in

8 fotolocaties voor het fotograferen van meren


4 april 2021, 10:30

Naast rivieren en stranden, heeft Nederland ook een flink aantal meren. Wij maakten een klein lijstje van een paar prachtige meren voor je.

Nederland staat bekend om zijn mooie waterlandschappen. Er zijn behoorlijk wat meren te vinden in ons land en daarom kon een lijstje met mooie meren niet ontbreken op onze website. Houd er wel rekening mee dat de maatregelen rondom corona nog steeds van kracht zijn. Vermijd drukke plekken en houd voldoende afstand van elkaar.

1. Veerse meer

De naam van het Veerse meer zegt het eigenlijk al een beetje. Het meer ligt aan het oude, kleine vissersdorpje Veere. Jaarlijks komen vele watersporters af om te recreëren op dit meer, maar het grootste deel van het jaar is het heerlijk rustig aan het meer.


Foto: thombrouwer · NIKON Z 7 (NIKON CORPORATION) · ISO 200 · F 11.0 · 1/40 SEC · 29 MM

2. IJsselmeer

Het IJsselmeer kennen we allemaal wel. Het is een enorm meer dat door middel van de Afsluitdijk is ontstaan. In eerste instantie maakte dit watergebied namelijk uit van de Zuiderzee.


Foto: erwinjonkman · Nikon D750 · ISO 100 · F 11.0 · 60 SEC · 16 MM

3. Markermeer

Het Markermeer ligt tussen Noord-Holland en Flevoland en grenst aan het IJsselmeer. Eén van de populaire locaties aan het Markermeer, is Het paard van Marken. Dit is een vuurtoren op een klein eilandje in het meer. Natuurlijk zijn er nog veel meer prachtige locaties te vinden langs de kust van het meer, dus ga eens op ontdekkingstocht uit.


Foto: Fotografiecor · ILCE-7M3 (SONY) · ISO 50 · F 1.0 · 30 SEC

4. Lauwersmeer

Nationaal park het Lauwersmeer is een werkelijk schitterend natuurgebied waar je enorm veel verschillende soorten vogels kunt spotten. Het is een locatie die zowel overdag als ’s nachts prachtig is, aangezien het ook bekroond is tot één van de twee Dark Sky Parken in Nederland.

Foto: petertulner · Nikon D750 · ISO 4000 · F 1.8 · 20 SEC · 14 MM

5. Grevelingenmeer

Het Grevelingenmeer is het grootste zoutwatermeer van West-Europa en is aangemerkt als een van de Natura 2000 plekken. Daarbij heeft het Grevelingenmeer iets speciaals, iedere winter strijkt hier namelijk een groep flamingo’s neer om te overwinteren.


Foto: Fotografiecor · ILCE-7M3 (SONY) · ISO 50 · F 1.0 · 30 SEC

6. Nieuwkoopse Plassen

De Nieuwkoopse Plassen liggen in het Groene Hart en vormen samen een prachtig waterlichaam. Je kunt hier heerlijk varen met een bootje en genieten van de mooie natuur. In de zomer kan het vrij druk zijn met recreanten, maar als je op de juiste tijd komt, zul je weinig mensen op de foto hebben.


Foto: fotohela · Canon EOS 50D · ISO 200 · F 6.7 · 1/180 SEC · 70 MM

7. Galderse Meren

De Galderse Meren in Breda is een locatie waar veel fotografen, duikers en wandelaars op af komen. Zeker in de wintermaanden zijn de Galderse Meren een populaire locatie onder hondeneigenaren.


Foto: egonzitter · Nikon D800 · ISO 100 · F 22.0 · 1 SEC · 24 MM

8. Sneekermeer

Het Sneekermeer, ook wel Snitser Mar genoemd, is een van de grootste van de Friese Meren. De Friese Meren zijn een groep meren, waarop watersport enorm populair is. Onder andere de Groote Brekken, het Tjeukemeer, het Heegermeer, de Fluessen en het Slotermeer zijn andere grote meren. Samen vormen ze een prachtig waterlandschap in de Friese provincie.


Foto: jaapterpstra · Canon EOS 40D · ISO 100 · F 11.0 · 1/30 SEC · 17 MM

Op de kaart

De locaties die we hierboven voor je hebben uitgeschreven, hebben we hieronder voor je in kaart gebracht. Klik op de rode cameraatjes om de locaties te vergroten.

Tips voor het fotograferen van water

De juiste locatie vinden is natuurlijk één, maar vervolgens een mooie foto maken is weer iets heel anders. Om je daar een beetje mee op weg te helpen, geven we je hieronder nog een aantal tips voor het fotograferen van water.

Wel of geen weerspiegeling

Zoals je als het goed is wel weet, werkt water als een spiegel. Als je water gaat fotograferen, is het belangrijk dat je besluit of je weerspiegeling in je foto wilt of niet. Als je dat niet wilt, zul je een filter, zoals een polarisatiefilter nodig hebben. Je kunt dan vaak door het water heen kijken. Vind je weerspiegeling geen probleem, dan kun je ook zonder filter op pad.

Foto: mytruecolours · Canon EOS 6D Mark II

Lange of korte sluitertijd

Ook de sluitertijd is van grote invloed op je foto. Ga je voor een langere sluitertijd, dan krijgt het, bewegende, water een zachte, zijdeachtige uitstraling. Ook de wolken in de lucht trekken dan mooie lijnen. Als je voor een korte sluitertijd kiest, leg je alle beweging vast.


Foto: original-mostert · Canon EOS 5D Mark IV (Canon) · ISO 100 · F 11.0 · 127 SEC · 16 MM

Kies de juiste tijd

Overdag, als de zon bovenaan de hemel staat, is het misschien mooi weer, maar vaak is dit niet het beste moment om op pad te gaan. Veel beter kun je op pad gaan met zonsopgang, of zonsondergang. De lucht heeft dan prachtige kleuren en het licht is ook een stuk zachter.


Foto: richard33 · Canon EOS R5 (Canon) · ISO 100 · F 13.0 · 390 SEC · 21 MM

Bekijk de video!

Wil je meer weten over hoe sluitertijd precies werkt en over hoe je daar nu op in kunt spelen tijdens het fotograferen? In de video hieronder leggen we je er alles over uit.

Inspiratie nodig?

Ga je binnenkort op pad, maar wil je graag nog wat inspiratie opdoen? Check dan onderstaande collectie en laat je inspireren!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Dé tips voor het voorjaar: bloemen en planten fotograferen

Review: Canon RF 50mm F1.8 STM