in

Dit kun je met een lensbaby op je camera


9 juli 2019, 09:18

Wil je verrassen? Met iets nieuws aan de slag? Probeer dan eens een lensbaby! Dat is geen klein lensje, zoals de naam wellicht doet vermoeden. Het is een lens die dromerige effecten en een boterzacht bokeh binnen handbereik laten komen.

Creativiteit ten top

Kennis van techniek is één! Het ‘zien’ van mooie beelden is twee! Maar de juiste inzet van je eigen creativiteit is een absolute must om echt onderscheidende beelden te kunnen schieten. En dat valt nog lang niet altijd mee!

Je speelt met standpunt, diafragma en sluitertijd en roert zo je ingrediënten door je fotografische gerecht om er iets moois en smaakvols van te maken. Maar soms wil je nog net even iets meer. Iets dat een ander nog niet kent … je wilt de creativiteit van je foto’s laten afspatten. Een mooi moment om je lensbaby voor de dag te halen!


Karin Verbrugge, kariver.zoom.nl
– Nikon D5300 · ISO 100 · F 1 · 1/250 SEC · SWEET 50
Met je lensbaby leg je heel secuur de scherpte op een gewenste plek in de foto. De rest verdwijnt in een mooie zachte achtergrond.

De lensbaby is voor velen nog steeds een onontdekt juweel. Maar daarmee is het zeker geen ondergeschoven kindje. Hoogstens is de lensbaby ietwat vreemd te noemen. Of eigenzinnig. De lensbaby onderscheidt zich van ieder ander objectief doordat de lensbaby eigenlijk uit twee delen bestaat: een houder en een lens. Die lenzen worden ook wel de optics genoemd. Wil je dus met een lensbaby aan de slag, dan heb je dus je houder nodig, bijvoorbeeld de Composer Pro, en een optic, zoals de Sweet 50. Deze twee onderdelen samen zijn dus jouw lensbaby. Kosten: samen zo’n 280 euro.

Maar waarom zou je? Je hebt toch al lenzen? Zeker, maar wie op zoek is naar de ultieme creativiteit, zal zien dat een lensbaby wonderen verricht. Met de lensbaby kun je namelijk heel secuur op de gewenste plek op je foto de scherpte leggen, waarbij direct de rest in de onscherpte valt. Op die manier creëer je uitzonderlijke foto’s met superieure bokeh en een boterzachte achtergrond. Een lensbaby is een prachtige aanvulling, die ook nog eens lekker licht van gewicht is.

Anders dan anders

Een lensbaby laat zich moeilijk vergelijken met een traditioneel objectief. Zo bestaat hij dus uit twee delen. Je zult ook merken dat de lens flexibel is en daarmee draaibaar op de houder zit. En juist daarin zit het wonder van de lensbaby verscholen, maar ook meteen de moeilijkheid. Want scherpstellen gaat niet zoals je gewend bent. Sterker nog, een nieuwe manier van werken valt je ten prooi.

Je moet je scherpstelgebied zoeken door de flexibele lens te draaien en te schuiven totdat je bepaald hebt waar in je beeld je je scherpte wilt hebben. Met de handmatige focusring kun je dan vervolgens finetunen en de scherpte optimaliseren. Oefenen is ons advies. Alle begin is moeilijk, maar je zult zien dat het eenvoudiger blijkt dan dat je aanvankelijk dacht.

Wie de lensbaby goed bekijkt, zal ook al snel ontdekken dat er geen contactpunten aanwezig zijn voor het doorgeven van informatie uit de lens. Dat ontbreken van deze elektronica is gelijk de reden dat er geen mogelijkheid is om automatische scherpstelling te kunnen doen. En ook het diafragmeren moet anders. Wie denkt eenvoudig aan z’n draaiwielen te kunnen draaien om het F-getal aan te kunnen passen, merkt al snel dat dit een zinloze bezigheid is: er gebeurt niets. De lensbaby laat zich namelijk net als oude, vintage objectieven diafragmeren door aan de ring van het optiek te draaien. Op de ring zie je overzichtelijk de diverse diafragmawaarden staan, waardoor het instellen eigenlijk een fluitje van een cent is.

Het laagste F-getal geeft als altijd een zachte, rustige achtergrond en het meest dromerige effect. Wil je meer scherpte, ga dan naar hogere F-waarden. Doordat alles handmatig staat, doe je er goed aan om op de M-stand te fotograferen. Kies je diafragma op je lensbaby, bepaal je iso-waarde en sluitertijd en kijk goed naar je lichtmeter op of in je camera om te zien hoe je met je belichting zit. Alles goed ingesteld? Schieten maar!

Ellie Overgaauw, watikziefotografie.zoom.nl – Olympus E-M5 II · ISO 320 · F 2,8 · 1 SEC · SWEET 50
Met je lensbaby kun je ook mooie, abstracte beelden tot een kunst verheffen. Deze foto is gemaakt langs de kant van de weg, zo dicht op het onderwerp dat er eigenlijk geen achtergrond te zien is.

Kies je effect

De lensbaby is ontworpen voor de ultieme creatieveling die wil spelen met allerlei soorten effecten; van dromerige macrofoto’s tot Madurodam-achtige landschapstaferelen. Het leuke van de lensbaby is dat het effect dat je wilt bereiken, bepaald wordt door de optieken/optics die je gebruikt. Er zijn dus verschillende optics beschikbaar voor je houder, waarmee je verschillende dingen kunt gaan doen. Eén van de populairste optics is de Sweet, die er in verschillende uitvoeringen in brandpuntsafstand is. De Sweet kent een rond scherpte-gebied. Al het andere eromheen valt in de onscherpte. Er zijn ook andere varianten, zoals de Edge. Deze kent geen ronde sweet spot, zoals het scherpte-gebied genoemd wordt bij een lensbaby, maar een scherpte in de karakteristiek van een rechte lijn. Of kies eens voor de Twist: hij creëert een draaiend bokeh.

Zo zie je maar: met een houder en diverse optics kun je je creativiteit geheel de vrije loop laten. Je kunt zelfs gebruikmaken van magnetische diafragma-schijfjes, die in de lens gelegd worden. Zo kun je een bokeh creëren van hartjes, sterren of andere inspirerende vormen. Eigenlijk zijn de creatieve mogelijkheden onbegrensd.

Tineke van Schaik, martine-10.zoom.nl – Nikon D800 · ISO 100 · F 1 · 1/500 SEC · Composer Pro 50
Ook Madurodam-achtige taferelen zijn met een lensbaby mogelijk. Dit effect wordt ook wel ‘diorama’ genoemd.

De lensbaby is dus een beetje een vreemde eend in de bijt. Maar wel een leuke! Het gebruik vergt weliswaar wat oefening en doorzettingsvermogen door het buigen, scherpstellen en handmatig instellen van je camera, maar brengt tegelijkertijd mogelijkheden met zich mee die je met ‘normale’ objectieven niet hebt.

Normale objectieven hebben weliswaar ook een scherptediepte-verloop, maar dat verloop ligt altijd over de gehele breedte. Afhankelijk dus van je gekozen optics, kun je bij de lensbaby het scherptegebied verder afbakenen en volledig naar je hand zetten.

Wilhelmien Marti, wilhelmien.zoom.nl – Canon M5 · ISO 125 · F onbekend · 1/320 SEC · Velvet 56
Met een lensbaby kun je zelfs aquarel-achtige foto’s maken.

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Compositie in Zoom Academy. Een sterke compositie is dé essentie van een briljante foto, dus we nemen je mee door alle theorie over compositie.
Zo leer je onder andere:

  • Alles over het herkennen van vormen, patronen, lijnen en symmetrie om je heen

  • De belangrijkste compositieregels die er zijn binnen de fotografie

  • Hoe je de compositie van je foto nog meer kunt versterken in de nabewerking

  • Veel inspiratie voor creatieve ideeën en shoots

Bekijk hier de volledige Cursus Compositie.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Je foto’s back-uppen in Lightroom – Zo doe je dat

Veelgemaakte fouten bij flitsen!