in

Dit heb je nodig voor het fotograferen van sterren en de maan

De sterren en de maan zijn erg fotogeniek en daarom is het niet gek als je als fotograaf ook eens naar boven wilt kijken. Hoe doe je dat precies en welke spullen en instellingen heb je in dat geval nodig?

Het fotograferen van een sterrenlucht

Een sterrenhemel is vaak prachtig en als je naar boven kijkt in de nacht is er verrassend veel te zien. Om al die sterren te kunnen zien is echter wel een rustige omgeving nodig, vooral qua licht. Omgevingslicht maakt een sterrenhemel minder goed zichtbaar en natuurlijk kan je zicht ook belemmerd worden door bomen, gebouwen of andere bouwwerken. Zoek daarom een rustige en lichtarme plek uit van waaruit je ongestoord de sterrenhemel kunt fotograferen.

Verder heb je natuurlijk de juiste instellingen nodig. Qua apparatuur is het fotograferen van een sterrenhemel eigenlijk helemaal niet zo veeleisend, want zelfs met een eenvoudige camera en lens kun je prima resultaten boeken. Vooral de sluitertijd is belangrijk, want door die lang genoeg te maken krijgt je camerasensor genoeg beeldinformatie binnen om de sterrenlucht ook daadwerkelijk te kunnen vastleggen. Een halve minuut is een goed uitgangspunt. Vanuit daar kun je korter of langer, afhankelijk van de omstandigheden en je eigen wensen. Ga niet voor een veel langere sluitertijd als je geen beweging zoekt in je beelden, want bij een erg lange sluitertijd ga je de beweging van de aarde zien in de vorm van lichtstrepen. Daar kun je natuurlijk ook met opzet naar op zoek gaan; het is maar net wat je eigen wensen en smaak zijn.

Een lange sluitertijd vereist natuurlijk het gebruik van een statief. Dertig seconden lukt natuurlijk niet met goed fatsoen uit de hand. Een statief geeft je ook de mogelijkheid om je compositie honderd procent goed te krijgen – en te houden. 

 

 

 

Het fotograferen van de maan

Het fotograferen van de maan vereist een andere aanpak en is – eigenlijk – gemakkelijker dan het fraai vastleggen van een sterrenstelsel.

De maan is niet altijd even goed te zien en daarom is het – net zoals bij een sterrenlucht – noodzakelijk om je standpunt zorgvuldig uit te kiezen. Zoek een plek waar je ongehinderd zicht hebt op de maan en besteed ook aandacht aan het moment waarop je de maan wilt gaan fotograferen. Zoals je weet is de maan niet altijd helemaal zichtbaar en voor een gelukte foto ben je vaak op zoek naar een halve of een volle maan. Houd de maan dus in de gaten of kijk op internet na wanneer hij op zijn fotogeniekst is.

Gebruik daarnaast de juiste lens. Met name de brandpuntsafstand is van belang, zeker als je de maan beeldvullend wilt fotograferen. Wil je dat, dan zul je toch op zijn minst met een 400mm tot 600mm op de proppen moeten komen. Natuurlijk kun je – als je sensor genoeg resolutie levert – ook kiezen voor een kortere brandpuntsafstand en je beelden achteraf bijsnijden zodat de maan toch beeldvullend op de foto staat.

Qua sluitertijd heb je geen ellenlange sluitertijd nodig zoals bij de sterrenhemel. 1/100e tot 1/200e levert meestal al een goed resultaat op. Dat maakt het dus ook mogelijk om de maan uit de hand te fotograferen, zeker als je de eventueel aanwezige beeldstabilisatie in je lens en of camera gebruikt. Qua diafragma gebruik je het beste een wat kleinere opening, bijvoorbeeld f/8 of f/11. Natuurlijk kun je ook een statief gebruiken als dat toch nodig blijkt te zijn. Samenvattend kun je de maan dus prima fotograferen met een eenvoudige camera en of lens, want snelheid of extreme lichtsterkte is helemaal niet nodig voor een fraai resultaat. 

Bekijk ook deze video over het fotograferen van de maan:

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Het blauwe uur: de perfecte tijd voor cityscape fotografie

Vogels spotten bij het water: waar vind je ze?