in

Expertuitdaging: Fotograferen met nauwelijks contrast


1 december 2017, 10:00

Tijdens het fotograferen zoeken we continu naar contrasten. We hebben ze zelfs nodig om te kunnen scherpstellen en onze belichting te finetunen. Hoe fotografeer je als er nauwelijks contrast is? Dat is de nieuwe uitdaging van deze week!

Zwart op zwart

Een zwart onderwerp voor een zwarte achtergrond fotograferen, is een flinke uitdaging. Je autofocus zal moeite hebben met het onderwerp losmaken van de achtergrond, dus je kan sowieso beter handmatig focussen. Zwart-op-zwart wordt vaak verward met low key fotograferen, terwijl het niet helemaal hetzelfde is. Bij Low-key werk je met onderbelichting, terwijl je met zwart-op-zwart simpelweg alleen met zwart werkt. Daar speelt onderbelichting vaak alsnog een belangrijke rol in, om niet met een grijzige fletse foto thuis te komen.

Bij zwart op zwart fotograferen moet je extra goed nadenken over je belichting. De delen die iets lichter zijn, zullen al snel de aandacht vragen. Stel je fotografeert een zwarte hond voor een zwarte achtergrond. Dan is het slim om te werken met extra catchlights in de ogen. Daar gaat dan sowieso als eerste de aandacht naar toe. Hetzelfde geld voor donkere objecten die een beetje glans hebben, zoals een donkere vaas. Daar gebruik je het licht om het object vorm te geven.

monicavdm

Wit op wit

Bij wit op wit zijn er heel veel overeenkomsten. Ook hier werk je heel bewust met het gebruik van licht, maar deze keer niet om accenten te leggen met lichte delen, maar door juist met schaduwen je onderwerp te vormen. Een 100% wit onderwerp op een 100% witte achtergrond is namelijk niet zichtbaar. Je hebt dat beetje contrast nodig om te zien wat er gefotografeerd is.

Het is niet hetzelfde als fotograferen in High Key. Daarbij staat overbelichting namelijk centraal en zou je ook met gekleurde onderwerpen kunnen werken. Bij wit op wit belicht je ook een beetje over, om grijstinten te voorkomen, maar wordt er over het algemeen wel met meer schaduwen gewerkt.

ronin123

Mist en nevel

Een andere manier om te fotograferen met heel weinig contrast, is wanneer een landschap in een flinke mistbank is gehuld. Je hebt dan een soort deken van wollige grijstinten die alle felle kleuren en grote contrasten verbergt. Veel grijs klinkt misschien heel saai, maar als je heel bewust nadenkt over sterke compositielijnen, minimalisme en onderwerpplaatsing, dan kan het een hele sterke uitwerking hebben op je foto!

mgompie

De uitdaging

Ga aan de slag met het fotograferen met weinig contrast. In principe kan je ieder fotografieonderwerp hiervoor gebruiken! Speel met onscherpte bij macrofotografie, mist en nevel in je landschappen of duik de studio in voor het fotograferen van zwart-op-zwart of wit-op-wit. Upload je foto’s op Zoom.nl met de tag ‘weinigcontrast’, zodat wij van de resultaten kunnen meegenieten!

dylano

Combineer deze experuitdaging met de uitdaging van vorige week: Het fotograferen van wild in Nederland!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Een supermaan én lichtkunst! – De Zoom.nl weekendtips van 2-3 december

Hoe maak je een herfstportret?