in

9 tips om de paarse heide te fotograferen

Daniel Laan

Ons land is de afgelopen weken behoorlijk nat geregend. Dat is goed nieuws voor de verschillende soorten heide. Zoom.nl geeft je graag 9 tips over het fotograferen van de heide in de categorieën: Landschap, macro, natuur en portret.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie


Nog meer fotografietips?

Wil jij ook beter leren fotograferen en nog veel meer van dit soort tips ontvangen?Bekijk dan ons uitgebreide aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start vandaag nog met jouw persoonlijke cursus! Zo kun je direct aan de slag met de cursussen LightroomPortretfotografieReisfotografieMacrofotografie, LandschapsfotografieSmartphonefotografie  en later ook Photoshop en Straatfotografie.


Landschap

1. Extra vroeg op pad
Ga voor het fotograferen van een weids landschap met paarse tonen eens extra vroeg op pad. Verreweg de beste tijd om de heide te fotograferen is ’s morgensvroeg, wanneer de mist van de nacht aan het optrekken is en plaats maakt voor de rijzende zon. De dauw die de mist achter laat, zorgt voor extra contrast en daarmee verzadiging in de paarse bloemen van de struikheide. Daarnaast voegt de laagstaande zon een oranje tint toe, waardoor de kleur van de heide nog dieper wordt. Nog een reden om vroeg op te staan.

(foto: dennisart)

2. Zoek naar een lijnenspel
Ga op zoek naar bijvoorbeeld een zandpad of patronen in de heide. Vooral een s-bocht, dat de kijker zo fijn door de foto heen begeleidt werkt goed om te zorgen dat we blijven kijken.

(foto: Berthe2)

Macro

3. De late ochtend
We hebben het al even gehad over de dauw in de ochtend. Vlak na het beste moment voor het fotograferen van landschappen, ontstaat de ideale omstandigheden voor macro fotografie. Doordat er in de late ochtend meer licht beschikbaar is, kun je de sluitertijd korter maken. Dat is fijn omdat je met vaak met een lange brandpuntsafstand van een macrolens werkt. Door een korte sluitertijd heb je minder kans op bewegingsonscherpte.

(foto: Peterr)

4. Achtergrond
De heide heet een sterke aantrekkingskracht op allerlei insecten. Met een achtergrondkleur die uiteenloopt van magenta tot violet, ontwikkel je haast magische platen. Let dus heel goed op die achtergrond. Juist met dit soort felle kleuren heb je kans dat die snel afleid van je hoofdonderwerp.

(foto: loesje2004)

5. Neem een plantenspuit mee
Had je een ochtend geen mist of ben je te laat voor de dauw? Neem een plantenspuit met (schoon) kraanwater mee. Als de dauw vroeg weg trekt, kun je evengoed prachtige bokeh vastleggen door een beetje water over de heide te verstuiven en met strijk- of tegenlicht te fotograferen.

Natuur

6. Groter wild
Er kruipt veel klein wild in de paarse pracht rond. Maar zonder macro-objectief kom je ook aan je trekken in september. Groter wild als reeën en damherten zien we volop in begin september. De reeën zijn net uit de bronst en de damherten zijn in begin september volop bezig met de voorbereidingen voor een sterk nageslacht. Eind september en in het begin van oktober is de trots van de Veluwe aan de beurt. Burlende edelherten laten zich vooral tegen de avond zien en horen.

(foto: fotostad)

7. Ga op excursie
Zorg dat je je bewust bent van deze majestueuze dieren. Ze mogen wel eens mensen zien, maar tijdens de bronst kunnen ze bijzonder instinctief en prikkelbaar zijn. Jouw aanwezigheid kan hun gedrag beïnvloeden en daarom doe je er goed aan om op excursie te gaan met ervaren gidsen van bijvoorbeeld Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten.

(foto: hagel)

Portretten

8. Neem de haast weg
Houdt je model van uitslapen? Geen nood, want het mooiste moment om modellen mee te nemen naar een veld vol heide is vlak voordat het gouden uur begint. Zorg dat je op tijd bent, zodat je samen kan werken aan een uniek thema en compositie. Zonder haast creëer je ruimte voor een ongedwongen sfeer en spontane portretten.

(foto: bloempje76)

9. Kleding en diafragma
Zet ook het diafragma lekker open voor een fleurige achtergrond onscherpte. Die felle kleur van het paars werkt nog beter als jouw model kleding draagt in dezelfde kleurstijl of juist heel contrasterend. Denk daaraan voordat je op pad gaat.

Locaties

Zoom.nl raadt je aan de volgende toplocaties te bezoeken nu de bloei van de zachtroze dopheide langzaam maar zeker wordt opgevolgd door de meer paarse struikheide.

Nationaal park Dwingelderveld
Het Nationaal Park Dwingelderveld is het grootste natte heidegebied van Noordwest Europa.
Parkeren: Benderse 22, Ruinen 52.782073, 6.372416

Nationaal park de Veluwezoom – De Posbank
Parkeren: Beekhuizenseweg 1A, Rheden 52.029221, 6.022692

De Schoorlse Duinen – Vogelmeer
Parkeren: Oorsprongweg 1, Schoorl 52.706653, 4.688633

Nationaal park de Loonse en Drunense duinen
Parkeren: Giersbergen 12A, Drunen 51.656839, 5.152358

Nationaal park de Sallandse Heuvelrug
Parkeren: Holterweg 114, Nijverdal 52.350372, 6.456375

Nationaal Park Zuid-Kennemerland en de Amsterdamse Waterleidingduinen (damherten)
Parkeren: 1e Leijweg 9, Vogelenzang 52.345610, 4.583203

Nationaal Park de Hoge Veluwe (edelherten)
Parkeren: Ingang Otterlo, Houtkampweg 9A, Otterlo 52.102955, 5.786775

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Werken met een lichtmeter

Olympus OM-D EM-10 Mk IV – Grotere beeldsensor