in

Creatief met achtergronden in macrofotografie


24 maart 2021, 06:03

De achtergrond in je macrofoto’s speelt een belangrijke rol. Gelukkig is het heel gemakkelijk om die achtergrond te veranderen, te controleren of te manipuleren. We leggen uit hoe je dat doet.

Bij macrowerk fotografeer je een onderwerp van heel dichtbij en de (beperkte) scherpte ligt daarbij eigenlijk altijd op dat onderwerp. Doordat je vlak bij het onderwerp fotografeert loopt de scherpte daarachter al snel scherp weg, waardoor de hele achtergrond onscherp is. Daar kun je gebruik van maken als je die achtergrond wil veranderen of een andere rol wil laten spelen in je beeld.

Doordat de achtergrond onscherp is weet je als kijker vaak helemaal niet waar dat die achtergrond uit bestaat. Daar kun je als macrofotograaf dankbaar gebruik van maken, want op die manier kun je prachtige foto’s maken op locaties die in principe helemaal niet zo fotogeniek zijn.

Een mooie macro-opname van een bloem tegen een donkergrijze achtergrond kan prachtig zijn, maar tegelijkertijd kan die achtergrond bestaan uit de zijkant van de plastic-container of de cover van de barbecue in je tuin. Dat maakt helemaal niet uit, want op het uiteindelijke beeld zie je daar niets van en is die donkergrijze kleur vaak een prima toevoeging. Op die manier kun je op heel veel plekken prachtige beelden maken, terwijl de omstandigheden daar in principe niet honderd procent op afgestemd zijn. Kijk maar eens rond: je hebt misschien ook wel een kleurrijke container of een ander gekleurd voorwerp in de tuin dat je daar prima voor kunt gebruiken.

Dat betekent ook dat je die wetenschap uitstekend in kunt zetten tijdens het fotograferen. Overal waar die grijze achtergrond mooi bij past kun je hem ook inzetten, want een container is gemakkelijk te verplaatsen. Natuurlijk kun je ook materialen mee naar buiten nemen om die als achtergrond in te zetten. Een groot vel (gekleurd) karton is een prima voorbeeld. Afhankelijk van de afstand tot je onderwerp en je instellingen heb je een klein of groter stuk karton nodig, maar groter dan één vierkante meter zal het bij een echt macrobeeld niet vaak worden.

Zoek je naar een frisse achtergrondkleur in je beelden? Dan is het meenemen van een felgroen of sprekend geel stuk karton dus een fantastisch idee. Zorg dat je het fatsoenlijk neer kunt zetten of neem iemand mee die het tijdens je foto-avonturen vasthoudt.

Ook als je geen materiaal of voorwerp beschikbaar hebt om als achtergrond te dienen is het eenvoudig om de achtergrond in je beeld te veranderen. Doordat een macro-objectief vaak een – mild – tele-objectief (bijvoorbeeld 90mm of 105mm) is heb je het voordeel dat de achtergrond in je foto vaak eenvoudig te veranderen is door je standpunt slechts een klein beetje te wijzigen. Hoe langer je objectief, hoe beter dat gaat. Ga maar na: kijk je door een verrekijker en verplaats je deze een paar centimeter naar rechts, dan krijg je een compleet nieuwe achtergrond te zien. In mindere mate gebeurt dat ook bij een tele-objectief. Daardoor kun je al snel een andere achtergrond kiezen zonder op een heel andere locatie te fotograferen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Dit gaat vaak fout als je Rembrandt-portretten gaat fotograferen

Portretfotografie: zorg voor scherpe ogen