in

De Canon G7X in de praktijk19 juni 2015, 13:43

Cees de Jonge heeft medio december een review geschreven over de Canon Powershot G7X. Zoals Cees ook in zijn openingszinnen al aanhaalde, is deze Canon een directe concurrent van de Sony RX100. Omdat ik zelf de RX100-II bezit, was een vergelijking nagenoeg een automatisme. Toch is de insteek van dit blog een andere : is deze compactcamera een waardevolle aanvulling naast je spiegelreflex? Het antwoord lees je hieronder.

Het programma van eisen

Naast mijn Canon spiegelreflex heb ik altijd al een ‘kleinere’ camera er naast gehad. Eerst de Canon G10 en nu de Sony RX100-II. Daar tussen tijdelijk ook de Sony NEX-7. De reden daarvan is, dat er volop gelegenheden zijn waar je wel zou willen kunnen fotograferen, maar het meenemen van (een deel van) je foto uitrusting geen optie is. In de loop van de jaren, heb ik voor mezelf een lijstje gemaakt van de belangrijkste eisen die ik aan zo’n neemt-lekker-mee-maar-kan-alles-wat-mijn-spiegelreflex-kan camera stel. Voor mij zijn dit doorslaggevende eisen:

Past in mijn broekzak en de binnenzak van een colbert
Op dit punt bleek de NEX-7 een misser. Moest ik toch een tas mee en val ik toch weer wat meer op. Soms kan de compact een goeie vermomming zijn. In de binnenzak van mijn colbert kan hij keurig mee naar elke receptie of andere officiële gelegenheid.

Niet te klein
Ik heb een keer de Pentax Q7 mogen uitproberen en die was eigenlijk iets te klein voor mijn handen (en dat zijn echt geen kolenschoppen). De camera moet van voldoende omvang zijn zodat alle knoppen ook voldoende groot kunnen zijn en ik niet op de verkeerde knoppen druk.

Legt opnames vast in raw formaat
Doordat de Canon 7D mijn hoofdcamera is, heb ik mijn werkwijze in Lightroom afgestemd op het werken met raw opnamen. De vrijheid die dat biedt om foto’s te kunnen tonen die voldoen aan mijn smaak, wil ik voortzetten met de compact.

Heeft sluitertijdvoorkeuze (TV) en diafragmavoorkeuze (AV)
Het zijn mijn favoriete keuzes. Vaak de diafragmavoorkeuze om controle te hebben over de scherptediepte. Soms ook de sluitertijdvoorkeuze om beweging te bevriezen.

Kan macro-opnames maken
Hoewel ik niet echt macro-opnames maak, is het soms heel handig om iets van heel dichtbij te fotograferen. Het zijn dan vaak foto’s waar velen de smartphone gebruiken en ik toch liever een ‘echt’ fototoestel pak.

Zoom met een bereik van groothoek tot portret
Natuurlijk zou het fantastisch zijn om een bereik van 20mm tot 600mm te hebben. Een dergelijk bereik is niet reëel voor een compact en past ook niet bij het gebruik. In de praktijk blijkt dat de foto’s vooral passen in het groothoek bereik tot en met portret. Groothoek omdat je dicht op de actie staat, of een leuk overzicht wilt vastleggen. Portret omdat voldoende is voor de foto’s van familie en vrienden om je heen. Zeker omdat je ook hier weer onderdeel bent van het gebeuren.

Voldoende megapixels om gebrek aan optische zoom te compenseren
Megapixels voor weergave op een beeldscherm zijn meer dan voldoende aanwezig op elke compact. Voor een hoge resolutie 1:1 afdruk op A4 formaat zijn normaal gesproken ook voldoende megapixels aanwezig. Het hebben van wat extra lucht, geeft je de mogelijkheid om er ook nog een fatsoenlijke uitsnede uit te halen. Nu is het aantal megapixels absoluut niet heilig, maar ik val terug op een oude wijsheid: beter mee verlegen dan om verlegen…

Exposure bracketing
Misschien een beetje een vreemde eend in de bijt, maar ook dit is geboren uit ervaring. Een groot dynamisch bereik kom je ook op onverwachte momenten tegen als je alleen je compact bij je hebt. De mooie wolkenpartij vlak voor die hoosbui. Die ene dag dat de sneeuw vers valt en een mooi onaangeroerd landschap voor je schildert.

Een groot diafragma
Spelen met scherptediepte is onlosmakelijk verbonden aan fotografie. Wat de ene compact van de andere compact kan onderscheiden is met name het grootste diafragma. Het kleinste diafragma is eigenlijk altijd wel in orde. Maar F5.6 of F2.8 kan het verschil maken.
De Canon Powershot G7 X voldoet hier helemaal aan en zou dus best kunnen passen in mijn uitrusting. Tijd om eens in de praktijk te gaan kijken.

Met de G7 X op stap


Het fotograferen van dieren blijft één van mijn meest favoriete onderwerpen. Maar, als ik er op uit ga om dieren te fotograferen, is het vrijwel zeker dat ik mijn spiegelreflex zal meenemen. Een compact is dan niet echt nodig. De kans dat ik een leuk portret maak van een neushoornvogel (achter tralies zoals rechts op de foto) of een weidevogel in Blijdorp, is niet zo groot.
Er zijn eigenlijk 2 situaties waarbij de compact toch van pas kan komen: onverwacht dicht bij en de aquaria en terraria.

Met onverwacht dichtbij, doel ik op de situatie dat je met een telezoom aan het fotograferen bent en er plotseling iets gebeurt waarvoor je van lens zou moeten wisselen maar daar de tijd niet voor hebt. Het is mij meer dan eens overkomen in de Vrije Vlucht show in Blijdorp. Een vogel vliegt niet naar de beoogde plek maar wijkt uit naar het looppad net naast je. Of je zet alleen z’n ogen op de foto of je pakt je compact – die je van te voren hierop hebt ingesteld – en schiet die extra foto.

Het aquarium blijft altijd een lastige uitdaging. Weinig licht, korte afstand en – veelal – snel bewegende vissen. Een situatie waar je niet meteen denkt: ideaal voor een compact camera. En toch, met de juiste keuzes kun je een heel eind komen. Zeker met deze Canon G7 X.

Deze foto is een mooi voorbeeld. Deze koraalduivel zwemt niet al te snel, maar wel dicht op de ruit. En omdat je heel dicht op de ruit moet fotograferen vanwege spiegelingen, is vaak de kortste instelafstand van een spiegelreflexlens het probleem. Wat dan bijzonder handig is van de G7 X is de dat je heel dicht op de ruit kan fotograferen, maar ook dat je het focuspunt kan instellen via het bijzonder snel reagerende touchscreen. De vis zwemt langzaam van rechts naar links, je maakt je compositie en met één aanraking staat de focus op het oog. Ook dit voorbeeld laat zien dat de G7 X geen verkeerde keuze is. De combinatie van een beperkte scherptediepte en de focus op het oog zorgen er voor dat de pelikaan goed tot zijn recht komt.
Ook is het een voordeel dat de opnames in raw zijn. Deze foto is vlak voor een regenbui gemaakt. Niet bepaald een moment waarop de kleuren sprankelen. Dat kun je vervolgens eenvoudig aanpassen in Lightroom.

En ook wanneer je erg dichtbij komt en volledig inzoomt, dan nog toont de G7 X haar kwaliteit. Ik was echt aangenaam verrast over de scherpte en het detail.

Ter afsluiting nog een aantal onbewerkte raw foto’s en hun equivalent na bewerking in Lightroom. Wat ze gemeenschappelijk hebben, is dat de licht omstandigheden ‘slecht’ waren. Respectievelijk binnen onder kunstlicht, zonsondergang en ’s avonds.

Mijn conclusie is, dat de Canon Powershot G7 X een plaatsje verdient in je uitrusting als aanvulling op je spiegelreflexcamera. Het is niet alleen een compacte camera maar hij is tevens uitgerust met alles wat nodig is om als aanvulling op je spiegelreflex te dienen. De kwaliteit van de foto’s is goed en er is absoluut geen reden om ze weg te moffelen omdat ze niet uit je spiegelreflex komen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: opvallende ogen

Photoshop portretbewerking