Objectief
Met een primelens (zie voor meer informatie het vorige onderdeel), kun je vaak heel goed een detailfoto van je huisdier maken. Niet voor niets worden deze primelenzen ook wel portretlenzen genoemd. Maar ook met een zoomlens kun je prima portretbeelden schieten.
Bedenk welke brandpuntafstand past bij je ruimte. Voor (dieren)portretten worden meestal lenzen met brandpuntsafstanden van 35 mm tot 200 mm gebruikt. Heb je weinig ruimte om naar voren of achteren te bewegen, dan kies je voor een kortere brandpuntsafstand.
Instellingen
Welke lens je ook gebruikt, meestal kies je bij een portret van alleen de kop van het dier voor een groot diafragma, een zo kort mogelijke sluitertijd en een zo laag mogelijke iso. Zo heeft je foto voldoende belichting, heb je een mooie bokeh (wazige achtergrond) en springen de ogen er mooi uit.
Met de goede instellingen kun je een prachtige detailfoto maken.
Pckohler, pckohler.zoom.nl
Ken je dat lichtpuntje in de ogen op dierenfoto’s? Dat krijg je door het licht in de ogen van je huisdier te laten vallen. Wij mensen houden niet van (direct) licht in onze ogen en gaan al snel knijpen. Dieren hebben daar meestal helemaal geen last van en houden hun ogen gewoon open. Bij sommige dieren, bijvoorbeeld bij katten, verandert de grootte van de pupil wel. Bij veel licht veranderen die schattige grote ronde pupillen van een kat in dunne streepjes. Een heel ander effect! Ga je voor de schattige ronde pupillen, dan kies je voor een wat minder licht in de kamer. Maar pas wel op dat je nog uitkomt met je sluitertijd, diafragma en iso.
Door het licht net in het oog te laten vallen, kijkt het dier een mooi lichtpuntje in het oog.
Pckohler, pckohler.zoom.nl
Lichtverschillen? Liever niet
Zorg dat je niet te grote lichtverschillen in je beeld hebt. Je camera kan zo’n groot contrast niet vastleggen. Als je een donkere kat op de vensterbank bij het raam fotografeert, is de kans groot dat de kat op de foto een zwarte vlek wordt. Dat geldt ook voor situaties waarin bijvoorbeeld over de helft van het kopje schaduw valt. Kies voor egaal licht dat gelijk is verdeeld over je onderwerp.
Deze fotograaf maakt heel knap gebruik van de lichtval. Doordat de schaduw net rechts van de kat valt, blijft de kat scherp en de achtergrond juist donker.
Carina Verhaegen, drupje.zoom.nl
Focus op de ogen
Of je nu mensen of dieren fotografeert, probeer altijd contact te maken met je onderwerp. Net als in het dagelijks leven, maken wij het makkelijkste contact via de ogen. Probeer dus je huisdier naar de camera te laten kijken. Natuurlijk zijn er genoeg voorbeelden te geven van prachtige foto’s waarbij het dier langs de camera kijkt of naar een snoepje of speeltje in zijn buurt. Daar is ook helemaal niets mis mee, maar zorg wel dat de ogen altijd scherp zijn. Kijkt je dier naar de zijkant, stel dan scherp op het oog dat het dichtst bij de camera staat. Je leert hierover later in dit hoofdstuk nog meer per diersoort.
Soms levert de achtergrond een prachtige aanvulling op de compositie en de kleur en is hij de moeite waard om mee te nemen op je foto. De fotograaf heeft er wel goed voor gezorgd dat het dier zelf scherp is.
Valerie Eeckloo, tails-of-life-photography.zoom.nl
Foto’s zonder oogcontact
Maak je in de foto geen oogcontact met je huisdier, houd dan wel rekening met de kijkrichting en vooral de kijkruimte. Dat wil zeggen dat je ruimte in beeld neemt in de richting waarin je dier kijkt. Kijkt een hond bijvoorbeeld naar rechts, dan is de kijkruimte het gebied rechts van de hond. Die ruimte neem je mee in je beeld, ook als daar verder niet veel bijzonders te zien is. Dit doe je omdat het dier anders tegen de rand van de foto kijkt, en dat levert geen prettig beeld op.
Doordat de kat wat naar rechts kijkt, heeft de fotograaf rechts wat kijkruimte meegenomen in zijn beeld.
Diezel, diezel.zoom.nl
Functie
Wil je een portret maken van een huisdier dat niet stilzit? Gebruik dan de functie Continu Autofocus (C-AF, AF-C of AI Servo genoemd). De camera zal dan continu proberen scherp te stellen op het bewegende dier. Je leert meer over deze functie in het onderdeel Honden in actie in hoofdstuk 3.
Schiet series
Bij heel beweeglijke dieren is het een hele klus om alle foto’s scherp te krijgen. En dan moet je ook nog net het juiste moment weten te vangen. Wees niet te zuinig en maak een hele serie foto’s. Na de shoot kun je dan de beste beelden selecteren en nog even nabewerken. Wil je je na afloop van een lange shoot niet door een hele berg foto’s heen werken? Geef het dier dan af en toe wat camera-rust en blader zelf alvast even door de gemaakte foto’s. Verwijder hierbij de foto’s waarvan je direct al ziet dat ze mislukt zijn.
Welk snoepje ziet de hond? Hij kijkt je niet aan, maar doordat de ogen scherp zijn, maak je wel contact met het dier.
Valerie Eeckloo, tails-of-life-photography.zoom.nl
Vluchtafstand
Schiet je een portret, dan heb je al snel de neiging om dicht op het dier te kruipen. Weet dat niet elk dier dat fijn vindt! Ook als hij ’s avonds op de bank bij je op schoot kruipt, wil dat niet betekenen dat hij het ook leuk vindt als je met je camera op zijn neus staat. Dit heeft alles te maken met de vluchtafstand van een dier. Elk dier heeft zo’n afstand. Binnen die afstand voelt hij zich veilig dus waarborg die persoonlijke ruimte. Hoe groot de afstand is van het dier dat jij fotografeert, kun je per diersoort op internet terugvinden. Over het algemeen geldt: hoe groter het dier, hoe groter de afstand.
Verschillende poses en houdingen
Denk je bij een portret aan een statische foto waarop je huisdier je strak aankijkt? Dat is inderdaad een krachtige manier om je dier vast te leggen. Maar wees niet bang om eens je standpunt te veranderen. Experimenteer met verschillende posities en kijkrichtingen. Maak je altijd staande portretten? Kijk dan eens wat er gebeurt als je een liggende foto maakt.
Door eens vanuit een hele andere hoek te schieten of de kleuren aan te passen, krijg je een hele andere foto.
Marijke Beekhuizen Fotografie, beekmans65.zoom.nl
Speeltjes en snoepjes
Met speeltjes en snoepjes breng je variatie in je fotoserie. Gooi bijvoorbeeld eens een brokje naar je hond en druk af op het moment dat hij zijn bek opent om het op te vangen. Denk ook aan speeltjes waarmee je huisdier nieuwsgierig wordt of zich opricht. Zeker als je de kijkrichting van je dier wilt regisseren, kun je prima gebruikmaken van dit soort lokkertjes. Een assistent is hiervoor natuurlijk heel handig. Let wel op dat je de assistent die de speeltjes of snoepjes toewerpt of vasthoudt, buiten beeld houdt.
Op de plek waarop je huisdier het liefst zit of ligt, voelt het dier zich ontspannen en kun je mooie, kalme foto’s maken. Zet je het dier (of dat nu een kat, hond of hamster is) op een andere plek, dan zie je vaak een hele andere kant van zijn persoonlijkheid. Bijvoorbeeld nieuwsgierig, onderzoekend of juist speels. Blijf dus niet bij één locatie. Omdat je het dier in zijn eigen huis fotografeert, heb je de luxe dat hij meestal niet hoeft te wennen aan andere plekken in huis.
Varieer in locatie
Op de plek waarop je huisdier het liefst zit of ligt, voelt het dier zich ontspannen en kun je mooie, kalme foto’s maken. Zet je het dier (of dat nu een kat, hond of hamster is) op een andere plek, dan zie je vaak een hele andere kant van zijn persoonlijkheid. Bijvoorbeeld nieuwsgierig, onderzoekend of juist speels. Blijf dus niet bij één locatie. Omdat je het dier in zijn eigen huis fotografeert, heb je de luxe dat hij meestal niet hoeft te wennen aan andere plekken in huis.
Fotografeer ook eens op een hele andere locatie in je huis. Hier zie je een heel andere kant van de kat die een uur eerder misschien nog wel lekker op de bank een dutje deed.
Carina Verhaegen, drupje.zoom.nl
De beste tijd
De handigste tijd om binnen je huisdier voor de camera te nemen, is midden op de dag, omdat het licht dan het sterkst is. Wat betreft je camera-instellingen is dit dus zeker het fijnste moment voor een shoot. Toch loont het de moeite om ook eens op een heel ander tijdstip te fotograferen. Niet alleen zorgt ander licht voor een andere sfeer, maar je dier is ook niet de hele dag hetzelfde. Na een lange wandeling of actief speeluurtjes, zal hij heel wat vermoeider zijn dan na een lange slaap. Op elk moment van de dag wordt een andere karakteruitdrukking zichtbaar met de bijbehorende gezichtsuitdrukkingen. Wil je een volledig beeld geven van je huisdier? Beperk je dan niet tot een vast moment.
Beloon je huisdier
Wil je dat je huisdier mee blijft doen met de shoot en het interessant blijft vinden? Vergeet hem dan niet zo af en toe te belonen! Dit kan zijn met een snoepje, maar ook met een momentje waarop hij even kan ontspannen. Met een hond loop je even een rondje, een kleiner dier laat je weer even in zijn hok tot rust komen.