in

Contrast autofocus versus fasedetectie autofocus – Welke is beter?


5 september 2019, 09:36

Scherpstellen kan je camera op verschillende manieren: via fasedetectie, contrastdetectie of allebei. Wat houden deze technieken precies in?

Als fotograaf ben je op zoek naar scherpte in je beeld. Als je scherpstelt op je onderwerp gebeuren er onderhuids ontzettend veel dingen. Niet elke camera stelt op de dezelfde manier scherp. Grofweg kun je de onderverdeling maken tussen scherpstellen op basis van fasedetectie en scherpstellen op basis van contrastdetectie. De laatste jaren is het hybride-systeem in opmars, waarbij voorgaande twee systemen gecombineerd worden tot één veelzijdig scherpstelsysteem.

Fasedetectie

Fasedetectie kom je van oudsher tegen in spiegelreflexcamera’s. Deze camera’s hebben namelijk een aparte fasedetectie-module die door de spiegel weerkaatst licht gebruikt om te weten hoe het staat met de scherpstelling. Licht wordt via een tweede spiegel naar de onderkant van de camera gestuurd en valt daar op de speciale autofocus-sensoren die werken op basis van fasedetectie. Die sensor heeft overigens niets te maken met de beeldsensor in je camera. Eenvoudig gezegd gebeurt er dit: er worden verschillende AF-sensoren uitgelezen die bij een scherp beeld exact dezelfde beeldinformatie zouden moeten bevatten. Doen ze dat niet, dan moet er nog wat aan de scherpstelling veranderd worden. Dat gaat heel snel, want op basis van de voorgaande berekeningen weet de sensor precies hoe ver de scherpstelling naar voren of naar achteren moet bewegen om wel tot een scherp beeld te komen. Daardoor werkt scherpstelling op basis van fasedetectie heel erg snel. De camera ’twijfelt’ niet en de scherpstelling gaat recht op het doel af.

Scherpstellen op een DSLR

Contrastdetectie

Contrastdetectie werkt – de naam zegt het al – op basis van contrast. Deze techniek zit vooral in camera’s die geen spiegelconstructie gebruiken, zoals compactcamera’s. Ook wordt contrastdetectie gebruikt in spiegelreflexcamera’s als live-view is ingeschakeld. De spiegel is dan opgeklapt, waardoor er geen licht richting de (fasedetectie)autofocus-sensor gestuurd kan worden. Pixels worden dan op basis van contrast met elkaar vergeleken. Bij voldoende contrast – lijnen, overgangen en contouren, kan prima scherpgesteld worden. Is er weinig contrast – bijvoorbeeld bij egale kleurvlakken of bij mistige dagen – dan krijg zo’n systeem het wat moeilijker. Er is echter nog een nadeel: in tegenstelling tot een systeem op basis van fasedetectie weet het scherpstelsysteem niet meteen te vertellen of de scherpstelling naar voren of naar achteren bijgesteld moet worden. Daardoor kan een scherpstelsysteem op basis van contrastdetectie weleens gaan ‘zoeken’ en in kleine stapjes naar een scherp beeld toe werken. Contrastdetectie werkt daarom vaak wat trager dan fasedetectie. Contrastdetectie is aan de andere kant wel weer heel erg accuraat – wat natuurlijk weer een belangrijk voordeel is.

AF-module

Hybride

De laatste tijd zijn er veel camera’s op de markt gekomen die gebruikmaken van een hybride autofocus-systeem. Daarbij worden contrastdetectie en fasedetectie gecombineerd. De fasedetectie gebeurt echter niet door middel van een aparte module, maar via de beeldsensor zelf. Daarbij wordt de snelheid van fasedetectie gebruikt, maar de nauwkeurigheid van contrastdetectie. Zo krijg je een veelzijdig en krachtig AF-systeem dat profiteert van beide technieken.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo zet je een landschap om naar zwart-wit!

3 manieren om zacht licht te improviseren tijdens een fotoshoot