in

De belangrijkste fotografie tips voor beginners – Een overzicht

Op Zoom.nl staan honderden artikelen over fotografie. In dit overzichtsartikel hebben we de belangrijkste fotografie tips voor beginners op een rij gezet. Zo leer je in één keer alles over diafragma, sluitertijd en ISO-waarde, maar ook over portretfotografie, straatfotografie en landschapfotografie. En nog veel meer!

Meer leren over fotografie als beginnende fotograaf? Volg dan de cursusbundel Basiscursus fotografie.

Overzicht van Fotografietips

Wil je wat specifieker zoeken? We hebben voor veel categorieën een speciale pagina gemaakt waar we alle artikelen over dat onderwerp voor je verzamelen. Al die onderwerpen vind je hieronder.

Zie je door alle fotografietermen het bos niet meer? Lees dan ook eens: Fotografisch abc: begrippen uitgelegd en Alle soorten objectieven + afkortingen op objectieven op een rij

Fotografie tips voor beginners: ISO, Diafragma en Sluitertijd

Laten we eerst eens kijken naar de basis. De basisprincipes die iedere beginnende fotograaf moet kennen zijn diafragma, sluitertijd en ISO-waarde. Diafragma is de grootte van de lensopening, sluitertijd staat voor hoe lang de sluiter open blijft, en de ISO-waarde regelt de lichtgevoeligheid van de sensor. Bij elkaar worden ze ook wel de belichtingsdriehoek genoemd, omdat ze allemaal (deels) te maken hebben met de belichting van je foto’s.

  Deze lijst is nog veel langer: In dit artikel vind je nog veel meer artikelen en tips over je camera instellingen voor verschillende fotografiegenres

  Fotografie tips voor beginners: Cameratechniek en camera-onderdelen

  Bij het fotograferen is het handig om te weten hoe je verschillende camera-onderdelen gebruikt en waar je op moet letten. Wat voor soort camera moet je bijvoorbeeld hebben? Ga je voor een spiegelreflex of een systeemcamera, of toch compact of zelfs die van je smartphone? Als je dat hebt beslist, moet je ook nog nadenken over lenzen, flitsers en statieven. Genoeg te leren dus.

  Deze lijst is nog veel langer: In dit artikel vind je nog veel meer artikelen en tips over  cameratechniek

  Fotografie tips voor Natuurfotografie

  Een van de populairste categorieën onder fotografen is natuurfotografie. Een genre dat je het hele jaar door kunt beoefenen. Met onderstaande tips weet je zeker dat je goed beslagen ten ijs komt bij het maken van je natuurfoto’s.

  Deze lijst is nog veel langer:  Handige tips voor natuurfotografie

  Fotografie tips voor Macrofotografie

  Macrofotografie is een specifieke tak van fotografie die wel bepaalde kennis en apparatuur vereist voor het beste resultaat. Met onderstaande tips helpen we je goed op weg bij het maken van je macrofoto’s. Ook als je lekker binnen wilt blijven.

  Deze lijst is nog veel langer: In dit artikel vind je nog veel meer artikelen en tips voor macrofotografie

  Fotografie tips voor Landschapsfotografie

  Een landschapsfoto is een soort fotografische schilderij. Zo moet je er ook naar kijken. Met de juiste kleurenstelling en compositie kun je je foto maken of breken. Zorg voor een goede voorbereiding, de juiste locatie en tijdstip en dan maar hopen op het juiste licht.

  Deze lijst is nog veel langer: In dit artikel vind je nog veel meer artikelen en tips voor landschapsfotografie

  Fotografie tips Portretfotografie

  Of je nu binnen of buiten aan de slag wilt, portretfotografie is altijd een samenwerking tussen fotograaf, model en eventueel visagie. Je kunt werken met daglicht, een eenvoudige flitser, studioflitsers of flitsers op locatie. Het is aan jou.

  Deze lijst is nog veel langer: In dit artikel vind je nog veel meer artikelen en tips voor portretfotografie

  Fotografie tips voor Dierenfotografie

  Een dankbaar maar lastig onderwerp zijn dieren. Zo kun je je huisdier fotograferen, paarden of wildlife zoals vossen, vogels of herten. Een belangrijke eigenschap is cruciaal, geduld en respect, dat is de enige manier voor een geslaagde dierenfoto.

  Deze lijst is nog veel langer: In dit artikel vind je nog veel meer artikelen en tips voor dierenfotografie

  Fotografie tips voor foto’s bewerken in Photoshop en Lightroom

  Een foto maken is nog maar het begin, daarna volgt namelijk de nabewerking in Photoshop, Lightroom of een ander programma. Hieronder hebben we een aantal cursussen verzameld om alvast mee aan de slag te gaan:

  Deze lijst is nog veel langer: In dit artikel vind je nog veel meer artikelen en tips voor het bewerken van foto’s

  Fotografie tips voor Architectuurfotografie

  Deze lijst is nog veel langer: In dit artikel vind je nog veel meer artikelen en tips voor architectuurfotografie
  of:
  In dit artikel vind je nog veel meer artikelen en tips voor stadsfotografie

  Fotografie tips voor Reisfotografie

  Deze lijst is nog veel langer: In dit artikel vind je nog veel meer artikelen en tips voor reisfotografie

  Fotografie tips voor Concertfotografie en theaterfotografie

  Fotografie tips voor Sportfotografie

  Fotografie tips voor Straatfotografie

  Fotografie tips per maand

  Iedere maand is er genoeg te fotograferen, maar sommige onderwerpen kun je vooral in een bepaalde maand fotograferen. Lees dan deze artikelen:

  Lees ook : De beste tips voor lente-fotografie; Een overzicht

  Fotografie tips per seizoen

  De lente, zomer, herfst of winter, elk seizoen heeft zo zijn eigen fotografische uitstraling. Maak de mooiste foto’s met de tips in deze artikelen:

  Lente

  Zomer

  Herfst

  Winter

  Compositietips voor fotografie

  Een belangrijk onderdeel van je foto is de compositie. Kies je voor de regel van derde of liever de gulden snede? We leggen het allemaal uit in de volgende artikelen:

  Fotografietips voor natuurverschijnselen

  De natuur zit vol spectatulaire verschijnselen, zoals zeevonk, vallende sterren of een maansverduistering. Maar hoe leg je deze nu goed vast op de gevoelige plaat? Lees dan de volgende artikelen:

  Sterren

  Zeevonk

  Maan

  Noorderlicht

  Melkweg

  Nog meer tips artikelen?

  Naast alle tips voor bovenstaande tips hebben we ook nog een hele hoop andere tips en locaties die je wellicht wilt bekijken:

  Fotografietips voor de feestdagen

  Video: Fotografietips voor beginners in video

  Uiteraard hebben we ook veel fotografie tips voor beginners op video. Op ons YouTube-kanaal staan meerdere video’s die de basis van fotografische technieken uitleggen.

  Leer alles over je iso-waarde, ruis in je foto’s én de juiste instellingen om te fotograferen bij weinig licht.

  In deze video voor beginners, leer je wat witbalans is en herken je het verschil tussen de kleurtint en de kleurtemperatuur. Daarnaast leer je hoe je eenvoudig een verkeerde witbalans kan corrigeren, als je in RAW-gefotografeerd hebt!

  In deze video leer je het verschil tussen een open en een gesloten diafragma, een grote en kleine scherptediepte en het effect van het diafragma op de belichting van je foto!

  In de onderstaande video zie je hoe je belichting corrigeert in Lightroom. Meer informatie vind je in het hele artikel.

  In de onderstaande video laten we kort zien hoe je een foto snel en op meerdere apparaten kunt bewerken:

  Meer fotografie tips voor beginners

  Ben je benieuwd naar meer fotografie tips? In Zoom.nl vind je elke editie een breed scala aan tips voor beginners en experts! Leer meer over Zoom.nl en word abonnee!

  Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

  E-mailadres

  Fujifilm X-H1 Preview – Hybride revolutie

  Spelen met vuur in de studio – Vlog Erwin Verweij