we dus niet echt een uitdaging noemen! Een aantal diersoorten in ons land zijn veel lastiger te vinden, te benaderen én te fotograferen.

De das is daar een mooi voorbeeld van. Het schuwe dier komt meestal rond zonsondergang tevoorschijn, waardoor de lichtomstandigheden al direct een stuk lastiger zijn om te fotograferen. Op de Veluwe, in het heuvelland van Zuid Limburg én in de Maasvallei zijn flink wat dassenburchten te vinden. In het voorjaar en de zomer zijn de dieren het actiefst en heb je de beste kans om er een te fotograferen.

lauwra

Wilde zwijnen komen maar op enkele plekken in ons land voor. Ze zijn vanwege hun schutkleur lastig te zien, maar maken meestal aardig wat geluid en zijn dus alsnog wel redelijk goed te vinden. Net als de das zijn ze vooral in de schemering en in de nacht actief. Op de Veluwe en in Nationaal Park de Meinweg leven een aantal grote populaties. Hun leefgebied groeit echter flink, dus ook in Drenthe en andere grensgebieden wordt de kans steeds groter een zwijn te treffen.

bernardstam

De ree is een dier dat door heel het land te vinden is. In de avond zoeken ze de open grasgebieden rond de bossen op om te grazen. Zelfs vanaf de snelweg kan je regelmatig reeën zien. Wat maakt het dan zo lastig om ze te fotograferen? Ze zijn enorm schichtig en schrikken van ieder klein geluid. Als het je lukt om ze enigszins te benaderen, dan worden ze vaak gefotografeerd als een mooie aanvulling in een groter landschap. Foto’s waarbij de ree en haar gedrag echt centraal staat, zijn lastig te maken.

goudhaan

En als je écht van een uitdaging houdt, dan kan je eens proberen om de vleermuis te fotograferen. Ze zijn overal in het land te vinden en komen in de avond naar buiten om insecten te vangen. Op zomeravonden zal je ze dus makkelijk kunnen vinden, maar fotograferen is dan nog de volgende stap. We weten allemaal dat beweging en weinig licht niet goed samengaan. Flitslicht lijkt dan ook het enige alternatief.

Til je wildlife foto’s naar een hoger niveau

Als je het dier hebt gevonden, dan moet je nog de foto maken. Bij wildlife zijn we snel geneigd om haastig te werken, omdat we meestal maar kort te tijd hebben. Toch loont het om een fractie van een seconde langer na te denken over je compositie en instellingen. Je maakt liever één goede foto dan 20 foto’s die het net niet helemaal zijn toch?

Probeer door je knieën te gaan, zodat je een mooier perspectief krijgt en meer op ooghoogte naar het dier kijkt. Probeer niet door te slaan in je brandpuntsafstand, maar fotografeer ook en deel van de natuurlijke omgeving. Kijk goed naar het beschikbare licht en zorg dat de belichting zodanig is, dat er nog voldoende details te zien zijn in de vacht of veren. Anticipeer op de mogelijke actie die kan volgen en zorg dus dat je je sluitertijd verkort, zodat je klaarstaat als het dier mogelijk wegrent.

Het aller belangrijkste: wees geduldig! Als jij de rust bewaart is de kans groot dat je niet wordt opgemerkt, waardoor je meer natuurlijk gedrag zal zien. Als het dier rustig rondloopt, zal er altijd wel een moment komen waarop jij er het beste zicht op hebt en een betere foto kan maken. Wees stil en afwachtend, maar zorg dat je kan toeslaan als de omstandigheden precies juist zijn!

gladiola

De uitdaging

Ga in ons eigen land aan de slag met het fotograferen van wildlife en probeer niet voor de snelle en makkelijke opties te gaan. Investeer tijd in het zoeken naar dieren en het fotograferen daarvan. Stel jezelf op in een schuilhut of verstop je achter een boom en wacht het juiste moment af. Upload je resultaten op Zoom.nl met de tag ‘Nederlandsewildlife’ zodat wij met je kunnen meegenieten!

kleinekeep

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Een cinematische Hollywood-look geven aan je portret | Lightroom Quick Tip

De weekendtips van 25/26 november – Kerstmarkt, Dintelse Gorzen en de Internationale Fotomanifestatie Noorderlicht!