in

Een workflow in Photoshop Web – Deel 1

Nu we kennis hebben kunnen maken Photoshop Web en we de eerste handige tools ter hand hebben genomen, is het tijd om een flinke oefening te doen en verder te werken met de webversie van Photoshop. In dit artikel gaan we daarom een volledige workflow uitwerken,waarvan dit het eerste deel is. We kijken hoe we selecties kunnen maken, ontdekken we hoe lagen ontstaan en bekijken we wat we er zoal mee kunnen. Zo proberen we van een onbewerkte foto toe te werken naar een perfect eindresultaat.

Download raw-bestand

Je kunt ons oefenbestand (genaamd Duinen.dng) downloaden via www.kwikr.nl/duinen om alle stappen direct te volgen.

Onze onbewerkte foto.

Over het raw-bestand

In deze workflow maken we gebruik van een foto die we maakten tijdens een urenlange wandeling door de Amsterdamse Waterleidingduinen. We kwamen oog in oog te staan met talloze vogels, een enkele vos en tientallen damherten. Bij de damherten was het een kabaal van jewelste. Ze zaten in de periode dat wij er waren volop in de bronst. Een fantastisch schouwspel! Het mag dan ook geen verrassing zijn dat we met honderden foto’s thuiskwamen.

In deze workflow gaan we de foto opwaarderen, zonder onrecht te doen aan zijn oorsprong. We zullen dus niet tot manipulatie overgaan door een montage te maken, hoewel ook dat prima kan in Photoshop Web, maar we gaan kijken hoe we het maximale uit kleur en contrast kunnen halen. De foto mag simpelweg een wat betere sfeer krijgen.

De workflow

We werken dit geval met een raw-bestand, een ruw bestand dat zo uit de camera komt. Er is dus nog geen enkele correctie op toegepast. Niet door ons en ook niet door de camera. Juist daarom oogt de foto nu nog flets en kent hij weinig contrast. Dit gaan we als eerste aanpassen. Ook zullen we kijken hoe we uitsluitend de graspartij op de voorgrond van de foto wat kunnen verzachten en een tikje donkerder kunnen maken. Zo krijg je een klein beetje extra dieptewerking. Als laatste zullen we in deze workflow de omgeving van het hert nog wat extra details voorzien.

Het raw-bestand importeren

De eerste stap is natuurlijk het inladen van ons raw-bestand. Dit kunnen we eenvoudig doen door na het inloggen in Photoshop Web te kiezen voor Importeren in het welkomstscherm. In het dialoogvenster dat opent, kies je je gewenste bestand en klik je op Openen.

Het uploaden van het raw-bestand.

Werken in Adobe Camera Raw

Na een korte periode is je bestand geüpload en onderdeel geworden van de cloudopslag van Adobe. Vanaf nu kun je ermee aan de slag. Omdat we in deze workflow gebruik hebben gemaakt van een raw-bestand en niet van een jpeg-bestand, wordt binnen Photoshop Web nu automatisch Camera Raw geopend. In dit scherm kun je alles uit je onbewerkte raw-bestand halen, voordat je ermee verdergaat in de andere functionaliteiten binnen Photoshop Web.

De eerste stappen die we doen zijn, dus wat aanpassingen in Camera Raw. Zet de schuif bij Belichting naar een waarde van -0,20 en het Contrast naar +15. Vervolgens pas je de schuif bij Hooglichten aan naar een waarde van -98 om meer details te krijgen in de lichtste delen van je foto. De schuif bij Schaduwen mag naar +80 om juist de details in de donkere delen iets verder te versterken. Klik vervolgens op het pijltje voor het woord Licht in het betreffende paneel aan de rechterkant van je scherm om het paneel Licht te sluiten.

Basisaanpassingen om de belichting te corrigeren.

Open vervolgens het paneel Kleur aan de rechterzijde van je scherm. Dit doe je door op het pijltje voor het woord Kleur te klikken. Nu krijg je de beschikking over de schuiven, waarmee je de basis van de kleuren in je foto kunt wijzigen. We maken de foto een stukje warmer. Zet hiervoor de schuif bij Temp. op een waarde van 6.959. De kleurtint mag op +14.

Top! De eerste basis is dankzij Camera Raw gelegd. We kunnen nu met deze wijzigingen naar het basisscherm van Photoshop Web om onze verdere bewerkingen aan te vangen.

We passen de algehele kleur aan naar een warmere tint.

Om ons bewerkte raw-bestand te openen in het basisscherm van Photoshop Web, klik je rechtsboven in je scherm op de blauwe button Gereed. Camera Raw zal sluiten en Photoshop Web zal zich laten zien.

De foto met de bewerkingen tot nu toe opent in Photoshop Web.

De foto met de bewerkingen laat zich nu zien in Photoshop Web. Aan de rechterkant zie je boven in beeld een paneel met lagen. Hierin is nu één laag zichtbaar met als naam Amsterdamse Waterleidingduinen, zoals de foto op mijn pc heet (de computer van Tom Reuvers, red.).

Volgende week gaan we door met Deel 2 van deze workflow in Adobe Photoshop Web!

Meer leren?

Wil je nog veel meer leren over bewerken in Photoshop? Volg dan onze nieuwe Zoom Academy cursus Photoshop in de Praktijk (2023), of bekijk hieronder onze livestream waarin we de nieuwe functies in Photoshop uitleggen en laten zien.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Prachtige waterlandschappen fotograferen!

OM System OM-1 Mark II & 150-600mm/9-18mm