in

9 tips voor het fotografen in een kerk

Kerken en kathedralen vormen een prachtig onderwerp voor architectuurfotografen, met hun majestueuze architectuur, rijke geschiedenis en oogverblindende details. In dit artikel geven we 9 tips om in een kerk of kathedraal te gaan fotograferen.

Bovenstaande foto is van: Steven-Dijkshoorn

Deze tips komen in dit artikel aan bod: 

  • Tip 1: Uitdagend licht
  • Tip 2: Hoog dynamisch bereik vastleggen
  • Tip 3: Perspectief en creatieve compositie creëren
  • Tip 4: Detailfotografie
  • Tip 5: Panoramafotografie
  • Tip 6: Respect voor de locatie
  • Tip 7: Aandacht in de nabewerking
  • Tip 8: Onderzoek en planning vooraf
  • Tip 9: Voorbeelden bekijken

Tip 1: Uitdagend licht

Kerken zijn vaak donker én hebben complexe lichtomstandigheden, doordat er vaak zowel natuurlijk als kunstmatig licht aanwezig is. Als het erg donker is, kun je een statief gebruiken in combinatie met een langere sluitertijd om genoeg licht op te vangen (maar een statief gebruiken mag niet altijd, zie kader). Probeer te profiteren van de beschikbare lichtbronnen, zoals glas-in-loodramen, deuropeningen, kroonluchters en kaarsen. Fotografeer je tijdens een bewolkte dag of tijdens het blauwe/gouden uur, dan is het daglicht zachter en gelijkmatiger, waardoor het contrast tussen het glas-in-loodraam en het interieur van de kerk minder groot is. 

Probeer met HDR een goede balans tussen de hooglichten en schaduwen te krijgen.

A van de Riet (ari49)
Nikon D500 · ISO 160 · F 5 · 3/5 SEC · 10 MM

Tip 2: Hoog dynamisch bereik vastleggen

Er is vaak een groot verschil tussen de lichte en donkere gebieden in een kerk. Er is dan een groter dynamisch bereik dan je camera in één keer kan vastleggen. Om zowel de schaduwen als de hooglichten vast te leggen, kun je gebruikmaken van HDR (High Dynamic Range). Hierbij maak je meerdere opnamen met verschillende belichtingsinstellingen en combineer je deze later in de nabewerking om een foto te creëren met een groter dynamisch bereik.

Statief gebruiken in de kerk

Je mag niet in alle kerken fotograferen met statief. Controleer voorafgaand aan je bezoek de regels van de specifieke kerk. Je kunt dit doen door contact op te nemen met de kerk of door hun website te raadplegen.

Als alternatief voor een statief kun je bijvoorbeeld een Gorillapod gebruiken, of stabiliteit zoeken op een kerkbank (eventueel met een rijstzak onder je camera). Gebruik bij het fotograferen uit de hand ook de beeldstabilisatie van je camera/objectief, en stel eventueel een hoge iso-waarde in.

Tip 3: Perspectief en creatieve compositie creëren

Kerken hebben vaak interessante architectonische elementen zoals bogen, pilaren, gebrandschilderd glas, beelden en plafonds. Let bij het maken van een compositie op symmetrie, lijnen en patronen om een sterk beeld te creëren. Probeer verschillende standpunten, zoals laag bij de grond of juist vanaf een hoger punt in de kerk, om het onderwerp op een unieke manier vast te leggen.

Fotografeer ook eens recht omhoog voor een totaal andere blik op de kerk.

Peter Theunissen (pjhtheunissen)
Exif onbekend

Tip 4: Detailfotografie

Kerken bevatten vaak prachtige details, zoals houtsnijwerk, muurschilderingen en tegelwerk. Maak niet alleen overzichtsfoto’s, maar zoom ook eens in op deze elementen. Hiervoor kun je je een tele(zoom)lens gebruiken, bijvoorbeeld een 70-200 mm. Hiermee kun je details vastleggen die zich op grotere afstand bevinden. 

Tip 5: Panoramafotografie

Wil je de volledige omvang van de kerk vastleggen, dan probeer je dit natuurlijk met een groothoekobjectief. Heb je geen extreme groothoek, of past het alsnog niet in één enkel beeld, dan kun je panoramafotografie overwegen om de volledige omvang van de kerk vast te leggen.

Maak meerdere foto’s en zorg ervoor dat ze elkaar overlappen, zodat je ze later naadloos kunt samenvoegen in een beeldbewerkingsprogramma. 

Tip 6: Respect voor de locatie

Vergeet niet om respect te tonen voor de religieuze en culturele betekenis van de kerk. Houd rekening met eventuele beperkingen op het gebied van fotografie en gebruik van apparatuur. Vermijd het gebruik van flitslicht tijdens diensten of als het storend kan zijn voor anderen. 

Heb altijd respect voor de regels en voor de andere bezoekers.

Wilma Meijerink (wmeijerink_zoom)
Samsung SM-G991B • ISO 200 • F 1,8 • 1/50 SEC • 5,4 MM

Tip 7: Aandacht in de nabewerking

Besteed aandacht aan de nabewerking van je foto’s. Pas de belichting, het contrast, de schaduwen en de hooglichten aan om de architectonische kenmerken van de kerk te benadrukken. Ook kun je er in de nabewerking voor zorgen dat de kleuren van de glas-in-loodramen en andere kunstwerken overeenkomen met de werkelijkheid 

Tip 8: Onderzoek en planning vooraf

Besteed tijd aan het onderzoeken van de kerk die je wilt fotograferen. Leer over de geschiedenis, de architectonische stijl en de belangrijkste kenmerken. Je kunt dan veel interessantere foto’s maken omdat je de achtergrond kent. Plan je bezoek op een tijdstip waarop je ongestoord kunt fotograferen en waarop het licht gunstig is voor de foto’s die je wilt maken.

Onderzoek wat je wel en niet mag in de kerk die je wilt bezoeken, en bekijk vooraf foto’s die andere fotografen er al gemaakt hebben.

Paul Beckers (drone_paul_beckers_)
Exif onbekend

Tip 9: Voorbeelden bekijken

Bekijk voorafgaand aan je kerkbezoek veel voorbeelden gemaakt door andere fotografen. Je kunt hierbij goed letten op het gekozen onderwerp, het standpunt, de gebruikte brandpuntsafstand en overige camera-instellingen. Door veel voorbeelden te bekijken, leer je zelf creatiever kijken naar de mogelijkheden van een bepaalde locatie.

Door rekening te houden met deze punten en je technische vaardigheden te combineren met creativiteit en aandacht voor detail, kun je prachtige en boeiende architectuurfoto’s maken. 


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Wat is een goede workflow in Lightroom? Onze tips!

Vallende sterren fotograferen doe je zo!