Een portret legt het leven van de geportretteerde vast. Het kan diepe emoties uiten en boeiende verhalen vertellen, maar dan moet je wel weten wat je aan het doen bent. Wij geven je wat tips!
Wil je alles leren over portretfotografie zoals belichting en instellingen, zowel binnen als buiten? Bekijk dan onze Cursus Binnen- en Buitenportretten (boek & online cursus)
Instellingen voor portretfotografie
Wie portretten wil gaan maken moet van tevoren goed zijn basisinstellingen weten. Er is namelijk niets zo vervelend voor het model als steeds maar te moeten wachten, terwijl de fotograaf met zijn instellingen aan het stoeien is. Bovendien komt dit ook niet professioneel over.
Het belangrijkste bij portretfotografie is je diafragma. Met een groot diafragma (kleine waarde, zo tussen F 2,8 en F 4) wordt de achtergrond vaag en komt je model mooi vrij van de achtergrond. Hierdoor stuur je het oog van de kijker naar wat echt belangrijk in de foto is: de persoon. Met een groot diafragma krijg je bovendien veel licht binnen en kun je de iso-waarde laag houden.
Bij genoeg licht heb je een korte sluitertijd en dus geen last van bewegingsonscherpte. Wordt de sluitertijd te lang, dan kun je altijd flitsen. Wie liever met natuurlijk licht wil werken, schroeft z’n iso iets op. Pas wel op met te hoge waarden, vanwege hinderlijke ruis.
Nog meer fotografietips?
Wil jij ook beter leren fotograferen en nog veel meer van dit soort tips ontvangen? Bekijk dan ons uitgebreide aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start vandaag nog met jouw persoonlijke cursus!
Zo kun je direct aan de slag met de cursussen Lightroom, Portretfotografie, Reisfotografie, Macrofotografie, Landschapsfotografie, Smartphonefotografie en later ook Photoshop en Straatfotografie.

Praktische tips voor portretfotografie
Bij het maken van portretfoto’s is het belangrijk het juiste standpunt te kiezen, maar ook welke lens je gaat gebruiken. Sta je te dicht op je model dan treedt er vervorming op, wat voor een charmante portretfoto niet geschikt is. Beter kun je verder weg gaan staan en een standaard- of zelfs een telelens gebruiken.
Bij portretfotografie in de studio werk je met flitsers en is het licht volledig manipuleerbaar. Op locatie kan dit, mits je niet je complete studioset mee wil nemen, een stuk lastiger zijn. Deze cursus laat zien hoe je het licht op locatie kan gebruiken om een mooie portretopname te maken.
Als je een model gaat fotograferen is het erg handig om voorbeelden van poses mee te nemen. Laat je inspireren door andere modellen en werk van fotografen waarvan je vindt dat ze bij jouw model passen. Je zult merken dat dit heel makkelijk communiceert met je model.
Wil je meer video-uitleg over portretfotografie of wil je andere onderwerpen in videovorm zien? Bekijk dan eens onze Zoom.nl YouTube pagina. Hier plaatsen wij regelmatig video’s zoals deze, over allerlei verschillende onderwerpen. Ook zijn er video’s met korte tips, videoverslagen van evenementen, en videozines die je naast je magazine kunt kijken.
Nabewerken van portretten
Heb je de perfecte blik te pakken? Dan ben je vaak nog niet helemaal klaar. Belangrijk is om de foto nog door de nabewerking te halen, al is het alleen maar om te controleren of ze wel echt goed zijn. Punten die je zeker nog even wil nalopen in bijvoorbeeld Photoshop zijn:
– In de raw converter kun je kijken of je het contrast wat kunt verhogen. Dit zorgt vaak voor net wat extra pit.
– Vervolgens kun je in de raw converter nog een beetje spelen met Lokaal Contrast.
– Als de foto vervolgens in Photoshop is geopend, kun je de oneffenheden in de huid makkelijk oplossen met Snel retoucheerpenseel.
– De ogen zijn een van de belangrijkste onderdelen van een portret. Die kun je er uit laten springen door ze iets lichter te maken. Selecteer het hele oog. Nu ga je naar Afbeelding, Aanpassingen, Niveaus om het oog witter te maken. Doe niet te gek. Het ziet er al snel spookhuisachtig uit.
– Bij fashionportretten kun je de huid eventueel wat gladder maken. Dit kun je doen met het filter Vervagen, Gaussiaans vervagen.
– De portretfotograaf gebruikt doordrukken en tegenhouden vooral om accenten te leggen op delen van het gezicht en zo meer diepte te krijgen.
– Een veel gebruikte tool in fashionfoto’s is Filter Uitvloeien. Je kunt iemand dikker, dunner, langer en korter maken, of specifieke ledematen aanpassen.
Let wel op dat je dit alles met mate doet. Een te bewerkt portret kan al je goede techniek en prachtige blik al snel onderuit halen.
Wil je wat meer inspiratie opdoen voordat je zelf aan de slag gaat? Bekijk dan eens onze collectie Magische Portretfoto’s!

Portretfotografie tips
Wil je meer handige tips over portretfotografie? Bekijk dan dit overzichtsartikel.