in

8 fotolocaties voor het maken van de mooiste avond- en nachtfoto’s

22 november 2020, 10:41

Voor heel veel fotografen stopt het fotograferen wanneer het donker wordt, dat is echter nergens voor nodig! In het donker kun je prachtige foto’s maken. Om dat te bewijzen maakten wij een lijstje met locaties die je geweldig in de avond of ’s nachts kunt fotograferen voor je.

In het lijstje hieronder hebben we alle locaties even voor je uitgeschreven. Na de uitgeschreven locaties vind je een kaartje, zodat je precies kunt zien waar je de locaties kunt vinden. In het kaartje staan vooral veel steden, we hebben geprobeerd de meest bijzondere steden voor jullie uit te zoeken, maar natuurlijk kun je nog veel meer steden fotograferen in de avond. Ga gewoon eens lekker op zoek! Aan het eind van dit artikel geven we je ook een aantal tips voor het maken van avond- en nachtfoto’s. Zo weet je zeker dat je er helemaal klaar voor bent!

1. Rotterdam

Rotterdam is een prachtige stad om te fotograferen. Er staan een hoop prachtige gebouwen die bekend staan om hun architectuur. Denk bijvoorbeeld aan de kubuswoningen of aan de markthal. Vergeet ook de haven van Rotterdam niet, dit is de grootste van Europa en deze slaapt nooit! In Rotterdam brand overal licht en dat zorgt ervoor dat de stad een toplocatie is voor nacht- en avondfotografie.

Foto: nielsdam

2. Eindhoven

Eindhoven is een stad die bekend staat om zijn technologie en technologie en licht gaan natuurlijk hand in hand. De stad heeft dan ook een bruisend nachtleven en een schitterend centrum. Ook Strijp-s is zeker de moeite om eens te bezoeken. Jaarlijks houd de stad Eindhoven een lichtjesfestval genaamd Glow. Hierbij wordt de stad gehuld in lichtjes van verschillende kleuren, waardoor er een heel bijzonder beeld ontstaat.

Foto: miss_bleu

3. Tilburgse kermis

Tilburg huisvest een paar weken per jaar één van de grootste kermissen van Nederland en wat is er nou beter dan een kermis om te fotograferen in het donker? Voor een avondfotograaf is een bezoek aan de Tilburgse kermis als een kind dat een bezoekje brengt aan een grote snoepwinkel. De Tilburgse kermis trekt jaarlijks enorm veel bezoekers en er zijn dan ook een heleboel attracties te vinden. Al deze attracties zijn schitterend verlicht en je kunt hier dan ook best een tijdje helemaal los gaan.

Foto: wesleyvanbree

4. Langs de snelweg

Dit is inderdaad geen specifieke locatie, dat komt omdat er heel veel snelwegen zijn in Nederland. Hiervan zijn er heel veel geschikt voor het maken van avondfoto’s. Het fotograferen bij een snelweg is populair, omdat je hier heel mooi de lichtstrepen die auto’s achterlaten kunt vastleggen. Zorg ervoor dat je, als je zo’n foto bij de snelweg wilt maken, op een viaduct gaat staan. Ga nooit langs de weg staan, dat is levensgevaarlijk! Ook wanneer je op het viaduct gaat staan, is het belangrijk dat je goed zichtbaar bent en dat je dus een hesje aan hebt en wat verlichting bij je hebt.

Foto: dmu02

5. Groningen

Ook Groningen is van zichzelf een prachtige stad om te fotograferen. Dat maakt de stad in het donker ook prachtig. Groningen ligt helemaal in het noorden van Nederland en hier hangt dan ook een heel andere sfeer dan in het zuiden. Het is er echter net zo gezellig en dat kun je terugzien aan het straatbeeld. De Reitdiephaven van Groningen is een enorm veel gefotografeerde locatie en erg populair. Sla deze plek dan ook zeker niet over wanneer je in Groningen op pad gaat.

Foto: MarcoBats

6. Maastricht

Deze stad is voornamelijk rond Kerstmis erg leuk. Jaarlijks wordt hier één van de grootste kerstmarkten van Nederland gehouden. Dit jaar gaat deze markt vanwege COVID-19 helaas niet door, maar ook zonder kerstmarkt is de stad enorm gezellig. De straten hangen dan vol prachtige kerstlichtjes en de hele stad ademt Kerstmis. Super leuk dus voor een paar gezellige kerstfoto’s!

Foto: ThomasPaardekoper

7. Haven van Vlissingen

Niets is zo mooi als het licht van verschillende lichtjes zien weerkaatsen op het golvende water. De haven van Vlissingen is een vrij grote haven en een typische vissershaven. De haven is behoorlijk groot en staat bomvol vissersboten. Hier branden continu lampjes en dit is dan ook een mooie plek om in de avond te fotograferen.

Foto: JG-Meijer

8. Nationaal Park Lauwersmeer

Nederland heeft twee locaties die uitgeroepen zijn tot ‘Dark Sky Park’. Eén daarvan is Nationaal Park Lauwersmeer. Hoewel je in vrijwel heel Nederland last hebt van enige mate van lichtvervuiling, is dit in Nationaal Park Lauwersmeer niet of bijna niet het geval. Wil je dus graag ’s nachts of ’s avonds op pad om te gaan fotograferen, maar wil je geen drukke, verlichte steden op de foto zetten? Ga dan naar het Lauwersmeer of naar een van de ander donkere locaties waar je de melkweg goed kunt fotograferen.

Foto: klaa586

Tips voor het maken van nachtfoto’s

’s Avonds of ’s nachts foto’s maken kan best wel lastig zijn, zeker wanneer je in een stad, met behoorlijk wat licht staat. Hoe zorg je er dan voor dat de lichte delen niet overbelicht raken, de donkere delen niet onderbelicht en dat je foto óók nog eens helemaal scherp wordt. In onderstaande tips leggen we je dit, en meer, uitgebreid uit.

Instellingen voor nacht- en avondfotografie

Als je in het donker gaat fotograferen denk je natuurlijk al snel aan een aantal dingen zoals het omlaag zetten van je sluitertijd en het omhoog schroeven van je iso. Hierbij is het de kunst om je instellingen zó te krijgen dat de lampen niet in overbelichte vlekken veranderen, maar dat de donkere delen ook goed belicht blijven. Het hangt er natuurlijk ook maar net vanaf wát je precies vast wilt leggen. Als je lichtstrepen op je foto wilt creëren is een lange sluitertijd extra belangrijk. Neem dus even de tijd om goed uit te vinden welke instellingen je het beste kunt gebruiken en experimenteer hiermee.

Foto: FrankSmit

Een statief bij nachtfotografie: niet noodzakelijk, wel handig

Het is zeker geen verplichting, maar het gebruik van een statief kan het fotograferen in donkere situaties een stuk makkelijker maken. Omdat je camera dan helemaal stil staat, kun je je sluitertijd een stuk lager zetten en krijg je geen last van bewegingsonscherpte. Let erop dat je, wanneer je gaat fotograferen vanaf een statief, je beeldstabilisatie uitzet. Als je deze aan laat staan, kan het zijn dat je camera gaat zoeken naar trillingen en je foto daardoor juist onscherp van wordt.

Foto: tvdam

Speel met je witbalans bij avondfotografie

Omdat er ’s avonds en ’s nachts alleen kunstlicht aanwezig is, kan de witbalans van je camera wat in de war raken. Stel je witbalans daarom op verschillende manieren in en kijk welke instelling het beste resultaat geeft. Natuurlijk kun je de witbalans, wanneer je in RAW fotografeert, bij de nabewerking vaak nog helemaal aanpassen, maar het scheelt alweer wat werk door dat in één keer goed te doen.

Foto: GiljamFrijters

Lichtbronnen veranderen in sterretjes

Je ziet vaak dat de lampen in avondfoto’s sterretjes vormen. Je kunt dit heel gemakkelijk bereiken door te kiezen voor een wat hoger diafragmagetal, bijvoorbeeld F12. Dit werkt vooral goed met relatief kleine lichtbronnen, zoals lantaarnpalen en dergelijke. Natuurlijk heb je bij zo’n hoog diafragmagetal wel een stuk minder lichtinval. Het hangt dan van de situatie af of je je diafragmagetal zo hoog in kunt stellen.

Foto: Original Mosterd

Lightpainting

Wat veel wordt gedaan bij avond- of nachtfotografie is lightpainting. Deze vorm van fotografie wint ook steeds meer aan populariteit en dat is niet zo gek, want het kan prachtige foto’s opleveren. Er zijn verschillende manieren van lightpainting, zo kun je aan de slag met staalwol of lichtstaven en lampjes. Je hebt echter wel altijd een vrij lange sluitertijd nodig.

Foto: erbee60

Extra tips voor nacht- en avondfotografie?

Bekijk dan de video hieronder. In deze video geven we je nog wat extra tips voor avond- en nachtfotografie en leggen we je bovenstaande tips nog wat meer uit.

Inspiratie nodig?

Check dan de collectie Sprankelende Avondfotografie en laat je inspireren!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

7 fotolocaties voor het fotograferen van markten

Thuis aan de slag: olie op water fotograferen