in

Binnen aan de slag: dit zijn instellingen voor splashfotografie

 

 


1 februari 2021, 09:52

Heb je je splash-opstelling klaar en kun je beginnen met fotograferen? Dan kun je de camera instellen. We leggen je uit welke instellingen je nodig hebt voor splashfotografie!

 

Je sluitertijd moet snel genoeg zijn om de druppels goed te kunnen bevriezen in je foto. We kiezen hier voor een sluitertijd van 1/200 om alles goed scherp op de foto te kunnen zetten.

Je diafragma zet je rond de F8 of F10. Het is bij splash fotografie mooi als je al het opspattende water scherp fotografeert. Kies daarom voor een diafragma dat bij je opstelling past. Als je een grote schaal hebt met veel water, dan is het beter om je diafragma wat dicht te knijpen (hoger f-getal). Gebruik je een wijnglas als onderwerp? Dan kan het diafragma iets verder open. (lagen f-getal). Let er op dat het water van voor naar achter scherp is.

Foto: Jeroen Arts (doc-j.zoom.nl)

Afhankelijk van de hoeveelheid licht die je hebt moet je de iso-waarde aanpassen. We kiezen even voor een iso-waarde van 400, omdat je dan een mooie heldere en lichte foto krijgt. Hierbij geldt ook dat het afhangt van de kleur van je achtergrond en het aanwezige licht. Houd rekening met ruis als je een donkere omgeving en donkere achtergrond gebruikt. Voor deze opstelling kun je gebruik maken van je standaard (kit) lens, en heb je geen specifiek objectief nodig. We gaan hier uit van een brandpuntsafstand van 50mm.

We gebruiken bij dit voorbeeld maar een flitser, maar met twee kan het ook. Zet je tweede flitser aan de voorkant van je opstelling neer, er recht voor of schuin voor van de zijkant. Doordat de tweede flitser je onderwerp verlicht met een lichtflits kan de sluitertijd van de camera ook eventueel wat langzamer. Dit komt omdat de flits zelf de beweging van het water enigszins bevriest. Houd wel rekening met de synchronisatietijd van de flitser bij het instellen van je sluitertijd.

Scherpstellen

Om altijd scherpe foto’s te kunnen garanderen kun je even je onderwerp boven je opstelling houden en de camera hierop laten scherpstellen. Daarna zet je de camera op manuele scherpstelling en dan kom je niet meer aan je scherpstelling.
Succes!

Bekijk ook deze video over splashfotografie:

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Werken met Photoshop Express: basisbewerkingen op je smartphone

Creatieve objectieven: zo ga je aan de slag met een lensbaby