in

Bloesem fotograferen doe je zo

Het is tijd voor bloesem! Veel bomen staan al volop in bloei en in de loop van de komende weken zullen er steeds meer bomen gaan bloeien. Bloesem is niet alleen schitterend om te zien, maar ook nog eens geweldig leuk om vast te leggen. Het kan ook best een uitdaging zijn. Daarom geven we je in dit artikel wat handige tips.

Het is warm voor de tijd van het jaar en dat maakt dat er al veel bomen volop in bloei staan. Andere bomen, zoals veel fruitbomen, beginnen binnenkort met bloeien. Dit is dan ook dé periode voor het fotograferen van bloesem. Het hele seizoen plaatsen we artikelen die je door allerlei vormen van fotograferen in de lente leiden. Zo heb je altijd wel wat te doen. Ben je benieuwd naar andere artikelen uit deze serie? Je kunt ze allemaal hier vinden.

Meer leren? Volg dan de Zoom Academy cursus Fotograferen in de Lente.

De juiste achtergrond

Bloesem fotograferen is vaak best een uitdaging, vooral omdat de bloesem vaak redelijk hoog zit. Een boom vol bloesem is prachtig, maar een tak kun je lastig vanaf ooghoogte fotograferen. Let daarom goed op je achtergrond. Kijk naar de lucht en wat je mooi vind. Wil je toch liever de bloesem van dichterbij fotograferen, dan kun je een trapje of krukje pakken om wat hoger te komen. Je kunt er ook voor kiezen om een klein takje van de boom af te knippen om deze op een plek te leggen waar je de achtergrond mooi vindt. Doe dit wel alleen bij je eigen bomen, het is natuurlijk niet netjes om takken van andermans bomen af te knippen.

bloesem

Foto: JerPet – ISO 100 · ƒ/2.8 · 1/250s · 90mm

Een kleine scherptediepte

Bij het fotograferen van bloesem is een kleine scherptediepte vaak prachtig. Zo krijg je een zachte omgeving rondom de bloemen, waardoor er meer focus op de bloem zelf komt. Daarbij krijgt de foto zo een fijne sfeer en uitstraling. Een kleine scherptediepte kun je bereiken door je diafragmagetal zo laag mogelijk te houden.

Details in de bloesem

Ga je aan de slag met bloesem fotograferen, let dan ook op de details. Zoek bijvoorbeeld eens naar een bij of een lieveheersbeestje tussen de bloemen. Door hierop te letten en dit te fotograferen kun je soms net iets meer waarde aan je foto geven. Het brengt namelijk wat leven in je beeld. Ook andere details, zoals kleine kleurverschillen, apart uitziende bloemetjes of juist de bloemknoppen kunnen leuk zijn om te fotograferen. Zo maak je een originele foto die opvalt tussen al die andere bloesemfoto’s.

bloesem

Foto: Flowers

Het hele plaatje

Natuurlijk hoef je geen close-up te maken van bloesem, het kan juist prachtig zijn om de bloesem in een landschapsfoto of een ruimer beeld vast te leggen. Zo komen de kleuren vaak nog sterker naar voren. Zeker wanneer je ook met mooi licht werkt, of met interessante weersomstandigheden, kan de bloesem prachtig in je foto naar voren komen. In dit geval kun je aan de slag gaan met een groothoeklens, maar je kunt ook een zoomlens gebruiken en wat verder weg gaan staan. Zo moet je wat inzoomen op de bomen om de juiste compositie te krijgen en dit zorgt vaak voor wat meer diepte in je beeld.

bloesem

Foto: ThijsFR – ISO 100 · ƒ/18 · 1/6s · 22mm


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Leg de lente vast in het bos!

Tips voor het fotograferen tijdens een stedentrip