in

De beste instellingen voor sneeuw, mist en lichtstralen


21 januari 2020, 10:27

Werken met heel veel licht om je heen kan lastig zijn. Zo’n situatie kan zich voordoen in een wit sneeuwlandschap met een blauwe lucht, dus veel zon. De witte sneeuw weerkaatst het zonlicht en je hebt al snel te maken met overbelichting. Hoe ga je dan het beste te werk?

Bij mist maar ook zodra alles met een laag sneeuw is bedekt, is een camera geneigd te kort te belichten. Omdat er enorm veel wit in beeld is, denkt het toestel zo overbelichting te voorkomen. Het gevolg is dat de foto grauw en grijs wordt. In de M-stand stel je in dat geval de belichting zo in, dat het belichtingsbalkje bijvoorbeeld +1 of +2 aangeeft. Zodat de belichting wel klopt en wit echt wit wordt.

Foto: Uwedp (www.uwedp.zoom.nl)

In een lichte omgeving is langer belichten nodig om te voorkomen dat de foto grauw en te donker wordt.

Breekt de zon door de mist, zoals vlak na zonsopkomst, dan ontstaan vaak prachtige zonnestralen in een landschap, het bos en zelfs in de stad. Bijvoorbeeld omdat het zonlicht langs bomen en takken, lantaarnpalen en brugrelingen of een stel geparkeerde fietsen schijnt.

Ditmaal is het zaak de belichting zo af te stellen dat je de lichtstralen en mistflarden zo duidelijk mogelijk op de foto zet. Zodra je er een mooie doortekening in ziet, zit je goed. De rest van de omgeving komt nu wel wat donkerder op de foto. Dat geeft een mooi contrast met de oplichtende mist.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De perfecte foto – zo pas je kleur, contrast en helderheid aan in Photoshop

f1-coureur

Onmisbare tips voor sportfotografie