in

Adobe Lightroom: dit zijn de verschillende versies


30 november 2020, 08:16

Adobe heeft de software Lightroom in de afgelopen jaren in verschillende versies uitgebracht. Soms wat onhandig: want over welke vorm van Lightroom hebben we het nu? Wij werken in deze cursus met Lightroom Classic, de software die op de computer het meest uitgebreid is.

Adobe lanceerde de eerste versie van Lightroom in 2007. In de jaren erna werd Lightroom steeds uitgebreider, met bijvoorbeeld in versie 3.0 de toevoeging van lenscorrectie en transformatie van het perspectief. Lightroom ontwikkelde door, en in 2015 kwam de populaire versie 6.0 uit. Dit is de laatste versie die zonder een Adobe-abonnement kon worden gekocht.

Twee versies

In 2017 maakte Adobe een grote wijziging in z’n beleid: er werd een abonnementsmodel opgestart en er werd een splitsing gemaakt tussen Lightroom CC en Lightroom Classic CC. De benaming ‘CC’ werd in 2019 alweer losgelaten, en Adobe maakt nu onderscheid tussen Lightroom en Lightroom Classic.

Computer

Voor de computer zijn er nu dus twee versies. Lightroom is een nieuwe cloud-gebaseerde versie, met ook een nieuwe interface. Lightroom Classic is de ‘oude’ Lightroom met de klassiekere interface en wat meer mogelijkheden. Beide programma’s kunnen met een abonnement worden aangeschaft. Wil je meer weten over de verschillen tussen Lightroom en Lightroom Classic, bezoek dan eens www.tiny.cc/lrversies.

De verschillen tussen Lightroom en Lightroom Classic volgens de Adobe-website.

Mobiel

Ook voor mobiel en tablet heeft Adobe de Lightroom-app, waarbij je foto’s gesynchroniseerd worden met de Lightroom-versie (niet Classic dus) voor desktop.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Praktische fotografietips op een safari

Dit waren de mooiste foto’s van november 2020