in

De beste tips voor een stilleven fotograferen

De herfst is een goede tijd voor het fotograferen van een stilleven. Je kunt comfortabel, warm binnen zitten en de weersomstandigheden maken weinig uit, dus je kunt altijd aan de slag. In dit artikel geven we je handige tips voor het fotograferen van een stilleven.

Het hele seizoen plaatsen we artikelen die je door allerlei vormen van fotograferen in de herfst leiden. Zo heb je altijd wel wat te doen. Ben je benieuwd naar andere artikelen uit deze serie? Je kunt ze allemaal hier vinden.

Meer leren over herfstfotografie? Volg dan de Zoom Academy cursus Fotograferen in de Herfst!

Je stilleven belichten op de juiste locatie

Belichting is enorm belangrijk voor een stilleven, je foto valt of staat ermee. Heb je een eigen studio, dan wordt het een stuk makkelijker om je stilleven goed te belichten. Heb je geen eigen studio, dan zul je even wat moeten spelen. Ga op zoek naar een plek in je huis waar het licht mooi door je raam valt. Op een bewolkte dag kun je het beste voor een raam kiezen waar zo veel mogelijk licht doorheen valt, je hebt dan namelijk toch een mooie, zachte lichtinval. Op een zonnige dag kun je het beste kiezen voor een raam op het noorden, zodat je niet te veel hard licht in je foto hebt.

Hier kun je je stilleven opzetten. Let hierbij op hoe het licht over de items valt en voor welke sfeer dat zorgt. Om de donkere delen wat extra te belichten, kun je gebruik maken van een reflectiescherm.

stilleven

Foto: Laura dijkslag

De achtergrond voor je stilleven

Een stilleven draait echt om de details, ook de achtergrond is dus erg belangrijk. Vaak wordt bij een stilleven gekozen voor een donkere, warme achtergrond. Het is natuurlijk helemaal aan jou of je ook voor een dergelijke achtergrond kiest, of voor iets totaal anders gaat. Wel is het belangrijk dat je goed over je achtergrond nadenkt. De achtergrond is namelijk van grote invloed op de sfeer van je foto.

stilleven

Foto: LeoniekvanderVliet – ISO 100 · ƒ/11 · 3/5s · 52mm

De juiste compositie

Nog belangrijker zijn natuurlijk de items die je in je stilleven verwerkt. Kies ieder item zorgvuldig uit en plaats het ook zorgvuldig in je stilleven. Met ieder item kun je de sfeer benadrukken of aanpassen. Je kunt ervoor kiezen om voor een wat minimalistisch beeld te gaan en dus slechts een paar items te gebruiken, of om juist heel veel spullen te gebruiken.

De manier waarop je de spullen weglegt is ook belangrijk. Alle spullen moeten goed zichtbaar zijn. Door de spullen op de goede plek te leggen, kun je een mooie compositie maken en een interessant beeld ontwikkelen. Zo grijp je echt de aandacht van de kijker.

stilleven

Foto: FrankNeefjes – ISO 50 · ƒ/9 · 1/80s · 85mm

De juiste instellingen

Ga je een stilleven fotograferen, dan is het slim om in ieder geval een statief te gebruiken. Zo kun je gemakkelijk spullen verplaatsen en rustig je compositie perfectioneren, zonder dat je je camera steeds weg moet leggen. Je kunt zo ook je sluitertijd wat rekken, wanneer je met wat minder licht werkt, is dat erg handig. Bij het fotograferen van een stilleven kan het handig zijn om je diafragma wat verder dicht te schroeven en dus voor een wat hoger diafragmagetal te kiezen. Zo vergroot je de scherptediepte van je foto en zorg je ervoor dat alle items op de foto mooi scherp zijn.

Meer leren? Bekijk dan deze Panasonic S-tafette!


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Dit waren de mooiste foto’s van november 2023

Je Lightroom catalogus overzetten naar een andere computer