in

Basiscursus beeldbewerking – Met 5 tips naar de top


9 december 2016, 10:00

Hoe doen die Photoshop-pro’s het toch allemaal? Wees gerust, zij hebben het ook met vallen en opstaan moeten leren. Experimenteer gerust met deze vijf tips om je de speciale effecten van de pro’s eigen te maken en de lat van je eigen foto’s net iets hoger te leggen.

1. Vintage sfeertje


mkview · ISO 100 · F 10 · 1/160 SEC · 35 MM
Moeilijk: 2/5
Software: Photoshop

Wil je je foto een stuk ouder doen lijken dan hij in werkelijkheid is? Dat kan door een vintage effect op je foto los te laten. Let wel, dit heeft alleen effect als de inhoud van je foto dit ook toelaat. Een beeld van iemand met een smartphone heeft geen zin als je een jaren 50 of 60 look voor ogen hebt. Om je foto een stuk ouder te doen lijken, bestaan er veel verschillende methoden. We hebben er een gekozen die snel en effectief is.

Open Photoshop en open de foto die je wilt bewerken. Kies Laag/Nieuwe aanpassingslaag/Kleur opzoeken. Bevestig met OK. Zodra je op de laag in het lagenvenster klikt, verschijnt er een venster met drie tabbladen. Klik op het uiterst linkse icoontje – met het raster – onder Eigenschappen. Selecteer in het keuzemenu naast Abstract de optie Gold-Crimson. Dupliceer de achtergrondlaag vervolgens en selecteer daarna in het rechtermuisknopmenu Omzetten in slim object. Ga daarna naar Filter/Lenscorrectie. Klik daarna uiterst rechts door naar het tabblad Aangepast en trek de schuifbalk bij Vignet/Hoeveelheid naar links tot -100. Bevestig met OK. Aangezien er vroeger heel wat korrel in foto’s zat, gaan we ook wat ruis toevoegen. Dit doen we via Filter/Filtergalerie. Open rechts in beeld de map Structuur door er één keer op te klikken en kies vervolgens Korrel. Stel de Intensiteit in op 25 en het Contrast op 40. Laat het Type korrel op Standaard staan en sluit het venster door op OK te klikken.

2. Zachte huid


bybert · ISO 800 · F 4 · 1/60 SEC · 105 MM
Moeilijk: 4/5
Software: Photoshop/Lightroom

Heel wat professionele portret- en fashionfotografen gebruiken in Photoshop Frequency Separation om de huid helemaal egaal te maken. Het grote voordeel van deze techniek is dat je de huid er glad mee krijgt zonder dat het onrealistisch lijkt.

Open een portretfoto in Photoshop en dupliceer de achtergrondlaag twee keer via Laag/Laag dupliceren. Noem de lagen gemakshalve Low en High. Klik de bovenste laag, High, even uit door op het oogje naast de laag in het lagenvenster te klikken. Selecteer daarna Low en kies Filter/Vervagen/Gaussiaans vervagen. Stel de Straal in op 10 pixels en bevestig met OK. Zet High opnieuw aan en selecteer de laag ook. Kies daarna Afbeelding/Afbeelding toepassen en kies bij Laag voor Low. Kies bij Overvloeien voor Aftrekken en stel de Dekking in op 100%. Bij Schalen stel je 2 in en achter Verschuiven typ je 128. De functies Omkeren, Transparantie behouden en Masker blijven uitgevinkt. Je krijgt dan een grijze laag te zien met ietwat structuur. Bevestig met OK. Stel vervolgens de overvloeimodus van deze laag in op Lineair Licht. Je foto is nu weer gewoon zichtbaar. Selecteer nu Low en High en kies daarna Laag/Lagen groeperen om ze samen in één mapje te stoppen. Klap daarna de map open en selecteer Low. Kies de Lasso in de gereedschapsbalk en stel bovenaan de Doezelaar in op 20 pixels. Selecteer nu (met de SHIFT-toets) de huid waar er veel licht valt (de highlights) en ga dan naar Filter/Vervagen/Gaussiaans vervagen en schuif de balk extreem naar rechts. De gelaatstint wordt nu overdreven gekleurd. Verschuif ‘m vervolgens terug naar links tot de teint overeenkomt met de rest. Bevestig met OK en herhaal dit op andere plekken in het gelaat. Om pukkeltjes of andere oneffenheden weg te werken, schakel je over naar High. Kies het retoucheerpenseel in de gereedschapsbalk, pas de grootte aan en zoom goed in op het gezicht. Kies een zacht penseel en zorg dat er bovenaan in de balk bij Monster: Huidige laag staat. Houd de Alt-toets ingedrukt om een staal te nemen en stempel de oneffenheden daarna één voor één weg.

Heb je Lightroom? Daar is het een stuk eenvoudiger om de huid te verzachten. Daar kun je met behulp van het retoucheerpenseel aan de slag. Kies bij Effect voor Huid verzachten en schilder over de huid. Als het te nep begint te lijken, kun je de schuifregelaar bij Helderheid een beetje naar rechts verschuiven.

3. Sprekende ogen


foto-av ISO 100 · F 6,3 · 1/100 SEC · 70 MM
Moeilijk: 3/5
Software: Photoshop / Lightroom

De ogen zijn de aandachttrekkers in een portretfoto. Die kun je tijdens de nabewerking dus maar beter in de verf zetten.

In Photoshop kom je al een heel eind met de gereedschappen doordrukken en tegenhouden. Open de portretfoto die je wilt bewerken en dupliceer de achtergrondlaag via Laag/Laag dupliceren. Zoom voldoende in op het eerste oog. Kies in de gereedschapsbalk eerst voor de tool Tegenhouden. Dat is een icoontje met een bol met een stokje. Stel boven in de balk het Bereik in op Middentonen en kies bij Belichting voor 25%. De penseelgrootte stel je zo ongeveer even groot in als de rand van de iris. De Hardheid van het penseel stel je laag in, bijvoorbeeld op 15%. Ga nu voorzichtig met het penseel over de volledige iris, zonder de pupil te raken. Het oogwit kun je eventueel ook wat lichter maken. Selecteer daarna de tool Doordrukken, die zit in hetzelfde vakje. Met deze tool kun je delen van je foto donkerder maken. Kies een klein penseel met een Hardheid van 10%. Kies bij Bereik voor Schaduwen en stel de Belichting in op 15%. Maak het randje van de iris nu wat donkerder en neem desgewenst ook de pupil mee.

Wil je ongeveer hetzelfde effect in Lightroom? Dat kan een stuk sneller met het Aanpassingspenseel in de module Ontwikkelen. Zoom voldoende in op het oog en kies daarna bij Effect voor Irisverbetering. Pas de penseelgrootte aan zodat-ie ongeveer zo groot is als de breedte van de iris en schilder vervolgens over de volledige iris, zonder de pupil te raken. De Belichting, Helderheid en Verzadiging staan bij deze voorinstelling iets hoger waardoor de ogen een stuk lichter en kleurrijker zullen worden. Desgewenst kun je nog met de schuifbalkjes spelen tot je het gewenste resultaat bereikt.

4. Sunflare toevoegen


fotostad· ISO 100 · F 1,8 · 1/320 SEC · 50 MM
Moeilijk: 2/5
Software: Photoshop

Als je tegen de zon in fotografeert, krijg je een lensflare. Soms is dat erg storend, maar het kan in bepaalde situaties ook net iets extra aan je foto geven. Gelukkig kun je deze sunflare ook in Photoshop nabootsen.

Open je foto en voer alvast alle bewerkingen uit om je foto te verbeteren. Lens- of sunflare toevoegen is namelijk iets dat je als allerlaatste pas doet. Dupliceer je achtergrondlaag via Laag/Laag dupliceren en kies daarna voor Filter/Rendering/Zon. Je krijgt nu een apart venstertje met allerlei opties. Klik op de verschillende mogelijkheden onder Lenstype om te zien hoe het effect later zal zijn. Verplaats de positie eventueel. Wij kozen voor deze foto voor 50-300 mm zoomen. Vervolgens moet je ook nog de Helderheid instellen. Experimenteer met de schuifbalk tot het gewenste resultaat. Wij kozen voor deze foto voor 125%. Bevestig met OK. Tevreden? Op het eerste zicht ziet dit er goed uit, maar het kan beter. Haal de lensflare weg via Bewerken/Ongedaan maken zon. We zetten de filter straks terug, Photoshop onthoudt dan de positie, lenstype en helderheid. Maak een nieuwe laag aan en bevestig met OK. Kies daarna Bewerken/Vullen en stel Inhoud in op Zwart. Transparantie behouden moet uitgevinkt staan. Ga verder met OK. Kies nu opnieuw Filter/Zon. Stel daarna de overvloeimodus van deze zwarte laag in op Bleken. Optioneel kun je de dekking van deze laag nog wat verminderen.

5. Dramatisch zwart-wit


oudmaijer· ISO 100 · F 7,1 · 1/200 SEC · 17
Moeilijk: 2/5
Software: Lightroom

Je bent ze ongetwijfeld ook wel eens tegengekomen … van die dramatische zwart-witfoto’s. In Lightroom is de klus zo geklaard.

Kies Bestand/Foto’s en video importeren als je nieuw beeldmateriaal wilt inladen of ga in je Lightroom-bibliotheek op zoek naar de foto die je onder handen wilt nemen. Ga naar het tabblad Ontwikkelen en kies in de rechtermarge het paneel HSL/Kleur/Zwart-wit. Klik op Zwart-Wit en trek de schuifbalken bij Rood, Oranje en Geel wat naar rechts voor meer contrast. Trek het Blauw een beetje naar links zodat de wolkenpartijen duidelijker in beeld komen. Scrol daarna naar boven naar het paneel Standaard en verhoog het Contrast tot +100. Als je foto te donker wordt, kun je de Belichting met een halve stop verhogen. Verminder daarna de Hooglichten tot -70 en verhoog de Schaduwen tot +45. Om alles wat te verscherpen, trekken we de Helderheid op tot +100. In de Kleurtintcuve trekken we de Hooglichten nog wat op en verminderen we de Schaduwen door de grafiek ietwat te vervormen. Voeg ten slotte nog wat vignettering toe door in het paneel Effecten de Hoeveelheid naar links te trekken.

De belangrijkste fotografie tips voor beginners

Wil je meer handige tips voor beginners? Bekijk dan dit overzichtsartikel

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

In de stijl van Wim Denijs – Landschapsfotografie

Essentiële marketing voor fotografen – De belangrijkste do’s en don’ts