in

8 fotolocaties voor het fotograferen van havens


21 februari 2021, 18:10

Nederland en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Nederland is een waterland. Naast de bruggen, stranden en rivieren heeft ons land ook een hoop prachtige havens. In dit artikel sommen we dan ook een paar van de mooiste voor je op.

Havens zijn enorm leuk om te fotograferen, er is vaak veel te beleven en te doen. Om je een beetje op weg te helpen, benoemen we een aantal prachtige havens in ons kleine landje. Hieronder hebben we ze voor je uitgeschreven en daaronder hebben we ze voor je in kaart gebracht. Om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid op pad gaat, geven we je ook een aantal tips voor het fotograferen van havens.

1. De haven van Rotterdam

Het zou gek zijn om het grootste haven- en industriecomplex van Europa niet te benoemen. De haven van Rotterdam is immens groot en er liggen werkelijk joekels van schepen aangemeerd. Je kunt niet zomaar over de gehele haven gaan lopen, dat zou niet veilig zijn, maar veel plekken zijn erg toegankelijk.


Foto: aart5955 · ILCE-7RM2 (SONY) · ISO 6400 · F 4.5 · 1/25 SEC · 47 MM

2. Haven in Vlissingen

De haven van Vlissingen is een grote vissershaven waar dagelijks enorme hoeveelheden vis binnenkomen. Het is een schitterende haven om vast te leggen en als je vriendelijk bent, of van te voren even contact zoekt met een visser, mag je misschien zelfs even op de boot komen kijken.

Foto: fack-photography · Nikon D7100

3. Terschelling

Deze karakteristieke haven heeft een heerlijke pittoreske sfeer die de haven zeker de moeite van het bezoeken waard maakt. De haven is niet groot en dat geeft een gezellig gevoel. Vergeet bij een bezoekje niet te genieten van heerlijk vers gebakken kibbeling, die veelvuldig aan de haven verkocht wordt.


Foto: arjansijtsma · Canon EOS 80D (Canon) · ISO 100 · F 16.0 · 60 SEC · 11 MM

4. Dordrecht

Dordrecht heeft zo’n 1500 monumenten in de binnenstad staan en die binnenstad vaar je zo binnen via één van de havens van de stad. De stad kreeg in 1299 het stapelrecht, waardoor de goederen die over de rivier werden aangevoerd eerst in Dordrecht moesten worden gelost en opgeslagen. Dit maakte de stad een belangrijke handelsstad. Dordrecht heeft een paar prachtige historische havens die zowel vanaf het water, als vanaf de kade goed te bewonderen zijn.


Foto: gerys · ILCE-7RM2 (SONY) · ISO 250 · F 9.0 · 20 SEC · 40 MM

5. Harlingen

De haven van Harlingen is dé haven van Friesland. In Harlingen worden veruit de meeste Scandinavische vrachtschepen ontvangen. Vanuit Harlingen vaar je ook met de boot naar verschillende Waddeneilanden, voor een ontspannende vakantie.


Foto: edwinkooren · Onbekende camera

6. Urk

Hoewel dit plaatsje de afgelopen tijd niet zo positief in het nieuws kwam, is het een prachtig dorpje als het gaat om de haven. Vis, vissers en visserij, daar denken we aan als we aan Urk denken. Het dorp heeft één van de grootste vissersvloten en visverwerkende industrie in Nederland en kan dan ook niet ontbreken aan ons lijstje.


Foto: bentink · Canon EOS 550D

7. Stavoren

Stavoren was ooit een belangrijke handelsstad, maar nu is het voornamelijk een watersportoord met een flink aantal havens. De sluis die het IJsselmeer met de Friese meren verbindt is een populaire bezienswaardigheid en ook de havens van het stadje zijn het fotograferen waard.


Foto: tarakiekt · Nikon D750

8. IJmuiden

Vanuit de haven van IJmuiden vertrekken verschillende boten richting Engeland. De haven ligt direct aan zee en aan de monding van het Noordzeekanaal, daarbij is deze ook erg dichtbij Schiphol gelegen. De haven heeft een behoorlijk lange geschiedenis, want in 1896 werd de vissershaven al in gebruik genomen.


Foto: fotomondria · Nikon D7200 · ISO 100 · F 7.1 · 30 SEC · 17 MM

Op de kaart

Om ervoor te zorgen dat je de havens die we hierboven hebben beschreven ook weet te vinden, hebben we ze voor je in kaart gebracht. Klik op de rode cameraatjes om er meer over te lezen.

Tips voor het fotograferen van havens

Natuurlijk is het leuk om op pad te gaan en een haven te gaan fotograferen, maar het is wel fijn als je dan weet wat je moet doen. Zo voorkom je dat je met alleen maar mislukte foto’s thuis komt. Om je een beetje op weg te helpen geven we je hieronder een paar tips.

Maak gebruik van reflecties

Waar een haven is, is water en waar water is, zijn reflecties. Zeker wanneer het water mooi stil ligt, kan het prachtig zijn om gebruik te maken van de reflecties in het water. Pak deze daarom mee op je foto en zorg ervoor dat ze goed scherp zijn, dat kan erg gave beelden opleveren.


Foto: jg-meijer · Nikon Z6II · ISO 100 · F 11.0 · 10 SEC · 34 MM

Leg het havenleven vast

Wil je een beetje karakter in je foto brengen? Kijk dan eens of je wat mensen die aan het werk zijn kunt vinden. Dat kan op de boot zijn, maar dat kan ook op de kade zijn. Leg ze vast tijdens hun werk en laat dat voor zichzelf spreken.

Foto: fack-photography · Nikon D7100 · ISO 1000 · F 2.0 · 1/40 SEC · 32 MM

Ga in het donker op pad

Momenteel is er nog sprake van een avondklok en moet je er dus opletten dat je niet te laat thuis bent. Gelukkig (in dit geval) wordt het al vroeg donker en heb je nog ruim de tijd om een haven te fotograferen wanneer het donker is. Reflecties in zo’n haven komen namelijk het mooist uit in het donker. Daarbij zijn havens en boten vaak goed verlicht, met verschillende kleuren lampen, wat het extra bijzonder maakt om ze vast te leggen.


Foto: angelique3004 · X-T4 (FUJIFILM) · ISO 160 · F 13.0 · 10 SEC · 12 MM

Bekijk de video!

Wil je meer leren over hoe je het beste in het donker kunt fotograferen? In de video hieronder geven we je nog een paar tips.

Inspiratie nodig?

Heb je nog wat inspiratie nodig voordat je echt aan de slag kunt? Check dan eens de collectie Boten in de Haven en laat je inspireren!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Saharazand zorgt voor schitterende zonsopkomsten en -ondergangen

Zo beheer je de kleuren van een foto: kalibratie en afdrukken