in

De grootste valkuilen bij het fotograferen van familieportretten


18 oktober 2017, 10:00

Eens in de zoveel tijd zet iedere fotograaf wel zijn eigen gezin of familie op de foto. Toch zijn de resultaten niet altijd zoals gehoopt. Dit zijn de grootste valkuilen én de oplossing om deze te voorkomen!

Drukke en onoverzichtelijke foto’s

Sommige familiefoto’s ogen enorm druk door de ratjetoe aan kledingkleuren, texturen en achtergrondonderwerpen. De tante staat er met een glimmende handtas, op de achtergrond lopen er mensen voorbij en die verre oom heeft zijn meest opvallende blokjeshemd aangetrokken. De basis van een goede familiefoto is het afstemmen van de kledingkeuze. Houd het neutraal, zodat de gezichten veel meer gaan spreken. Laat opvallende accessoires zoals grote tassen of opvallende hoeden achterwegen, tenzij ze echt kenmerkend zijn voor die persoon. Zorg voor een neutrale achtergrond of voor voldoende achtergrond onscherpte. Oogt de foto alsnog erg druk? In sommige situaties kan meer ruimte om de groep letterlijk voor wat lucht in de foto zorgen.
jacquelineuiterloo

Onscherpe gezichten

Dit probleem ontstaat vooral bij de grotere families, waarbij deze in verschillende rijen staan opgesteld. De voorste rij is dan bijvoorbeeld scherp, de middelste rij neigt al naar onscherpte en bij de achterste rij zijn de gezichten al duidelijk onscherp. Er is gekozen voor een open diafragma, omdat dat juist voor die mooie achtergrondonscherpte zorgt.

Door het diafragma toch iets verder te sluiten en te zorgen voor voldoende afstand tussen de familie en de achtergrond, kan je toch die mooie onscherpe achtergrond creëren, met voldoende scherpte op de gezichten. Probeer eens een diafragma van minimaal F/5.6 of F/8. Stel vervolgens scherp op de middelste rij en zoom ter plekke digitaal in op je foto om te kijken of echt alle ogen volledig scherp zijn. Zo voorkom je teleurstelling wanneer je thuiskomt.

bruidsfotograaf

Gesloten ogen, wegkijken en ‘niet leuk op de foto staan’

Wellicht het grootste probleem bij grote groepen is ervoor zorgen dat iedereen op het juiste moment glimlacht en richting de camera kijkt. Vervolgens krijg je later nog de reacties dat mensen zelf vinden dat ze er niet leuk op staan. Hoe voorkom je dit?

Gebruik in ieder geval een statief, zodat je letterlijk je camera los kan laten en contact kan maken met de groep. De spanningsboog van zo’n groep is redelijk kort, dus je kan ze het beste nog even ‘met rust’ laten als je je testopnames aan het maken bent. Als je weet dat alles helemaal klaarstaat, dan vraag je de aandacht en leg je kort uit wat de bedoeling is. Iedereen staat dan klaar. Door te vragen of iedereen wil lachen, krijg je vaak rare grimassen. Leuker is het als de groep door een spontane opmerking moet lachen. Houd de fotosessie kort om wegkijken te voorkomen. Zorgt voor een burstmode waarbij je sneller achter elkaar foto’s kan maken. Zo vergroot je de kans dat iedereen de ogen open heeft.

Als mensen vervolgens vinden dat ze er zelf niet leuk opstaan, ga dit dan zelf niet volop ontkrachten. Beter is het om van de familieleden, die ze goed kennen, te horen dat het daadwerkelijk een leuke foto is.

bloempje76

Ongemakkelijke en geforceerde opstellingen

‘Lange mensen achteraan!’ wordt er altijd geroepen bij ieder groepsportret. Vervolgens verdeelt de familie zich in drie rijen, worden opa en oma in het midden vooraan geplaatst en staat iedereen daar kaarsrecht omheen. Af en toe hebben de foto’s meer weg van de opstelling van een nieuw elftal, dan van een gezellige familie.

Het mag allemaal best wat losser en minder ongemakkelijk! Zeker wanneer er jonge kinderen bij zijn, mag een groepsportret best iets speels hebben. Laat men zelf de groep vormen en ga vanaf daar mensen verplaatsen. Alle gezichten moeten natuurlijk zichtbaar zijn en probeer te voorkomen dat zich groepjes binnen de groep vormen. Als je ziet dat iemand ongemakkelijk staat, help die persoon dan een betere pose te vinden. Zorg dat armen relaxt hangen, of gebogen zijn en laat men op één been rusten, zodat het andere been vanzelf ook een beetje buigt. Kaarsrechte armen en benen geven namelijk dat geforceerde gevoel. Als het een drukke en chaotische familie is, mag de portretfoto dat ook zeker een beetje uitstralen. Als een kind dan net opkijkt naar opa of oma is dat juist een leuk en herkenbaar element voor de familie.

Wil je nog creatiever werken? Fotografeer dan ook voor en na het maken van het ‘officiële’ portret. Focus vooral op de onderlinge interactie van de familie. Iedereen is dan nog meer zichzelf en het kan leuke en veel spontanere foto’s opleveren!

daniellephotography

Portretfotografie tips

Wil je meer handige tips over portretfotografie? Bekijk dan dit overzichtsartikel.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Vallende sterren fotograferen, het kan de komende dagen!

Selectief Zwart-wit | Photoshop QuickTip