
Heilige graal
De onscherpe achtergrond is vaak de heilige graal onder fotografen. Soms is het ook de reden voor beginnende fotografen om met bijvoorbeeld een spiegelreflexcamera of een systeemcamera te gaan werken. Met je telefoon lukt het namelijk niet – op de normale manier tenminste, want tegenwoordig helpt artificiële intelligentie je waar nodig.
Sensor
Als je op zoek bent naar een onscherpe achtergrond dan is die helemaal niet zo moeilijk te vinden. Belangrijk is dat je nadenkt over welke lens je gebruikt en hoe groot de afstanden tussen jou en je onderwerp én de achtergrond zijn. Een onscherpe achtergrond kun je creëren met allerlei verschillende soorten sensoren. Met een aps-c-sensor lukt het prima, maar ook met een fullframe of zelfs een sensor die nog groter is zijn daar uitstekend voor geschikt. Kleiner werkt ook; zo kun je bijvoorbeeld met een MFT (Micro-Four-Thirds) sensor prachtige onscherpe achtergronden in je foto krijgen. Toch niet de scherpte in je achtergrond die je wil? In Lightroom kun je gebruik maken van een hack en achteraf je achtergrond nóg onscherper maken!
Objectief
Het belangrijkste element is de lens die je gebruikt. Als deze veel licht kan vangen en dus lichtsterk is, dan kun je er ook een mooie onscherpe achtergrond mee creëren. Hoe zie je dat? Aan het maximale diafragma. Hoe groter dat diafragma, hoe lichtsterker de lens is en hoe onscherper je de achter (en voorgrond) kunt maken. Een groot diafragma staat gelijk aan een klein f-getal, dus hoe kleiner, hoe beter in dit geval. Met f/1.8 kun je dus prima werken, maar ook f/1.4 of f/2.8 zijn prima keuzes voor een onscherpe achtergrond.
Afstand
Een ander aspect dat van belang is bij het creëren van een onscherpe achtergrond is de afstand tussen jou als fotograaf, je onderwerp en de achtergrond. Ook de brandpuntsafstand heeft dus invloed, want die heeft direct invloed op hoe ver je van je onderwerp af staat. Met een telelens sta je verder weg dan met een groothoek. Door de afstand die je met een telelens automatisch creëert kun je ook met een relatief klein diafragma al een onscherpe achtergrond in je foto te zien krijgen. Het gaat dus altijd over verhoudingen en afstanden. Maar als je in een gewone situatie en op een gemiddelde afstand van je onderwerp een onscherpe achtergrond wilt maken, dan is het kiezen van een mooie lichtsterke lens nog steeds een geweldig en effectief middel.
Overigens krijg je bij een onscherpe achtergrond automatisch een onscherpe voorgrond cadeau. Daar kun je gebruik van maken door een onderwerp in die voorgrond te plaatsen en er ‘doorheen’ te schieten. Op die manier krijg je meer diepte in je foto, vergeet de voorgrondonscherpte dus niet. Meer tips voor een onscherpe achtergrond lees je op Zoom.nl!