in

De maan fotograferen – Zo doe je dat

Marcia de Keijzer

De maan is een prachtig onderwerp voor je foto! Helaas werkt het niet om deze goed met je smartphone op de foto te krijgen. Om te weten te komen hoe je dit onderwerp goed en mooi op de foto kunt krijgen geven wij wat tips!

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Benodigdheden

Voor het fotograferen van de maan moet je een camera met handmatige belichtingsmodus hebben waarbij je de sluitertijd en het diafragma apart in kunt stellen. Met een grote zoom kun je veel meer details van de maan op de foto krijgen. Dit gaat je dus niet lukken met een groothoeklens. Om de maan echt goed te fotograferen kun je het beste een lens van minimaal 400mm hebben.

Om trillingen in de foto te voorkomen gebruik je een statief en zet je de camera op zelfontspanner. Zo krijg je de meest scherpe maanfoto’s.

Wanneer je niet beschikt over een grote zoom lens kun je alsnog een goede maanfoto krijgen door de foto na te bewerken. Snijd de foto later nog wat bij en pas desnoods de scherpte en helderheid van de foto nog wat aan.

Original Mostert

Instellingen

Een camera die automatisch de belichtingsmodus instelt kan de situatie verkeerd inschatten wanneer je een maanfoto maakt. Je hebt dus een camera nodig waarbij sluitertijd en diafragma zelf ingesteld kunnen worden. Dit kun je doen door de camera op handmatige belichtingsmodus te zetten.

Zet je sluitertijd zo dicht mogelijk op 1/100 en kies een diafragma van f/16. Daarna kun je altijd nog wat experimenteren met onder- en overbelichting.

Giselafotografie

De maan kan ook heel mooi zijn in combinatie met een landschap. Dit kun je doen wanneer je maan wat lager boven de grond staat. De maan op zichzelf is al een prachtig onderwerp voor je foto. Door een beetje creatief te zijn en te experimenteren kun je hele mooie en gevarieerde foto’s maken van de maan!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zeven toegankelijke urbexlocaties

Newborn fotografie