in

De kleinste details: flitslicht gebruiken bij macrofotografie


17 juni 2020, 07:05

Een van de problemen waar je als macrofotograaf vaak tegenaan loopt, is de belichting. In veel gevallen blokkeer je zelf het licht, omdat je onderwerpen zo klein zijn en je er heel dicht op moet zitten. In dat geval bieden flitsers de oplossing.

Flitsers zijn er in vele soorten en maten. Je kunt ze bij macrofotografie op twee manieren inzetten: als invulflits en als hoofdlichtbron.

Invulflits

De invulflits gebruik je om donkere partijen en schaduwen in te vullen met flitslicht. Daarmee verklein je het lichtcontrast. Het beeld oogt prettiger en er worden meer details in de schaduw zichtbaar.

Als invulflits kun je het beste een externe flitser gebruiken, want je zult merken dat de ingebouwde flitser vaak tekort komt en over je onderwerp heen flitst. Belangrijk bij de invulflits is een camera-instelling die het daglicht mee meet bij de belichting. Het flitslicht is dan puur bedoeld om de donkerdere delen op te lichten. Met de camera op de functie slowflash of rearflash maak je het daglicht bepalend voor de belichting. Om het flitslicht niet te laten overheersen, is een flitscorrectie van -1 tot -2 stops voldoende. Hiermee creëer je een mooi uitgebalanceerd verlicht beeld.

Deze foto is gemaakt met een Laowa 60mm f/2.8 2:1 Ultra-Macro objectief, i.c.m 32mm aan tussenringen en ingeflitst met de KX 800 Twinflash.

Foto: Jeffry Westerhoff (jef-w.zoom.nl)

Hoofdlichtbron

De flitser als hoofdlichtbron heeft als voordeel dat je niet meer afhankelijk bent van de intensiteit van het daglicht. Bovendien voorkom je door de korte flitstijd bewegingsonscherpte. Het nadeel is dat het vrij harde flitslicht ongewenste schaduwen oplevert. Bovendien kunnen bij sommige insecten of planten vervelende glimplekken ontstaan.

Diffuser

Om flitslicht te verzachten, zijn er allerlei diffusers te koop. Een diffuser is een doorschijnend wit materiaal waarmee je de flitser bedekt. Er zijn specifieke flits-diffusers te koop in allerhande vormen, maar ook twee laagjes keukenpapier en een elastiekje doen al wonderen voor je foto.

Het doel van een diffuser is ervoor te zorgen dat de harde contrasten uit de foto verdwijnen en dat je een mooie gelijkmatige belichting krijgt door het flitsoppervlak te vergroten. Het witte materiaal verstrooit al het flitslicht, waardoor je geen glimmende plekken op de insecten terugziet.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tester gezocht! aan de slag met de Fujifilm X-T200: instap systeemcamera

Verschil in compositie: regel van derden en de gulden snede