in ,

Corel Paint Shop Pro – een betaalbaar alternatief voor Lightroom en Photoshop?

Koos van Dam

Als het gaat om de nabewerking van foto’s zijn Adobe Photoshop en Lightroom alom vertegenwoordigd. Toch is dat pakket voor sommigen vrij duur en er zijn alternatieven op de markt, die voor een kleine prijs veel bieden. Zo ook Paint Shop Pro en Aftershot Pro van Corel. Zijn dit interessante en vooral betaalbare alternatieven voor Photoshop en Lightroom? Fotograaf Koos van Dam schrijft over zijn ervaring met deze programma’s.

Wil je alles leren over Lightroom om je foto’s na te bewerken als een pro? Bekijk dan onze Cursus Lightroom

‘Zelf heb ik korte tijd voor eenmalig € 44 het pakket Corel Paintshop Pro X8 Ultimate gekocht. Dat pakket bestaat uit Paintshop Pro X8 en Aftershot Pro 2. De eerste is nagenoeg gelijk aan Adobe Photoshop CC en de tweede is als specifieke RAW-ontwikkelaar eveneens sterk vergelijkbaar met Adobe Lightroom CC. Zo zijn ook in Aftershot op uitgebreide wijze lokale bewerkingen in een lagenstructuur mogelijk.’

Vergelijkbare mogelijkheden

‘Alle andere mogelijkheden die in Adobe Lightroom beschikbaar zijn, zijn ook in Aftershot beschikbaar, inclusief correcties op merken en type-uitvoeringen van camera’s en lensen. Het is persoonlijk, maar ik waag mij zelfs aan de opmerking dat de beeldverwerking in Aftershot van RAW-bestanden, met name op het gebied van kleurverwerking, tot iets betere resultaten leidt dan in Adobe Lightroom. Hierbij realiseer ik mij overigens wel dat veel afhankelijk is van de manier waarop de gebruiker de bewerkingen uitvoert. Om misverstanden te vermijden: ik heb geen connectie of een commerciële relatie met het bedrijf dat producten van Corel op de markt brengt.

Photoshop alternatieven

Uiteraard proberen we ook op Zoom.nl voldoende aandacht te besteden aan alternatieve software om foto’s mee te bewerken, zo hebben we een lange blogreeks over Topaz Labs met uitgebreide uitleg. Weet jij ook nog een goed alternatief voor Photoshop/Lightroom? Laat het ons weten in de comments!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Expertuitdaging: Gulden Snede

Fotodokter: Tethered Shooting