in

De basisprincipes van Photoshop: dekking en transparantie

Een belangrijk concept bij het werken met Photoshop, is de dekking van je lagen. Door de dekking aan te passen, kun je lagen gedeeltelijk of geheel transparant maken.

Als voorbeeld kijken we even naar het volgende bestand. Je ziet hier in het lagenpaneel de vier lagen plus bovenop een samengevoegde laag. Van die bovenste laag is het oogje uitgeschakeld, waardoor je deze niet zichtbaar ziet. Deze gebruiken we nu ook niet.

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Lagen in Photoshop in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het werken in Adobe Photoshop en nog veel meer.

Dit doet de dekking

Wat in deze foto nu opvalt, is dat de laag met wolken de rest van de afbeelding grotendeels verbergt. Die wolken zijn wel heel erg aanwezig. De mate waarin deze laag de onderliggende lagen verbergt, kunnen we beïnvloeden door de dekking van de laag aan te passen. De controle hierover vind je bovenaan in het Lagenpaneel, waar je naast Dekking: nu 100% ziet staan wanneer je klikt op de laag Wolken.

De dekking van de wolken staat op 100%, waardoor deze heel erg aanwezig zijn.

Dekking aanpassen

Je kunt de dekking op verschillende manieren beïnvloeden. Je kunt klikken op het driehoekje naast het percentage om een slider uit te klappen en je kunt ook handmatig een percentage invullen en op Enter drukken. Een iets meer intuïtieve wijze, is om op het woord Dekking te gaan staan met de muis, en vervolgens te klikken en te slepen om de dekking te verhogen of te verlagen. Gebruik nu deze werkwijze om de dekking van de Wolken te verlagen naar ongeveer 50%.

Je ziet nu dat de wolken veel doorzichtiger zijn, zodat we ook de rest van de afbeelding goed kunnen zien. Dit is natuurlijk mogelijk doordat de wolken op een eigen laag staan, waar je later nog meer zult leren. Het belangrijkste om te onthouden is dus:

Hoe lager de dekking van een laag, hoe doorzichtiger deze is.

Zet de dekking van de laag op ongeveer 50 procent. Dat kan op verschillende manieren.

Cijfertoetsen

Naast het werken met de zogenaamde Scrubby Slider bovenaan in het Lagenpaneel, kun je ook simpelweg de cijfertoetsen van je toetsenbord gebruiken. De enige voorwaarde hiervoor is dat je een gereedschap actief hebt dat géén penseel is. Zorg dat bijvoorbeeld het Verplaatsen (sneltoets V) actief is. Als je nu op de 5 op je toetenbord drukt, verander je de dekking in één klap naar 50%. Als je twee keer snel achter elkaar op 3 drukt, verander je de dekking naar 33%.

Vulling

Vlak onder Dekking in het Lagenpaneel, zie je ook nog Vul staan. In eerste instantie lijken deze sliders dezelfde functie te hebben, al zijn ze wel wezenlijk anders.

Dekking beïnvloedt de zichtbaarheid van de gehele laag, terwijl Vul de laag beïnvloedt maar Laageffecten en Stijlen (waarover later meer) zichtbaar laat.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Je eigen thuisstudio beginnen: deze gevorderde opstelling past in een budget van 500 euro

Deze 6 compositietips moet je onthouden als je gaat fotograferen