in

Alles over het fotograferen van lichtende nachtwolken

Lichtende nachtwolken, het is een bijzonder natuurfenomeen dat menig fotograaf ooit eens vast hoopt te leggen. Wat zijn deze wolken precies, wanneer kun je ze spotten en hoe leg je ze vast? In dit artikel vertellen we je alles wat je wilt weten over lichtende nachtwolken.

Je hebt er misschien al eens van gehoord, misschien heb je al foto’s voorbij zien komen, of heb je ze zelf al eens gezien en gefotografeerd. Rond deze tijd van het jaar kun je lichtende nachtwolken spotten. Zo’n bijzonder natuurfenomeen kunnen we natuurlijk niet zomaar overslaan, daarom vertellen we je hieronder alles over dit verschijnsel.

Lichtende nachtwolken zijn niet het enige natuurverschijnsel dat je kunt fotograferen in de zomer. Eerder schreven we al artikelen over andere natuurverschijnselen, zoals ‘5 fotolocaties om zeevonk te fotograferen’ en ‘7 fotolocaties voor het fotograferen van de Melkweg’. In het artikel ‘20 fotolocaties om de zomer te fotograferen‘ geven we je ook nog eens een paar geweldige locaties voor in de zomer!

Wat zijn lichtende nachtwolken?

Voordat we je wat gaan vertellen over het fotograferen van de lichtende nachtwolken, willen we je wat vertellen over dit fenomeen. Het is namelijk wel zo fijn als je ook weet wat je precies op de foto aan het zetten bent. Normale wolken bevinden zich in de onderste 25 kilometer van de atmosfeer van onze planeet. Lichtende nachtwolken bevinden zich echter veel hoger, op zo’n 80 kilometer hoogte, in extreem ijle lucht.

Als de zon onder de horizon verdwijnt, kan het zonlicht soms nog op deze wolken schijnen. Daardoor worden de wolken wat opgelicht, en worden ze zichtbaar in de verder donkere lucht. De wolken bestaan meestal uit kleine stofdeeltjes bedekt met ijs, dus niet uit de dauw waaruit wolken normaal bestaan. Op de hoogte waar de wolken hangen, waait het vaak erg hard, waardoor het soms lijkt alsof de wolken dansen. Als de zon verder wegzakt onder de horizon, worden de wolken niet meer belicht en zijn ze niet meer zichtbaar.

Foto: Corne102

Wanneer kun je lichtende nachtwolken zien?

Lichtende nachtwolken zijn redelijk zeldzaam en je kunt ze vaak maar een paar keer per jaar zien. De condities moeten optimaal zijn. Het lichtende nachtwolken seizoen duurt ongeveer een maand, soms wat langer of korter. De weken rondom de langste dag is de kans op lichtende nachtwolken groot. Hier zitten echter wel een aantal criteria aan, zo mag het niet bewolkt zijn en moet je op het juiste moment naar de lucht kijken. Eén tot twee uur na zonsondergang zijn de wolken aan de hemel te zien. Ook vóór zonsopkomst kun je de wolken spotten. Pas als het echt donker is, kun je ze goed zien. Vaak is rond 23:00 het optimale moment om de wolken te zien.

Foto: Robbie18 – ISO 6400 · ƒ/2.8 · 1/25s · 16mm

Waar kun je ze zien?

Lichtende nachtwolken zijn in principe door heel het land te zien, mits het dus niet bewolkt is. Wel bevinden ze zich, net als het noorderlicht, in het noorden. Wil je ze dus zien, kijk dan op het juiste moment naar de noordelijke hemel. Vaak is op mooie, zomerse dagen goed te voorspellen of de wolken zichtbaar gaan zijn, je kunt je op die dagen dus goed voorbereiden en ‘s avonds regelmatig uit het raam kijken.

Natuurlijk hoef je het niet helemaal alleen te doen, op NLCNET worden lichtende nachtwolken gemeld. Wil je weten wat de voorspellingen zijn? Dan kun je op Spaceweather kijken.

Foto: VincentSnoekFotografie – ISO 100 · ƒ/5.6 · 30s · 24mm

Tips voor het fotograferen van lichtende nachtwolken

Nu je alles weet over de wolken, mist nog slechts één ding: de tips voor het fotograferen van dit fenomeen. Alle tips hebben we hieronder uitgebreid voor je opgeschreven. Zo ben je straks helemaal klaar voor het fotograferen van lichtende nachtwolken.

1. Instellingen

Je instellingen zijn natuurlijk het belangrijkste. Je wilt de wolken mooi belichten, terwijl de rest van de omgeving als een silhouette weg mag vallen. Je instellingen zijn natuurlijk afhankelijk van je apparatuur en de omstandigheden, toch valt er wel het een en ander over te zeggen. Waarschijnlijk moet je je iso wat omhoog schroeven, maar let erop dat je deze niet te hoog zet, dat kan namelijk voor ruis zorgen. Het is veel slimmer om eerst te beginnen met de sluitertijd. Ga bijvoorbeeld voor een sluitertijd van bijvoorbeeld 30 seconden of zelfs 1 minuut. Zet je diafragma helemaal open, zodat je ook daar zo veel mogelijk licht mee vangt. Kies niet voor een té lange sluitertijd, want dan vervagen de wolken te veel. 

Foto: doolaard – ISO 1250 · ƒ/1.5 · 1/6s · 4.32mm

2. Statief

Als je in het donker fotografeert heb je een lange sluitertijd nodig en bij het gebruiken van een lange sluitertijd, is een statief onmisbaar. Met een statief heb je geen last van de bewegingsonscherpte die je wel zou hebben als je de camera in je handen zou houden bij een lange sluitertijd. Je kunt er zelfs nog voor kiezen om de foto van een afstand te maken, bijvoorbeeld door middel van een app. Zo hoef je de camera niet eens aan te raken. 

Foto: Robbie18 – ISO 6400 · ƒ/2.8 · 1/25s · 16mm

3. De omgeving

Natuurlijk wil je de wolken graag op de foto zetten, maar let ook op de omgeving. Niet alle omgevingen zijn namelijk even mooi. Daarbij is het midden in de stad lastig om de wolken te fotograferen, omdat daar veel sprake is van lichtvervuiling, al kan het natuurlijk wel. Kies een omgeving en voorgrond die mooi past bij je foto. 

Lichtende nachtwolken

Foto: IrisPopkema – ISO 320 · ƒ/3.6 · 1/2s · 17.5mm

Inspiratie nodig?

Ben je van plan om binnenkort op pad te gaan, in de hoop dat je lichtende nachtwolken zult zien, maar weet je nog niet goed wat voor foto’s je wilt maken? In de galerij ‘Lichtende nachtwolken’ verzamelden we de mooiste foto’s van lichtende nachtwolken. Klik op de galerij titel, of de afbeelding hieronder om de galerij te openen.

Klik op de foto om naar de galerij te gaan

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zit alles onder de modder? Zo reinig je je statief

Superzoomers gezocht