in

Creatieve beeldbewerking: werken met penselen in Photoshop

Photoshop heeft standaard al vele soorten penselen die we kunnen gebruiken voor creatieve projecten. We laten je een voorbeeld zien met deze foto!

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Lagen in Photoshop in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het vastleggen van deze gevleugelde modellen en nog veel meer.

Persoon op dak

Om dat te demonstreren, laden we weer twee afbeeldingen in één Photoshop-bestand. We gebruiken hier een afbeelding van een persoon met reflectie op het dak. Laadt je eigen foto’s als lagen in Photoshop via het menu Extra / Photoshop / Bestanden laden in Photoshop-lagen.

Op de bovenliggende laag (de foto zonder persoon) passen we nu een wit laagmasker toe door op het icoontje daarvoor te klikken onderaan het paneel Lagen.

Open de bestanden als lagen in Photoshop.

Voeg een wit laagmasker toe.

Soorten penselen

Zorg nu dat je het gereedschap Penseel activeert (sneltoets B). Kijk dan linksboven in de menubalk naar de penseelinstellingen. Hier zie je niet alleen de grootte en hardheid van het penseel staan, maar iets naar onderen ook verschillende mappen met daarin verschillende soorten penselen.

We kijken in de map voor Penselen voor droge media en zoeken dan het penseel KYLE bonus ruwe houtskool. Kyle is Kyle T. Webster, een ontwerper die dit soort penselen voor Adobe maakt voor gebruik in Photoshop.

Klik je op het pijltje naast het penseelformaat, dan zie je onder in het venster mappen met nog veel meer penselen.

Rondvliegende scherven

Stel nu zwart in als voorgrondkleur. Dit kan heel snel door eerst op de D-toets te drukken om de standaard penseelinstellingen in te stellen (wit als voorgrond en zwart als achtergrond), en daarna op X te drukken om deze om te wisselen.

Ons penseel is momenteel nog fors te klein. Met de ]-toets maken we deze een geschikt formaat, in dit geval zo’n 2300 pixels.

Als we nu één keer klikken op ons canvas, zien we dat ons model slechts gedeeltelijk in beeld komt. Alsof er scherven van hem in de lucht zweven. Dit is het gewenste effect!

Stel het juiste formaat van het penseel in.

Klik je één keer met het penseel, dan zie je direct het gewenste resultaat.

Schilderen binnen de selectie

Het kan wenselijk zijn om met dit penseel alleen binnen ons huidige onderwerp, het model, te kunnen schilderen. In dit geval maakt het weinig uit omdat de foto’s zo goed overeenkomen, maar omdat we het je willen leren, volgen we deze stappen wel. We hebben nu eerst een selectie van het onderwerp nodig. Maak deze selectie door eerst de onderliggende laag aan te klikken in het paneel Lagen, en dan via het menu Selecteren / Onderwerp een selectie van de persoon te maken.

Klik daarna weer op het masker van de bovenliggende laag. Omdat je selectie nog actief is, is het nu mogelijk om binnen je masker alleen te werken in de huidige selectie.

Meer scherven en reflectie

Nu kun je zelf een gewenst resultaat maken, door met dit creatieve penseel te klikken (zonder te slepen) op de afbeelding. Varieer gaandeweg in het penseelformaat (met de toetsen [ en ]) om verschillende formaten van deeltjes in beeld te brengen.

We variëren het formaat van het penseel en maken zo een mooie bewerking.

De laatste stap in deze bewerking is nu om de reflectie in de plas water helemaal in beeld te brengen. Hiervoor selecteer je via de penseelopties links bovenin weer een normaal cirkelvormig penseel. Zorg dat je zwart kiest als voorgrondkleur en schilder in je laagmasker over de plas.

De reflectie maak je weer zichtbaar met een normaal penseel.

Coverfoto

Om de cover van het cursusboek te maken, hebben we nog een paar extra stappen gezet: persoon kopiëren naar een nieuwe laag, deze laag verplaatsen naar links. Vervolgens een laagmasker toepassen en met een ander penseel aan de slag voor verfspetters in plaats van scherven. Lukt het jou ook?

Voor dit coverbeeld maakten we nog een extra laag met spetters.

Zoom.nl Academy

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Lagen in Photoshop in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het vastleggen van deze gevleugelde modellen en nog veel meer.

Zo leer je onder andere:

Alles over maskers en aanpassingslagen

De basis voor het werken met lagen

Hoe je alle slimme mogelijkheden in Photoshop kan inzetten

Objecten transformeren, wegwerken en nog veel meer

Bekijk hier de volledige Cursus Lagen in Photoshop.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

20 fotolocaties om de herfst te fotograferen in Nederland en België

Perspectief tot in de puntjes: aan de slag met een panorama