in

Compositieleer: zo kies de juiste kadrering en verhouding


26 februari 2020, 09:06

Een van de eerste beslissingen die je moet nemen als je een foto maakt, is de kadrering. De juiste kadrering is enorm belangrijk voor de indruk die je foto maakt. Maak je de foto liggend of staand? En hoe zit het met de verhouding?

De verhouding van een foto wordt bepaald door de maat van de beeldsensor. Bij een APS-C en een fullframe is dit altijd 3:2, bij een MFT-sensor is dit 4:3. In de camera kun je wel voor andere verhoudingen kiezen, maar dit gaat ten koste van de grootte van de foto en het kost ook tijd om steeds een andere verhouding in te stellen. In de meeste gevallen kun je daarom beter achteraf over de juiste verhouding nadenken, op die manier zit je niet vast aan een keuze die later misschien toch niet de juiste blijkt te zijn.

Beeldverhouding 3:2

De beeldverhouding 3:2 komt het vaakst voor in spiegelreflex- en systeemcamera’s, aangezien de populaire APS-C en fullframe sensor deze verhouding hanteren. 3:2 leent zich prima voor bijna alle onderwerpen, hoewel deze in portmodus nogal eens als ‘dun’ kan worden ervaren, omdat het weinig ruimte geeft aan beide zijden van het gezicht.

Een 3:2 verhouding geeft veel ruimte, fijn voor grote onderwerpen of als je nog iets van je foto af wilt snijden. Minder fijn als je onderwerp niet zo groot is.


Foto: jiscafotografie

Beeldverhouding 4:3

Dit is de verhouding zoals we die van oude televisies kennen en ook in de meeste smartphonecamera sensoren wordt gehanteerd. Daarnaast wordt deze verhouding gebruikt door het MFT-systeem, waar zowel de Panasonic Lumix als Olympus camera’s onder vallen (behalve de nieuwe Lumix S1-lijn van Panasonic). Deze verhouding komt net iets meer in de buurt van vierkant en is dus minder breed dan 3:2. Waar dit voor een landschapsfoto veel wolkenpartijen of voorgrond oplevert, is deze verhouding in portretmodus vaak erg fijn; het levert veel ruimte op rondom het gezicht van een model.


Foto: maddyvanlith

Beeldverhouding 16:9

Een 16:9 foto is een breedbeeldfoto en in sommige gevallen al een panorama. 16:9 is vaak de afmeting van beeldschermen zoals die van een computer of televisie. Wil je dus een presentatie maken en wil je dat de foto beeldvullend is, dan kun je de foto het beste bijsnijden naar deze verhouding.


Foto: brohet

Beeldverhouding 1:1

Het vierkante formaat leent zich misschien wel het meest om je onderwerp in het midden te plaatsen; dit formaat trekt de aandacht hier snel naar toe. Vierkant is vooral weer populair geworden door de introductie van Instagram in 2010. Hoewel je inmiddels ook staande en liggende foto’s kunt plaatsen op de app, werd de app bedacht voor vierkante foto’s. Een feed met enkel vierkante foto’s ziet er namelijk rustiger uit dan een feed met allemaal verschillende formaten. Daarbij kun je heel veel foto’s omzetten naar een vierkant formaat zonder daarbij te moeten kiezen voor een staand of liggend beeld.


Foto: nak-kos

Portret of landschapsmodus

Een landschap heeft meestal een nadrukkelijke horizontale lijn, een liggende foto past daar dan ook goed bij. Een lichaam is in principe een staande lijn en ook een gezicht is langwerpig, dus voor een portret is het logisch dat vaak voor de staande vorm wordt gekozen. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn. Focus je bijvoorbeeld op de ogen, dan kan er ook goed een horizontale lijn door je beeld lopen en dan is een liggende foto misschien een logische keuze.


Foto: TDButterflyPhotograpy

Vaak volg je de lijnen in een foto. Loopt de belangrijkste lijn in je foto horizontaal, dan is een liggende foto waarschijnlijk de meest logische keuze. Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat je een landschap met een staand object, zoals een toren of een klif, hebt. Dan kan een staande foto het beeld juist versterken. Gebruik bij zowel een staande als liggende foto de regel van derden of gulden snede om bij de kadrering een rustig beeld te creëren.


Foto: Thombrouwer

Doe mee met onze poll:

(even kruisje wegklikken om te beginnen)

Poll: Welke verhouding heeft jouw voorkeur?

Foto poll: motionman

Meer weten over compositie? Bekijk dan de Zoom Academy cursus compositie

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo breek je de fotografiesleur

Selectieve scherpte: spelen met scherptediepte