in

De beginnende fotograaf – De P- S- A- en M-stand en andere modus

Marije Scheening 

Op elke camera zit er een; het modus wieltje. In het begin is de Auto modus natuurlijk een geweldige uitkomst. Hij lost alle problemen met instellingen zo voor je op en je hebt rustig de tijd om je camera te leren kennen. Maar als je eenmaal bezig bent is het al snel interessant om de auto achter je te laten en eens een andere modus te gebruiken of zelf eens zelf met de instellingen te gaan spelen.

Wil je ook leren nabewerken in Lightroom? Bekijk dan onze Cursus Lightroom voor gevorderden (boek & online cursus)

Foto door Lilian2010

Auto: Automatisch

Wat doet het?
In deze modus doet je camera eigenlijk gewoon alles voor je. Je hoeft alleen maar te richten en een foto te maken. Dit klinkt heel handig, vooral in het begin, maar dit levert ook wel wat nadelen op. Je camera neemt namelijk van alles in je foto een gemiddelde, en past je foto daar op aan. Een voorbeeld hiervan kan zijn dat als je tegenlicht hebt, je camera ziet dat het gehele beeld te fel is, en de foto daardoor automatisch donkerder maakt. Je onderwerp kan daardoor ineens helemaal zwart worden. Ook kan het zijn dat, omdat hij zo veel mogelijk van het beeld scherp probeert te krijgen, hij juist de achtergrond scherpstelt en je onderwerp (die maar een klein deel van je foto betreft) ineens onscherp maakt.

Wat kan ik er mee?
Auto is eigenlijk alleen handig als je een beginner bent of net een nieuwe camera hebt en deze nog onder de knie moet krijgen. Verder kan hij nuttig zijn als je een stilstaand, goed en gelijkmatig verlicht onderwerp hebt, en je geen tijd hebt om je camera in te stellen.

P: Program mode

Wat doet het?
Program mode is een modus waarbij je camera de meest belangrijke instellingen alvast voor je kiest – namelijk sluitertijd en diafragma- maar jou vrij laat om alle andere instellingen nog aan te passen.

Wat kan ik er mee?
Dit is eigenlijk een soort tweede Auto modus, echter kun je hier wel zelf nog een aantal belangrijke dingen aanpassen. Zo kun je een aantal problemen van de normale Auto modus, zoals de problemen die het geeft met licht, gemakkelijk oplossen door de ISO waarden aan te passen. Dit is dan ook de perfecte modus voor beginners die iets meer willen dan Auto modus, maar nog niet alles zelf willen instellen.

Foto door ReneTeusink

S (of TV): Sluitertijd voorkeuze (shutter priority)

Wat doet het?
In deze modus ben je nog steeds vrij om alles zelf in te stellen, echter kun je nu ook zelf de sluitertijd instellen. De camera berekent nog steeds het beste diafragma voor je, in combinatie met je keuzes.

Wat kan ik er mee?
In deze modus kun je aangeven hoe snel je camera een foto moet maken. Tijdens sportwedstrijden zal je in een automatische modus bijvoorbeeld, veel bewogen foto’s krijgen. Door de sluitertijd sneller te maken, kun je een veel korter moment vastleggen en beweging voorkomen. Als je zelf met sluitertijden wilt spelen, is het een leuk idee om vallend water op de foto te zetten, bijvoorbeeld een klein straaltje uit de kraan. Met een langzame sluitertijd zal je een lange ‘buis’ aan water krijgen, echter hoe sneller je de sluitertijd zet, hoe meer het individuele druppeltjes zullen worden.

A (of AV): Diafragma voorkeuze (aperture priority)

Wat doet het?
In deze modus kun je nog steeds alles zelf instellen, net als in de S modus, echter kun je in dit geval in plaats van de sluitertijd, het diafragma zelf instellen.

Wat kan ik er mee?
Met het diafragma kun je instellen hoeveel licht er in je camera kan komen. Hiermee kun je bepalen hoeveel van de voor, en achtergrond van de foto je scherpstelt. Dit noemen we ook wel scherptediepte. Dit is vooral handig bij bijvoorbeeld portret of macro fotografie, waarbij je het onderwerp wel scherp maar de achtergrond juist wazig wilt hebben. In tegenstelling hiermee zal je bij landschap of architectuur fotografie juist zo veel mogelijk scherp willen hebben.

Wie meer gaat werken met diafragma zal echter tegen iets vreemds aanlopen. De diafragma is de naam van de opening die bepaalt hoeveel licht er op de sensor kan vallen. Echter is een grote diafragmaopening, niet direct een groot diafragmagetal. Het is juist andersom, een grote opening wordt aangeduid met een laag diafragma getal. Dit kan in het begin een beetje verwarrend zijn, maar door oefening word het vanzelf duidelijk.
(meer weten over diafragma? lees dan het artikel Wat is het diafragma en hoe gebruik je het voor mooiere foto’s?)

M: Manual

Wat doet het?
In manual kun je zoals de naam al zegt, alles manueel instellen. Je bent dus volledig vrij om alles, inclusief sluitertijd en diafragma, in te stellen zoals je het zelf wilt.

Wat kan ik er mee?
Met de M modus kun je een foto helemaal zelf aanpassen. Dit is bijvoorbeeld erg fijn als je in een studio fotografeert. In combinatie met bijvoorbeeld lichten, kun je tot op het kleinste detail je foto aanpassen op jou wensen. Ga je echter iets fotograferen wat snel beweegt of verandert, zoals tijdens sportwedstrijden of in landschappen met snel veranderend licht, dan kun je in sommige gevallen beter voor een andere modus kiezen.

Foto door lein69

Deze instellingen kun je gebruiken voor iedere foto, maar er zijn ook nog een aantal modus die je instellingen aanpassen speciaal gericht op een bepaald onderwerp. Dit zijn de 6 meest voorkomende.

Portret

Wat doet het?
Deze modus past de instellingen zo aan dat als je een onderwerp voor de camera zet, deze zoveel mogelijk scherp word gesteld, en de achtergrond zoveel mogelijk wazig blijft. Ook zet deze modus (als jou camera deze opties heeft) de gezicht herkenning en flits aan, zal hij rode ogen reductie toepassen, en huidtinten meer naar voren halen.

Wat kan ik er mee?
Deze modus is, zoals de naam al zegt, het beste bedoeld om portretten te maken. Denk hier bij aan stilstaande mensen of dieren, in een goed verlichte omgeving, redelijk dicht bij de camera.

Landschap

Wat doet het?
Deze modus past de instellingen zo aan dat zoveel mogelijk van de foto scherp in beeld word gebracht. Ook zal (in nieuwere camera’s) een optie worden ingeschakeld die verzadiging aanpast, of zal een aparte natuurmodus aangezet worden als bepaalde kleuren worden gedetecteerd.

Wat kan ik er mee?
Deze modus is handig als je grote scenes in beeld wilt brengen. Denk hierbij niet alleen aan natuur landschappen, maar ook aan stadsgezichten, gebouwen, of alles waarvan je een grote overzichtsfoto wilt nemen.

Foto door KlaasM

Macro

Wat doet het?
Deze modus past de instellingen met hetzelfde doel aan als bij de modus voor portret, namelijk het onderwerp scherp, en de achtergrond wazig. In dit geval is het echter de bedoeling om deze te gebruiken met een close-up. In nieuwere camera word ook de sterkte van de flits aangepast op de afstand van het onderwerp om deze niet te overbelichten.

Wat kan ik er mee?
Deze modus is bedoeld als je foto’s van kleine dingen wilt maken, of erg op iets wilt inzoomen. Denk hierbij aan een insectje op een grasspriet, of een detail van een gebouw.

Sport

Wat doet het?
Deze modus past de instellingen zo aan dat je snel bewegende objecten kunt ‘bevriezen’. Dit doet hij door de sluitertijd zo snel mogelijk te zetten en de focus aan te passen. Sommige camera modellen zetten ook continuous-shooting (waarmee je zolang je de knop ingedrukt houd foto’s blijft nemen) en focus-tracking aan. (waarmee de camera zelf het onderwerp automatisch volgt en scherp stelt).

Wat kan ik er mee?
Hiermee kun je snel bewegende onderwerpen vastleggen. Denk hierbij niet alleen aan sportwedstrijden, maar bijvoorbeeld ook spelende kinderen of (huis)dieren.

Foto door JKoppelaar

Nacht Landschap

Wat doet het?
Deze modus past je instellingen zo aan dat je in een slecht verlichte omgeving toch nog redelijke foto’s kunt maken. Hij gooit hiervoor het ISO omhoog en zet de sluitertijd langer. Ook compenseert hij voor donkere delen lichter te maken en felle lichtbronnen minder hard te maken, zodat bijvoorbeeld straatlantaarns niet ineens alles overbelichten.

Wat kan ik er mee?
Deze modus is bedoeld om te fotograferen in slecht verlichte situaties. Denk hierbij aan fotograferen tijdens de schemer buiten, of binnen in een donkere kamer. Deze modus kan er echter ook voor zorgen dat je snel ruis krijgt in je foto’s. Wil je dus een mooi foto in het donker maken, stel je camera dan zelf in met de M stand.

Nacht portret

Wat doet het?
Deze modus past je instellingen net zo aan als in de Nachtmodus, echter neemt hij nu rekening mee dat er een onderwerp dicht bij de camera staat. Hiervoor past hij de ISO aan en activeert hij de flits. Als je camera de functies heeft zullen ook de gezichtsherkenning en de rode ogen reductie aan gaan.

Wat kan ik er mee?
Deze modus is bedoeld om foto’s te maken van een onderwerp dat dicht bij je camera staat in slecht verlichte situaties. Zoals een persoon of (huis)dier. Net zoals bij de Nachtmodus kan ook deze modus er voor zorgen dat je snel ruis krijgt. Ook hier geldt dus, wil je een mooi foto in het donker, gebruik dan de M stand.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Doe mee met de Fotowedstrijd ‘Straat’ en win een Panasonic camera!

Spoedcursus: Misty Morning