in

8 industriële fotolocaties voor een fotoshoot

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Hoewel de lente in aantocht is, is het weer vaak nog alles behalve goed. Soms wil je een locatie binnen opzoeken, of ben je op zoek naar een stoere omgeving voor een stoere shoot. Om je daar mee te helpen, zochten wij een aantal prachtige industriële fotolocaties voor je op. Er zitten behoorlijk wat gave pareltjes tussen!

Op zoek naar ander fotografie-locaties, lees dan een van deze foto-locatie-artikelen.

In het artikel hieronder hebben we alle toffe locaties nog even voor je uitgeschreven. Om ervoor te zorgen dat je de locaties straks ook nog kunt vinden, hebben we de locaties voor je in kaart gebracht. Om ervoor te zorgen dat je er écht helemaal klaar voor bent, geven we je ook een aantal tips voor het maken van een stoere shoot.

1. Metaal Kathedraal

De Metaal Kathedraal in Utrecht is een gebouw als geen ander. Dit gebouw heeft een prachtige, gotische, industriële sfeer en is perfect voor een shoot. Je moet wel even toestemming vragen aan de locatie, maar dan heb je ook wat.

Foto: lvt-fotografie · Nikon D750 · ISO 80 · F 6.3 · 1/80 SEC · 85 MM

2. Radio Kootwijk

Radio Kootwijk is een voormalig zendstation en een enorm populaire fotolocatie. De oude apparatuur hangt er natuurlijk niet meer, maar de zalen zijn prachtig hoog en het patroon op de vloer is indrukwekkend.


Foto: fverburg · FC220 (DJI) · ISO 100 · F 2.2 · 1/170 SEC · 5 MM

3. Hembrugterrein

Het Hemburgterrrein is een groot terrein op de grens van Amsterdam en Zaandam. Op het terrein werden vanaf 1895 vuurwapens, artillerie en munitie geproduceerd voor het Nederlandse leger. Nadat alle productie stop was gezet en de bedrijven van het terrein waren verdwenen, raakte het in verval. In 2014 opende het park voor publiek en tegenwoordig kun je over een groot deel van het terrein rondwandelen, langs de vervallen gebouwen.


Foto: lena-58 · Nikon D5200 · ISO 250 · F 4.5 · 1/25 SEC · 18 MM

4. Strijp-S

Strijp-S in Eindhoven is een wijk en een voormalig bedrijventerrein van Philips. Inmiddels kun je hier wonen, winkelen, werken en uitgaan, maar de wijk heeft nog steeds het industriële gevoel.


Foto: michael146 · Sony A6000 · ISO 100 · F 8.0 · 1/125 SEC · 30 MM

5. CHV Noordkade

De Noordkade in Veghel is een industrieel complex in de Oude Haven. Het voormalige industrieterrein heeft een nieuwe functie gekregen als kunst en cultuurcluster. Niet alle locaties zijn even toegankelijk, omdat je vaak dan een ruimte moet boeken, maar ook als je erlangs loopt krijg je al een mooie, industriële sfeer.


Foto: kllee · Canon EOS 70D · ISO 100 · F 8.0 · 30 SEC · 10 MM

6. Tramkade

De Tramkade in Den Bosch is waar mengvoerfabriek De Heus stond. Het fabrieksgebouw staat er nog steeds, maar is niet meer werkzaam. Ook voor deze locatie geldt: wil je naar binnen, dan moet je een aanvraag doen en eventueel een ruimte huren, maar ook hier kun je van buitenaf al behoorlijk wat mooie foto’s maken.

Foto: made-by-bas-verhoeven · ILCE-7RM2 (SONY) · ISO 100 · F 2.8 · 1/800 SEC · 18 MM

7. NDSM-werf

In Amsterdam Noord ligt de NDSM-werf. Dit is een ruig, avontuurlijk gebied aan het IJ met post-industriële gebouwen. Er hangt hier dan ook die echte, industriële sfeer, die prachtig is op de foto’s.


Foto: ikjel · Canon EOS 1100D

8. Ebbingekwartier

Bij deze wijk in Groningen denk je misschien niet direct aan een typisch industriële omgeving. In het Ebbingekwartier zijn echter behoorlijk wat mooie murals te vinden en deze geven een heerlijke, kleurige en industriële sfeer aan je foto’s.


Foto: renekuipersphotography · Nikon D810

Op de kaart

Hieronder hebben we alle locaties eventjes voor je in kaart gebracht. Zo weet je precies waar je ze allemaal kunt vinden. Klik op de rode cameraatjes om de locaties te vergroten.

Tips voor een industriële fotoshoot

Als je besluit industriële foto’s te gaan maken, is het belangrijk dat je een aantal dingen in de gaten houd. Nu we je een aantal tips voor locaties hebben gegeven, geven we je ook een paar tips voor het maken van een industriële fotoshoot. Zo ga je goed voorbereid op pad.

Denk aan je belichting

Op industriële locaties, heb je vaak te maken met weinig licht. Zeker als je binnen staat. Vaak staat het licht niet aan, of hangen er geen lampen en moet je het doen met het licht dat van buiten komt, of moet je een flitser gebruiken. Wanneer je gebruikmaakt van het licht dat van buiten komt, heb je vaak te maken met fijn, zacht licht. Bereid je in ieder geval goed voor en neem eventueel een statief mee.

Kledingkeuze

Het soort foto’s dat je gaat maken hangt natuurlijk helemaal af van je model. Een belangrijke factor voor de sfeer in je foto is dan ook de kleding van je model. Ga je voor contrast en dus een sierlijk model in een harde omgeving, of juist voor stoer? Denk hier goed over na en plan goed uit wat je model moet gaan dragen.

Laat je inspireren!

Wil je binnenkort op pad gaan, maar weet je nog niet goed wat voor soort foto’s je wilt gaan maken? Check dan eens de collectie Industrieel en laat je inspireren!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo krijg je inspiratie om de lente te fotograferen

Portretten tot in de perfectie: zo retoucheer je huid in Lightroom