in

Aan de slag met je eigen thuisstudio: dit zijn geschikte achtergronden

Fotografeer je in jouw thuisstudio, dan ontkom je er niet aan dat een gedeelte van de ruimte op de foto komt. Dit is meestal niet de bedoeling en je lost het op door met achtergronden te werken. Welke mogelijkheden zijn er en hoe ga je te werk?

Fotografeer je op locatie, dan zoek je naar een omgeving die bij het onderwerp van je foto’s past. In je thuisstudio moet je voor je eigen uitzicht zorgen. Daar gebruik je achtergronden voor en bij zoiets als productfotografie heb je daarnaast te maken met de ondergrond.

Een snelle en eenvoudige manier om een neutrale achtergrond te maken, is door de muren van jouw fotostudio wit te verven. Een egaal witte muur is perfect om portretfoto’s te maken en werkt ook bij veel andere onderwerpen zoals producten.

Verf, stoffen en behang

Voordat je de muur wit kalkt, is het van belang dat je hem goed egaliseert. Maak de wand zo vlak mogelijk, want putjes, scheuren en bobbels kunnen anders voor ongewenste schaduwen zorgen zodra er licht op valt. Gebruik daarnaast matte verf om zo min mogelijk last te hebben van hinderlijke reflecties. Een andere kleur kiezen zoals zwart kan natuurlijk ook. Zoek je een andere sfeer, dan is een ruwe betonnen muur, houtpaneel, verweerde deur of steenwand een idee.

Voor meer variatie en ook als je geen permanente thuisstudio hebt, kun je prima werken met lappen stof. Daarmee kun je eindeloos variëren met kleuren en patronen. Trek een doek strak om nare kreukels en vouwen te voorkomen. Voor kleinere projecten zijn planken met mooie houtstructuur, stroken behang en kleine lappen stof ideaal om als ondergrond en achtergrond te gebruiken.

Met kleden, doeken of behang maak je de fraaiste achtergronden.

Manon Cosaro-Möller
Sony A7-III · ISO 100 · F 8,0 · 1/125 SEC · 70 MM

Achtergrondsysteem

Een andere optie is een achtergrondsysteem: daar hadden we het in het vorige onderdeel ook al even over. Er bestaan systemen die je permanent aan de muur bevestigt en die weinig ruimte innemen, maar ook systemen met statieven die je overal kunt neerzetten en makkelijk weer opbergt. Vaak kun je twee of vier rollen tegelijk plaatsen en dan hoef je alleen nog maar de gewenste kleur of een patroon omlaag te trekken. Je kunt het ook meteen als ondergrond gebruiken.

Rollen komen in verschillende maten en materialen. Let goed op de breedte die je nodig hebt. Het maakt immers nogal uit of je producten fotografeert, één persoon, twee mensen tegelijk of een groep(je). Hetzelfde geldt voor de maximale hoogte (én breedte) van het achtergrondsysteem zelf. Fotografeer je bijvoorbeeld zittende of staande mensen?

Papierrollen zijn erg populair en niet zo duur. Papier geeft weinig reflectie, maar kreukt en beschadigt wel makkelijker. Geen probleem, dan scheur je dat deel er gewoon van af en rol je een schoon stuk papier omlaag. Je kunt ook kiezen voor achtergronddoeken van bijvoorbeeld katoen of vinyl. Die hang je los op of schuif je over de dwarsligger van jouw achtergrondsysteem. Vinyl is eenvoudiger schoon te maken en gaat langer mee. Wel glimt het meer en is het zwaarder en duurder dan papier.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Verbluffend dynamisch bereik: zo voeg je een HDR-foto samen

Nieuwe Nikkor Z-objectieven – Groothoek en Macro