in

De beste tips en fotolocaties om de bollenvelden te fotograferen

De lente is dé tijd voor bollenvelden. Rond deze periode zijn de narcissen en hyacinten in hun laatste bloei bezig en komen de tulpen net in bloei. Het perfecte moment dus om op pad te gaan en alle prachtige bloembollen te fotograferen. Op zoek naar nog wat handige tips? Die sommen we in dit artikel voor je op!

Er zijn enorm veel plekken in Nederland waar je bollenvelden kunt fotograferen. De bollenvelden in Nederland zijn dan ook niet voor niets wereldberoemd. De tulpenvelden in Nederland krijgen jaarlijks duizenden bezoekers. Niet zo gek ook, want tulpenvelden fotograferen is prachtig. Als je op pad gaat om ze te fotograferen, is het fijn dat je goed voorbereid bent. Daarom geven we je in dit artikel een hoop handige tips. Het hele seizoen plaatsen we artikelen die je door allerlei vormen van fotograferen in de lente leiden. Zo heb je altijd wel wat te doen. Ben je benieuwd naar andere artikelen uit deze serie? Je kunt ze allemaal hier vinden.

Meer leren? Volg dan de Zoom Academy cursus Fotograferen in de Lente.

Bollenvelden en lijnen

Ieder jaar worden er enorm veel bloembollen geplant, wat in het voorjaar voor prachtige bollenvelden zorgt. Die bloembollen worden in strakke rijen in de grond gezet, met mooie paden ertussen. Die paden vormen lijnen en die lijnen kunnen je goed helpen met het maken van een schitterende compositie. Gebruik bijvoorbeeld de lijnen in de velden om je blik echt de foto in te trekken.

bollenvelden

Foto: dennisart_zoom

Zoek iets afwijkends

We kennen allemaal wel de foto’s van prachtige velden vol tulpen of hyacinten. Wil je wat meer opvallen, dan kan het prachtig zijn om op zoek te gaan naar juist de vreemde eend in de bijt. Zoek bijvoorbeeld een tulp die net wat hoger is dan de rest, of eentje die wat meer naar de zijkant en daardoor het lege pad in hangt. Natuurlijk is het hierbij belangrijk dat je niet een tulp gaat plukken, buigen of afbreken om dit beeld te bereiken. De tulpen zijn immers niet van jou.

Fotografeer de bloemen van dichtbij

Maak eens een close-up! Door de bloemen juist van dichtbij in beeld te brengen, kun je de prachtige details van de bloem naar boven halen. De omgeving van de bloem wordt dan mooi zacht, waardoor ook kleur vaak prachtig naar voren komt. Wil je nog wat meer bijzonder detail? Ga dan bijvoorbeeld ‘s morgens vroeg op pad, als er nog dauw op de bloemen ligt.

bollenvelden

Foto: Corne102 – ISO 640 · ƒ/6.3 · 1/13s · 500mm

Ga op zoek naar mooi licht

Belichting is natuurlijk altijd belangrijk, maar bij een foto van een bollenveld, zul je zien dat licht je foto echt om kan toveren. Bij bijvoorbeeld hard licht midden op een zonnige dag, zal je foto er al snel wat saai en flets uitzien. Kies je echter voor een mooie zonsopkomst, zonsondergang of het blauwe uurtje, dan ziet je foto er al snel een stuk spectaculairder uit. Dit komt omdat je de lucht dan niet alleen zelf prachtige kleuren heeft, maar ook omdat het licht dan een stuk zachter is.

bollenvelden

Foto: niek1973 – ISO 160 · ƒ/6.3 · 1/125s · 16.31mm

Fotografeer het bollenveld met onderwerp

Een onderwerp in je foto kan erg veel verschil maken. Fotografeer je zomaar een bollenveld, dan kan de foto wat saai overkomen. Er is immers niets om de blik naar toe te trekken, dus je weet niet echt waar je naar moet kijken op de foto. Zo’n onderwerp in je foto kan van alles zijn. Denk bijvoorbeeld aan een molen aan het eind van het veld, een model in het veld, een prachtige zonsopkomst of zonsondergang of zelfs de Melkweg boven het veld. Dit maakt je foto net wat interessanter.

bollenvelden

Foto: niels_dam – ISO 64 · ƒ/8 · 1/20s · 24mm

Fotograferen met een drone

Ook met een drone kun je de bollenvelden schitterend vastleggen. De gekleurde lijnen vormen dan een bijzonder beeld. Let bij het fotograferen met je drone op eventuele vogels die in het veld broeden, zij willen nog wel eens achter een drone aankomen. Meer informatie daarover kun je vinden in de video eerder in dit artikel!

bollenvelden

Foto: Dutchdroneviews – ISO 100 · ƒ/4.4 · 1/25s · 29.85mm

Houd het netjes

Natuurlijk wil je graag het bollenveld op stappen en de mooiste foto’s maken, maar houd er rekening mee dat je dat niet altijd zomaar kunt doen. Het veld is immers privéterrein van de boer. Vraag daarom ook altijd eerst even netjes na of je wat foto’s mag maken op het veld. Wil je met een model aan de slag, bespreek dat dan van tevoren goed, je gaat dan immers echt het veld op en tussen de bloemen staan. Verder is het natuurlijk altijd belangrijk dat je de bloemen heel laat en geen afval achterlaat.

bollenvelden

Foto: frankovitsj – ISO 100 · ƒ/16 · 1/5s · 59mm

De mooiste fotolocaties om de bollenvelden te fotograferen

Er zijn enorm veel locaties om bollenvelden te fotograferen. Hieronder sommen we een aantal bekende dorpen, steden en locaties voor je op, zodat je weet waar je naartoe kunt rijden. Bezoek je een van deze locaties, dan kun je op enorm veel plekken bollenvelden vinden. Ben je op zoek naar nog meer locaties? Die kun je hier vinden. Verder kun je hier ook een heuse Flower Map vinden én verschillende wandel– en fietsroutes. Of check de Bollenstreekroute van de ANWB!

bollenvelden

Foto: jannettevanderboonphotography – ISO 640 · ƒ/6.3 · 1/60s · 400mm


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Ricoh GR III HDF en GR IIIx HDF

Fotowedstrijd Voorjaar – doe mee en win