in

Basiscursus vogelfotografie


29 mei 2018, 10:15

Voor wie net wil beginnen met vogelfotografie hebben wij deze basiscursus. Hierin worden alle belangrijke onderdelen om goede vogelfoto’s te maken uitgelegd.

Een perfecte vogelfoto maken is vaak lastiger dan het lijkt. Het is niet zo dat je even je camera pakt, ‘klik’ en je hebt een goede foto. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden om het beste beeld te krijgen. Zowel de voorbereiding als de uitvoering zijn belangrijk.

Oefen

Wanneer je net begint met vogelfotografie is het belangrijk om hier eerst mee te oefenen. Begin eerst met het fotograferen van vogels in je tuin, in een parkje, de dierentuin of een vogelpark. Deze vogels zijn wat meer mensen gewend en zijn vaak makkelijker te fotograferen.
Bestudeer de vogels goed en fotografeer zo veel mogelijk. Hierdoor krijg je al snel meer gevoel voor het fotograferen van vogels. Dit maakt het makkelijker wanneer je weer een stapje verder gaat in vogelfotografie.


Marielledevalk

Vooronderzoek

Bedenk eerst wat voor soort vogels je wilt gaan fotograferen. Dit kun je doen door op te zoeken waar verschillende vogels leven en waar ze het meest te zien zijn. Soms zitten vogels goed verstopt. Door op te zoeken waar ze zitten kun je ze het beste vinden. Je moet er wel rekening mee houden dat niet alle vogels op dezelfde plek blijven. Door te kijken of ze rond trekken kun je voorkomen dat je ze misloopt.

Wanneer je al deze kennis hebt opgedaan ben je goed voorbereid en kun je beginnen met het nadenken over de locatie waar je gaat fotograferen en de instellingen die je het beste kunt kiezen.


Henrita

Materialen

Het is ook belangrijk om te weten wat voor materiaal je nodig hebt voor het soort fotografie wat je gaat beoefenen. Voor vogelfotografie zijn er een aantal benodigde materialen.

Camera
Om te beginnen moet je bij het kopen van een camera erop letten dat de autofocus snel en trefzeker is. Met een goede autofocus kun je zelfs onder slechte lichtomstandigheden goed scherpstellen. Dit is belangrijk omdat vogels snel weg kunnen vliegen. Je camera moet daarom ook zo snel kunnen scherpstellen.

Het is belangrijk dat de autofocus-velden van de camera verspreid zijn over het hele beeld en veel cross-type punten hebben. Ook moeten de sensoren lichtsterk zijn. Dit zorgt ervoor dat de contrastverschillen goed verwerkt worden.

Ook is het belangrijk dat de camera een snelle sluitertijd en een hoge ISO-waarde heeft. Zo kun je de camera goed aanpassen in verschillende (onverwachtse) omstandigheden.

Lens
Bij vogelfotografie is het ook heel belangrijk wat voor soort lens je gebruikt. Je kunt namelijk het beste gebruik maken van een lichtsterke lens met een grote brandpuntafstand. Deze lenzen zijn erg prijzig. Hiervoor in de plaats zou je ook een prime lens kunnen aanschaffen. Deze hebben een zeer scherpe beeldkwaliteit, maar zijn minder flexibel dan de lichtsterke lens.

Koop een lens met beeldstabilisatie om scherpere foto’s te krijgen. Trillingen zorgen voor bewegingsonscherpte. Beeldstabilisatie in de lens zorgt ervoor dat deze trillingen worden gecompenseerd.

Tele-converter
Vaak kun je bij telelenzen gebruik maken van een tele-converter. Hierbij kun je de brandpuntafstand verlengen. Helaas verlies je hierdoor wel licht waardoor de lens een aantal stops verliest.

Statief
Grote telelenzen zijn enorm zwaar waardoor het noodzakelijk is om een statief te gebruiken. Een statief is ook handig in situaties waar weinig licht aanwezig is. Verdiep je eerst goed in het soort statief dat je nodig hebt, voor je een statief aanschaft.
Bekijk hier welk statief het beste bij jou past.

Aan de slag

Wanneer je goed voorbereid bent en alle benodigdheden hebt is het tijd om aan de slag te gaan! Nu moet je goed gaan bedenken welke aanpak het beste werkt.

Camera instellingen
Vogels zijn erg bewegelijk, de ene vogel wat meer dan de andere. De instellingen die je nodig hebt hangen dus af van de soort vogel, maar ook van de omgeving. Je wilt natuurlijk niet een perfect moment mislopen door het gebruik van de verkeerde instellingen.
Je kunt bij vogels die erg snel bewegen het beste in de AV-stand fotograferen. Gebruik AI-Servo of continue focus zodat je niet zelf continu scherp hoef te stellen. Gebruik vooral een zo hoog mogelijke ISO-waarde. Pas wel op voor ruis die ten koste gaat van de kwaliteit en scherpte van de opname.


Yeepha

Wanneer je een vogel fotografeert die relatief stil zit is de focus op sluitertijd wat meer van belang. In dit geval kun je de camera prima handmatig instellen.

Scherpte
Een goede vogelfoto is haarscherp. Dit betekend dat alle details van de vogel zichtbaar zijn. Net als bij het fotograferen mensen is het belangrijk om op de ogen te focussen. Zo krijg je de meest belangrijke details van de vogel in beeld.


Kleinekeep

Je kunt ervoor kiezen om de achtergrond scherp te houden of juist onscherp te maken. Wanneer je kiest voor een onscherpe achtergrond, valt je oog het meest op de vogel. Dit effect verlies je door de achtergrond scherp te laten, maar het kan wel heel mooi zijn om meer van de natuur te laten zien.
Bedenk daarom wat je zelf graag wilt laten zien.
Je kunt hiermee experimenteren. Zo ontwikkel je een eigen stijl en smaak.


Willemdewolf


Ronwestbroek

Extra tips
-Bekijk wat het weer gaat doen wanneer je vogels gaat fotograferen en houd rekening met de kleding en eventueel met bescherming voor je camera
-Neem een goede verrekijker mee
-Blijf zo laag mogelijk zitten en beweeg niet te snel wanneer je een vogel wilt benaderen
-Fotografeer vroeg in de morgen of in de namiddag wanneer de vogels het meest actief zijn
-Zorg ervoor dat je niet opvalt bij het fotograferen, gebruik eventueel camouflage
-Probeer eens te fotograferen vanuit een laag standpunt, dit kan erg mooie resultaten opleveren

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Expertuitdaging: perfecte symmetrie

De Fujifilm X-H1: voor fotografen én filmers