in

Diverse effecten in Lightroom: voor ieder wat wils1 december 2020, 17:50

De tab ‘Effecten’ is een beetje de ‘Diversen’-tab. Je vindt er een aantal zaken die weinig of niets met elkaar te maken hebben, maar waarvoor Adobe kennelijk geen betere plek wist. Dat wil niet zeggen dat ze niet heel leuk en handig kunnen zijn!

Voor

Na

Textuur, Helderheid en Nevel verwijderen

De schuifjes Textuur en Helderheid lijken een beetje op elkaar, maar zijn toch ook verschillend. Beide schuifjes accentueren de details als je een positieve waarde instelt, en geven een verzachting bij een negatieve waarde. De overeenkomsten en verschillen zijn best lastig om uit te leggen; je moet het vooral zien. Textuur is een nieuw schuifje; Helderheid bestond al langer. Je zou kunnen zeggen dat Textuur de verbeterde versie van Helderheid is, al is dat niet helemaal waar. Je kunt er wel een veel sterker effect mee bereiken zonder dat de foto lelijk wordt. Bij Helderheid leidt een te hoge waarde al snel tot een te hard contrast. Bij landschapsfoto’s kun je met een positieve waarde bij Textuur de detaillering verbeteren. Een negatieve waarde werkt prachtig om de huid in een portretfoto te verzachten. Maar dan kun je dit schuifje beter gebruiken via het Aanpassingspenseel, zodat je alleen de huid kunt beschilderen en de ogen en haren scherp kunt houden. Nevel verwijderen doet wat de naam suggereert: het verbetert nevelige foto’s. Bij foto’s van een halfbewolkte lucht werkt het een beetje als ‘virtueel polarisatiefilter’: de blauwe lucht tussen de wolken wordt intenser. Andere kleuren worden ook wat opgepept, dus gebruik dit schuifje met mate of in een lokale bewerking.

Met Textuur en Helderheid kun je de detaillering van de foto verbeteren. Nevel verwijderen intensiveert ook kleuren, vooral in een wolkenlucht. Links origineel, rechts het effect.

Vignet

Vignet biedt je de mogelijkheid om de hoeken van de foto donkerder (of lichter) te maken. Het is niet bedoeld als correctie van lensfouten (dat kan elders), maar als creatieve optie. Vooral bij portretfoto’s wordt dit nog weleens gebruikt om het accent meer naar het gezicht te verleggen. Als je het kleine pijltje aanklikt bij het getal, krijg je nog wat schuifjes waarmee je het effect kunt verfijnen. Middelpunt bepaalt hoe breed het effect wordt, met Ronding kun je bepalen of het een ovaal wordt langs de randen van de foto of een exacte cirkel, Doezelaar bepaalt hoe zacht de overgang wordt en Hooglichten heeft een subtiel effect op de lichtste delen van de foto.

Korrel

Het laatste schuifje is Korrel, waarmee je de korreligheid van een film kunt simuleren. Vooral bij foto’s die zijn omgezet naar zwart-wit kan dat fraai zijn. Ook hierbij kun je op het pijltje achter het getal klikken om nog twee extra schuifjes te krijgen waarmee het effect verder valt te verfijnen of te ‘verruwen’. Je kunt hiermee de Grootte en de Ruwheid van de korrel veranderen.

Met Korrel kun je de korreligheid van film simuleren. Vooral bij foto’s die zijn omgezet naar zwart-wit geeft dit een fraai effect.

Video

Bekijk hier de video waarin we het stap voor stap uitleggen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Startrails fotograferen – 5 belangrijke tips!

Fotodokter: fotograferen van een stilleven