in

De ideale lampen voor een thuisstudio

Eline Sips

Heb jij een thuisstudio en vind je de lampen die je nu gebruikt niet fijn? Of wil je een thuisstudio opzetten en weet je niet wat je moet aanschaffen? We helpen je op weg met deze tips!

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Wil je je eerst nog even verdiepen in de theorie van studiofotografie? Lees dan nog snel deze beginnerscursus!

Wat heb je allemaal nodig?

Als je een thuisstudio gaat opzetten, zal je aan een aantal dingen moeten denken. Voldoende ruimte, een goede stroomvoorziening, een achtergrond-systeem met diverse achtergronden, verschillende lampen, lichtvormers en stevige statieven voor zowel je camera als de lampen zelf. Zoals altijd geldt ook hier ‘goedkoop is duurkoop’. Vaak zijn we geneigd om flink te investeren in onze camera en verlichting, maar vooral op zaken als een achtergrondsysteem en statieven wordt er vervolgens bezuinigd. Daar schroef je wel je dure apparatuur op, of je zet het er vlak naast neer. Heb je nog niet voldoende om je studio volledig professioneel uit te rusten? Spaar dan toch nog iets langer door, zodat je systemen langer meegaan en al je apparatuur veilig en stabiel staat!

Flitsers of continulicht?

Als je voor lampen gaat kijken, is een van de eerste vragen die je jezelf moet stellen; wil ik flitsen of kies ik voor continulicht? Als je bijvoorbeeld huisdieren gaat fotograferen, werkt continulicht in sommige gevallen beter, omdat het dier er minder van schrikt. Bovendien kan je direct zien hoe het licht op je onderwerp valt. Dat werkt erg fijn bij het klaarmaken en richten van je opstelling. Een nadeel is dat de lampen soms erg warm kunnen worden, wat zeker niet prettig is voor je model. Daarnaast biedt continulicht vaak onvoldoende licht om kortere sluitertijden of kleinere diafragma te gebruiken. Flitslicht heeft als grote voordeel dat het helpt met het bevriezen van de beweging. Dat biedt je enorm veel creatieve mogelijkheden. De intensiteit van het flitslicht is ook veel groter dan de maximale intensiteit van het continulicht en daarnaast zijn de flitsers vaak een stuk kleiner en handzamer.

Je kan deze twee soorten licht natuurlijk ook combineren! Een mooi uitgelicht portret met continulicht en een extra catch- of hairlight gecreëerd door de flitser. Of denk aan creatieve portretten waarbij je lightpaint met continulicht, terwijl je de beweging van het model bevriest met het flitslicht.

robster78

Het effect van hard en zacht licht

Welk type licht past het beste bij jouw fotografiestijl? Is dat een redelijk harde verlichting, waarbij je veel contrast, kleur en harde schaduwen krijgt? Of is het juist wat zachter licht, wat een stuk subtieler werkt? Dat is natuurlijk ook sterk afhankelijk van het type fotografie dat je in je thuisstudio gaat uitvoeren. Ga je veel modellen fotograferen? Dan is zacht licht waarschijnlijk wat flatterender. Met een softbox, beautydish of door indirect te flitsen via een reflectiescherm krijg je mooi subtiel licht met veel details, maar zonder lelijke schaduwen rond de neus en onder de wenkbrauwen. Bij productfotografie kunnen die schaduwen juist extra vorm geven aan het onderwerp dat je fotografeert. Daar kan hard licht dus juist een heel sterk effect geven. Toch wordt ook hier vaak gewerkt met een kleine fotostudio met diffuse wanden, waardoor al het licht wordt verspreid, zodat het product eenvoudig vrijstaand gemaakt kan worden.

dutchbeautyfotografie

Soorten omvormers

Softbox
De softbox is de meest bekende en meest gebruikte omvormer voor je flitslicht. Het is een hoes die je om je flitser kan doen, waardoor het licht optimaal wordt verspreid en je een mooie diffuse lichtbron creëert. Zo voorkom je harde schaduwen en grote contrasten.

Paraplu
Een paraplu kan verschillende toepassingen hebben in je studio. Je kan het gebruiken om het licht te verspreiden, zoals bij een softbox, maar het licht van een softbox is echter nog een stuk gerichter dan bij een paraplu. Je kan de paraplu ook gebruiken om licht te reflecteren. In dat geval gebruik je er een met een reflecterende binnenkant. Je kan de functie dan vergelijken met die van een reflectiescherm.

Reflectiescherm
Het reflectiescherm is een heel handige, compacte en eenvoudig te gebruiken lichtvormer. Het wordt vooral gebruikt om schaduwen extra uit te lichten. Ze zijn er in allerlei verschillende maten en kleuren, om het licht een bepaalde gloed mee te geven.

Grids
Met een grid (of raster) op je softbox, kan je het licht beter richten. Dat is ideaal als je bijvoorbeeld een detail uit wilt lichten, of wilt werken met een achtergrondlicht.

Beautydish
De beautydish is een reflecterende schijf, die eigenlijk veel weg heeft van een soort lampenkap. Deze omvormer dankt zijn naam aan het populaire gebruik bij portretfotografie, omdat het zorgt voor een mooie, ronde en natuurlijke catchlight in de ogen van je model.

De belangrijkste eigenschappen van studioverlichting

Er zijn drie zaken die je altijd in je achterhoofd moet houden, bij het gebruiken van lichtbronnen in je studio. Samen vormen ze de algehele kwaliteit van je flitslicht:

Kleur
Wil je fotograferen met daglichtlampen. Er zijn daglichtlampen in zowel continu- als flitslichtvorm. Deze hebben een temperatuur van ongeveer 5300 – 5500 Kelvin. Daarnaast zijn er lampen met een veel warmere kleurtemperatuur. Wil je juist echt kleur geven aan je licht? Werk dan met filters voor je lampen.

Richting
De richting van je licht bepaalt voor een groot deel hoe je je onderwerp vormgeeft. Dat doe je door bewust schaduwen te creëren en zaken uit te lichten. De omvormers die eerder besproken zijn, zijn hiervoor heel belangrijk.

Vermogen
Het vermogen, of de intensiteit van de lichtbron, bepaalt vanzelfsprekend hoeveel licht er op je onderwerp valt. Als je kiest voor een softbox of paraplu, wordt je licht veel meer verspreid. Je zal dus een hogere intensiteit nodig hebben om alsnog voldoende licht op het onderwerp te laten vallen. Flitsers hebben vaak een groter vermogen dan continulicht en flitsers met een externe accu of generator hebben weer een groter vermogen dan die met een ingebouwde stroomvoorziening. Hoeveel vermogen een flitser heeft, kan je vaak in de naam terugvinden. Een set Elinchrom 1000/1000 bijvoorbeeld, heeft twee flitskoppen met elk het flinke vermogen van 1000 Watt per seconde.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tips voor de perfecte selfie

Wat zijn je rechten als fotograaf?